Hopp til innhold

Stjernene som aldri har lyktes i VM

De har ankommet fotball-VM som nasjonens store håp, men har sviktet når det gjelder som mest. Dette er lista over fotballstjernene som aldri har lyktes på den aller største scenen.

Stjernene som aldri har lykkes i VM 2

BOM, UTVIST ELLER FORMSVIKT: Hverken Wayne Rooney (øv.t.v.), Cristiano Ronaldo, David Beckham (i midten), Robin van Persie (øv.t.h.) eller Lionel Messi har gode minner fra tidligere fotball-VM.

Foto: NTB scanpix

Eksemplene er mange, og trolig er en topp 10-liste for kort til å få med alle de store fotballspillerne, gjerne spillere som har herjet på klubblaget sitt, som har falt fullstendig gjennom i verdensmesterskapet.

NRK og TV2 sender fotball-VM: Slik ser du fotball-VM!

Her er i hvert fall et forsøk på en liste over spillere som har bukket under for presset under fotball-VM:

10. Robin van Persie, Nederland

Robin van Persie

Robin van Persie.

Foto: LIU JIN / Afp

Den nederlandske eleganten har spilt 11 VM-kamper for Nederland, men har kun scoret to mål. Det er hverken han eller et forventningsfullt nederlandsk publikum fornøyd med.

Robin van Persie har hamret inn mål i flere VM-kvalifiseringer, og er tidenes mestscorende for Nederland med 43 landslagsmål. Men i sine to VM-sluttspill har han underprestert.

I VM-finalen mot Spania i 2010 hadde ikke van Persie et eneste skudd på mål...

9. Kevin Keegan, England

Kevin Keegan

Kevin Keegan.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

Kevin Keegan var den store klubbspilleren i England på 1970-tallet, ble ligamester med Liverpool hele tre ganger, og kåret til Europas beste spiller ved to anledninger.

Men da England endelig kvalifiserte seg til et verdensmesterskap i 1982 (etter å ha gått glipp av 1974- og 1978-VM), var Keegan en skygge av seg selv. Keegan kom småskadet til mesterskapet i Spania, og som innbytter fikk han ikke til noe som helst.

Forlot mesterskapet uten mål - Keegans eneste verdensmesterskap i karrieren.

8. Gianluca Vialli, Italia

Gianluca Vialli

Gianluca Vialli.

Foto: IAN WALDIE / REUTERS

Gianluca Vialli kom til VM på hjemmebane i 1990 som Italias beste spiss. Men Sampdoria-spissen, som året før hadde vunnet cupvinnercupen med klubblaget, havnet fullstendig i skyggen av en annen italiener, nemlig stjerneskuddet Salvatore Schillaci.

Vialli scoret ikke et eneste mål gjennom turneringen, til tross for mye spilletid.

Schillaci, som etter planen skulle sitte på benken under Italia-VM, scoret seks og ble VMs toppscorer.

7. Cristiano Ronaldo, Portugal

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Mens målene har rent inn i bøtter og spann for klubblaget Real Madrid, har Ronaldo vært langt fra noen målmaskin i VM for Portugal.

Ganske snodig, ettersom driblefanten fra Madeira har scoret jevnt og trutt i kvalifiseringskampene til VM.

I VM 2010 var Ronaldo Portugals fremste angrepsvåpen, men foran mål gikk det trått.

Ronaldo scoret «bare» ett av målene i 7-0-nedsablingen av Nord-Korea i gruppespillet. I åttedelsfinalen mot Spania var den da 25 år gamle driblefanten en skygge av seg selv. Ronaldo hadde knapt skudd på mål, og Portugal røk ut.

6. Marco van Basten, Nederland

Marco van Basten

Marco van Basten.

Foto: ARBEN CELI / REUTERS

Marco van Basten – mannen som kunne score fra de mest utrolige vinkler og på de mest utrolige måter – har aldri scoret i et VM-sluttspill.

Etter å ha herjet i EM 1988, blitt turneringens beste spiller og ledet Nederland til gull, ble van Basten ansett som Nederlands største stjerne før VM 1990. Men nederlenderen, vinner av «Gullballen» i 1988 og 1989, underpresterte noe så til de grader i Italia.

Van Basten scoret ingen mål, og Nederland røk ut i åttedelsfinale uten å ha vunnet en eneste kamp. Det ble spissmagikerens eneste VM-sluttspill.

5. David Beckham, England

David Beckham

David Beckham.

Foto: Tim Hales / AP

David Beckham, kanskje verdens mest kjente fotballspiller, vil for alltid bli husket for to sekunders idioti mot Argentina i VM 1998.

Med et liggende hestespark sendte han Argentinas Diego Simeone (ja, samme Simeone som ledet Atlético Madrid til seriegull i Spania i år) i gresset, og ble sendt rett i garderoben av den danske dommeren Kim Nielsen.

England røk ut av VM, og Beckham ble stemplet som Englands syndebukk i tabloidpressen.

Beckham var også med i VM 2002 og VM 2006, uten å levere de samme krempasningene som han ble kjent for i Manchester United.

4. Kaká, Brasil

Kaka mot Elfenbenskysten

Kaká.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Aaaah, Kaká. Mannen som løper like raskt med og uten ball. Kaká har løpt fra Lionel Messi med ballen i beina (!). Samme mann har også spilt tre elendige VM-sluttspill for Brasil.

Kaká fikk sin første VM-kamp mot Costa Rica i VM 2002, bare 20 år gammel. Stortalentet fra nord-Brasil imponerte ingen. Kaká driblet seg bort gjentatte ganger. Gruppespillskampen mot Costa Rica ble Kakás eneste innhopp i 2002-VM.

I VM 2006 var han usynlig, selv om han riktignok scoret sitt eneste VM-mål i en gruppespillskamp mot Kroatia. I VM 2010 huskes han best for å ha blitt utvist mot Elfenbenskysten etter at en ivorianer på teatralsk vis hevdet seg slått i ansiktet etter en liten dytt fra brasilianeren.

Etter VM i Sør-Afrika ble Kaká langtidsskadet. Landslagslege Jose Luiz Runco har innrømmet at Kaká ikke burde ha spilt VM-sluttspillet.

En av verdens beste fotballspillere på 2000-tallet er bare et lite komma i VM-historien.

3. Carlos Valderrama, Colombia

Carlos Valderrama

Carlos Valderrama.

Foto: DIETHER ENDLICHER / AP

Har han tidenes kuleste VM-frisyre? Carlos Valderrama huskes som en playmaker med stor P, men i fotball-VM lyktes han aldri.

Colombianeren var kaptein for tidenes beste utgave av det colombianske landslaget. Det søramerikanske landet var blant favorittene til VM-tittelen både i 1990 og 1994 (tenk det!). Før VM i '94 slo de blant annet Argentina 5-0 i en kvalifiseringskamp.

Men Valderrama taklet ikke presset. Både i 1990 og i '94 røk Colombia ut i en tidlig fase, etter at Valderrama skuslet bort den ene sjansen etter den andre.

2. Lionel Messi, Argentina

Lionel Messi

Lionel Messi.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Med Argentina har han vunnet U20-VM, OL-gull, samt mesterligaen tre ganger med Barcelona. Men i VM-sammenheng har verdens beste fotballspiller de fem siste årene fortsatt til gode å virkelig skinne.

«Ja, han er kanskje tidenes beste spiller, men han er ikke like stor som Pelé og Maradona», vil den gjengse fotballentusiast si dersom Lionel Messi for tredje gang mislykkes i å skape magi for Argentina i et VM-sluttspill.

I 2006, som 19-åring, scoret Messi sitt så langt eneste VM-mål. I VM 2010 var han Argentinas kaptein. Det endte med 4-0-tap for Tyskland i kvartfinalen.

Lionel Messi har fortsatt til gode å bli en ordentlig folkehelt i hjemlandet, til tross for fire (!) Gullball-titler de siste fem årene. Et VM-gull i Brasil vil nok snu opp ned på akkurat dét.

1. Wayne Rooney, England

Wayne Rooney

Wayne Rooney.

Foto: HOANG DINH NAM / Afp

Kraftpluggen fra Liverpool har blitt mer kjent for å være bølle enn målscorer under de store mesterskapene.

Kun én gang har han virkelig vist seg fra sin beste side under et mesterskap for England. Det var i EM 2004, da Rooney bare var 18 år. De påfølgende verdensmesterskapene i 2006 og 2010 har bare vært sorgen for «Roo».

Istedenfor å putte ballen i mål, har Rooney blitt utvist etter håndgemeng med Cristiano Ronaldo i 2006, før han skjelte ut egne supportere for åpent kamera i 2010 (se bildet over).

Ingen av delene ble særlig godt mottatt i hjemlandet. Rooney har røket ut av to VM-sluttspill med svartmalt rykte og null mål. Nå har Rooney en ny sjanse til å rette opp stempelet som «spilleren som rotet det til da det gjaldt som mest».

Les også: Disse VM-stjernene har mest på spill

Noen som akkurat ikke nådde opp:

  • Steven Gerrard, England
  • Franck Ribéry, Frankrike
  • Ole Gunnar Solskjær, Norge
  • Fernando Torres, Spania
  • Frank Rijkaard, Nederland
  • Ruud Gullit, Nederland
  • Marco Etcheverry, Bolivia
  • Ashley Cole, England

Hva mener du? Noen som mangler, eller noen som burde ligge et annet sted på lista? Diskutér i kommentarfeltet!

Fotball

  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten