Viking-trøbbel: I rød sone for første gang

Viking er nødt til å lage en handlingsplan etter å ha falt fra økonomisk gul til røde sone.

Viking

NEDTUR: Viking og Veton Berisha (øverst) har funnet seierstaktene i eliteserien, men klubben sliter imidlertid med økonomien.

Foto: Ness, Jan Kåre / NTB scanpix

Det opplyste Norges Fotballforbund (NFF) på en pressekonferanse tirsdag, hvor forbundet presenterte status for klubbøkonomien i toppfotballen basert på innrapporterte tall for siste halvår i 2014.

Her kom det også frem at Start har havnet tilbake igjen i rød sone.

– De må levere en handlingsplan for å komme ut av sonen, sa Rune Nordhaug, som er fagansvarlig for klubblisenser.

Fem klubber i gul sone

Sandefjord, Lillestrøm, Vålerenga, Aalesund og Stabæk er i gul sone, mens de øvrige eliteserielagene er i grønn.

For ett år siden var Lillestrøm og Stabæk de to eneste eliteserieklubbene i økonomisk rød sone.

Lillestrøm var i rød sone også ved halvårsgjennomgangen i oktober, og klubben ble trukket ett poeng for ikke å ha oppnådd sitt delmål i handlingsplanen.

Klubbene som går fra rød til gul sone må fortsatt følge planen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hallen

PRESENTERTE TALLENE: Fotballpresident Yngve Hallén og Rune Nordhaug, som er fagansvarlig for klubblisenser.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Beintøft

Vålerenga falt fra gul til rød sone i oktober, men nå har hovedstadsklubben altså tatt steget opp igjen.

– Selv om vi ser lyset i tunnelen, blir 2015 et tøft år for oss. Det blir beintøft økonomisk, sa Vålerengas daglige leder Stig-Ove Sandnes til NTB i januar.

I 1.-divisjon stilles samme krav til Kristiansund etter at nordmørsklubben har falt ned i rød sone. Også Sandnes Ulf er i rødt og må komme opp med en handlingsplan. Nyopprykkede Åsane havnet også i rød kategori, men har i etterkant av innrapporteringen gjort strukturelle endringer i klubben.

– Dette kommer til å virke positivt inn ved neste rapportering, opplyste Nordhaug.

Amazon Grimstad er ilagt en irettesettelse for ikke å ha oppnådd de delmålene som ble fastsatt ved forrige rapportering, hvor klubben også var i røde sone.

En klubb kan maksimalt være 36 måneder (3 år) i rød sone over en periode på 60 måneder. I løpet av denne perioden må klubbene legge frem en handlingsplan med klare delmål.

Gul sone betyr at klubbens økonomi er godkjent, men ikke optimal. Grønn sone viser at klubben har god økonomisk styring.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Aron Dønnum forlenget med Vålerenga

  Aron Dønnum har forlenget kontrakten med eliteserieklubben Vålerenga til 2024. – Jeg vil at Vålerenga skal sitte igjen med noe om jeg blir solgt, sier han.

  I begynnelsen av september gikk en overgang til italienske Lecce i vasken. 22 år gamle Dønnums opprinnelige kontrakt med Oslo-klubben varte ut 2021. Nå er den forlenget til juli 2024.

  – Det er en veldig viktig signering for oss, og det at han skriver under på en så lang kontrakt viser Arons kjærlighet til Vålerenga, sier Dag-Eilev Fagermo til Vålerengas nettsted.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Nysigneringane blomstra for Chelsea

  Chelsea slo Krasnodar komfortabelt 4-0 på bortebane i den andre gruppespel-kampen i meisterligaen. Callum Hudson-Odoi skåra det første. Så viste nysigneringane seg fram, først Timo Werner som sette inn 2-0 på straffespark. Like etter spelte han ballen til ein annan nykommar, da Hakim Ziyech sette inn det tredje. Rett før slutt la Christian Pulisic på til 4-0. Chelsea har med det fire poeng etter dei to første kampane, medan Krasnodar står med eitt poeng.

  Champions League - Group E - FC Krasnodar v Chelsea
  Foto: Anton Vaganov / Reuters
 • Spansk fotball uten betting-penger

  Toppklubbene i spansk fotball får ikke lenger ta imot sponsorpenger fra tippe- og bettingselskaper. Sju klubber har i dag solgt enten plass på trøyene eller navn på stadion. Klubbene mener de taper inntekter de trenger etter koronapandemien.

 • Barcelona sa ja til superliga

  Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sa måndag ja til tilbodet om å spele i ein ny superliga. Det opplyste klubbpresidenten i går, sasmtundes som han trekte seg frå jobben.

  I førre veke blei det kjent at det er planer om ein ny europeisk superliga med 18 klubbar frå dei største fotballnasjonane. Det er dei amerikanske eigarane av Liverpool og Manchester United som skal vere dei største pådrivarane, og FIFA skal også vere positiv.

  Ryktet om slike planer har dukka opp med ujamne mellomrom i mange år. Men Barcelonas offisielle ja blir betrakta som ei bombe, ifølgje danske Ekstrabladet.

  Superligaen kan kome til å starte allereie i 2022. Kampane skal gå parallelt med dei heimlege ligaene, men vil vere eit stort trugsmål mot meisterliga og europaliga, ifølgje opplysningar i Sky Sports.

  Bartomeu opplyste også at Barcelona støttar FIFAs forslag om utvida klubb-VM med 24 lag kvart fjerde år.