NRK Meny
Normal

Vestlands-ferjene avgjorde

Det var avgjørelsen om å gi Aalesund hjemmekamp mot Rosenborg som skapte størst temperatur etter kvartfinale-trekningen av cupen.

Trekning cup

Forvirringen brøt tut da det skulle avgjøres om Aalesund eller Rosenborg skulle få hjemmekamp

Foto: NRK

Lagene står likt i hjemme- og bortekamper tidligere, og dermed ble reisebelastningen lagt til grunn.

Knut Nesbø og Arne Scheie i NRKs studio hadde gjort hjemmeleksa godt, og visste med én gang at Rosenborg hadde reist lengst - 227 mot 281 kilometer - i de foregående rundene. Ut fra det skulle derfor kampen gå på Lerkendal.

Men NFFs Dag Vestlund ville det annerledes. Han slo fast at Aalesund skal spille hjemme.

Dette førte til noe forvirring, men Vestlund selv oppklarte saken:

- Vi regner total reisebelastning, ikke bare kilometer. Og Aalesund har reist i 12 timer hittil i cupen, Rosenborg bare 7. Derfor mener vi AaFK har de største belastningene, sier Vestlund.

Mye tyder på at de mange ferjene på Vestlandet derfor har blitt avgjørende.

Espen Hoff

- Velkommen til Kristiansand, sier Starts Espen Hoff til Alta

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix
Cupens lengste reise

Cup-askeladd Alta trakk Start i kvartfinalen i fotball-NM fredag. Altas tur til Kristiansand blir cupens lengste reise noensinne.

Alta må reise 222 mil hver vei til kvartfinalen i Kristiansand. - Det gjør ikke noe, vi er vant til å reise, sier Altas Steinar Bang.

Det er duket for fire spennende NM-kamper 13. og 14. august. Fire av de åtte klubbene er fra Vestlandet, mens Fredrikstad er eneste gjenværende lag fra Østlandet.

Alta er altså det eneste gjenværende laget fra 1. divisjon, og dessuten Finnmarks første lag i kvertfinalen i cupen noen gang.

Slik blir kampene:

  • Aalesund - Rosenborg i Ålesund
  • Fredrikstad - Molde i FGredrikstad
  • Start - Alta i Kristiansand
  • Viking - Brann i Stavanger

Forvirring rundt AaFK - RBK

At Start, Fredrikstad og Viking skulle få hjemmekamper, ga seg selv. Men det brøt ut litt fiorvirring i studio da Dag Vestlund fra NFF gav Aalesund hjemmefordel mot Rosenborg.

- De to har like mange borte- og hjemmekamper før, så her regner vi reisebelastning, sa Vestlund.

Vestlands-ferjene avgjorde

Det førte til forvirring. For selv om Rosenborg har reist flere kilometer totalt enn Aalesund (227 mot 281), har AaFK reist i 12 timer i de tre første rundene, mot Rosenborgs 7 timer. Mye av det skyldes ferjene på Vestlandet.

- Vi regner dermed Aalesunds reisebelastning som større enn Rosenborgs, sier Vestlund.

Alta hadde ventet bortekamp, og ønsket seg Start. Det ønsket fikk de oppfylt.

- Start var i grønn sone på lista. Det er en lang reise, men det er vi vant til, sier Bang. - Vi har tatt kjempesteg i år, noe som skyldes en satsing over flere år, sier Altas Steinar Bang.

- Viking - Brann mest interessant

For NRKs Arne Scheie peker Viking - Brann seg ut som den mest interessante kvartfinalen.

- Men det er mange interessante kamper, sier Scheie. - Det er en kjempetrekning for Start. Du skal ikke se bort fra at vi får se Start i en cupfinale denne sesongen.

Både Viking og Brann var fornøyd med at de to Vestlands-klubbene trakk sammen.

- Jeg tror spillerne og trenerteamet er godt fornøyde. De har akkurat hatt en kamp mot Viking som ikke gikk så bra, så det blir viktig å slå tilbake, sier Branns sportsdirektør Roald Bruun-Hansen.

Viking-trener Åge Hareide gleder seg også.

- Dette blir et fantastisk oppgjør mellom to skikkelige rivaler på Vestlandet. Det kommer til å bli veldig artig, og jeg håper på et fullsatt Viking Stadion. Viking og Brann er to lag som har holdt liv i cupen gjennom mange år, sier Hareide til NRK.

Alle gleder seg

Arrangementssjef Øyvind Vebenstad gleder seg også over trekningen, som ga Rosenborg som motstander.

- Det blir spennende, vi liker å være i utfordrerrollen. Skal vi gjenta bedriften og vinne cupen, må man vinne sju kamper uavhengig av motstander, sier han.

- Jeg tror det blir en folkefest, det er to lag som ønsker å spille attraktiv fotball. Jeg er sikker på at det blir bra oppmøte, sier Fredrikstads sportssjef Joachim Jönsson om kampen mot serieleder Molde.

Lørdag eller søndag

Det er ikke helt klart hvilke kamper som skal spilles når, men Rosenborg spiller nok på lørdag, ettersom de har mesterliga-kvalifisering tirsdagen etter.

- Mye tyder på at det blir lørdagens TV-kamp, og at Viking - Brann blir TV-kamp søndag, sa NRKs Knut Nesbø.

Alta, som slo topplaget Tromsø i 4. runde, er eneste lag fra 1. divisjon.

Forrige runde var spekket av dramatikk. To av lagene, Brann og Rosenborg, gikk blant annet videre etter straffesparkkonkurranser.

PS! Alle de resterende cupkampene sendes direkte på NRK.no.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.