NRK Meny
Normal

USA venter på Beckham

Den 11. utgaven av USA-serien av den europeiske formen for fotball er så vidt sparket i gang. Det ventes at flere vil følge etter David Beckham når sesongene i Europa er ferdigspilt.

David Beckham
Foto: JON SUPER / AP

David Beckhams nye klubb Los Angeles Galaxy har allerede tjent rundt 800 millioner kroner på superstjernen før han har kommet til USA.

Beckham blir Galaxy-spiller i juli når kontrakten hans med Real Madrid går ut, men den amerikanske klubben har allerede solgt flere sesongkort enn tidligere og fått en ny sponsoravtale etter at signeringen ble offentliggjort.

13 klubber

Det kan bety flere spillere over Atlanteren utover sommeren. Og det kan trengs, for det er langt mellom de store stjernene i Major League Soccer som startet i 1996.

Ligaen består av 13 klubber. Flere av de med nye navn for sesongen. New York er en av disse, tidligere kjent som Metro Stars, skal de nå kjempe om mesterskapet med selveste ”Captain America” på laget. Claudio Reyna har nemlig reist hjem etter en lang karriere i tysk og engelsk fotball, senest med Manchester City. 33-åringen var sentralt på USAs lag i alle de tre siste VM-sluttspillene. 

Snart kommer også Juan Pablo Angel til New York fra Aston Villa hvor colombianeren står bokført med 62 mål på 205 kamper. Det har vært lite spilletid for Angel etter at John Carew kom til Birmingham-klubben.

 

 

David Beckham
Foto: DANIEL OCHOA DE OZLA / AP

Omtalt 16-åring

USA mest omtalte spiller de siste sesongene, 16 år gamle Freddy Adu, har også skiftet beite. Han har gått fra hovedstasklubben DC United til nystartede Real i O-L-byen Salt Lake City.

Med unntak av den latinsk inspirerte Texas-klubben Club Deportivo Chivas, har de øvrige klubbene stort sett spillere med amerikansk statsboirgerskap.

"Norske" innslag

Kanskje blir det nordmenn å finne i denne ligaen etter hvert. Eneste ”norske” innslag så langt er Gherland McDonald. Costa Rica-spilleren gikk fra Fredrikstad til Colorado Rapids i vinter, mens Marco Reda har kommet hjem til Canada. Den tidligere Sogndal-stopperen skal spille for Toronto, den eneste klubben utenfor USAs grenser som får lov til å spille i denne ligaen

Klubbene:
New England Revolutions, New York Red Bull, Chicago Fire, Columbus Crew, DC United, Toronto FC.
Colorado Rapids, Houston Dynamo, FC Dallas, CD Chivas, Real Salt Lake, Los Angeles Galaxy.

Tidligere vinnere av MLS:
2006: Houston Dynamo
2005: Los Angeles Galaxy
2004: D.C. United
2003: Houston Dynamo
2002: Los Angeles Galaxy
2001: Houston Dynamo
2000: Kansas City Wizards
1999: D.C. United
1998: Chicago Fire
1997: D.C. United
1996: D.C. United

 

David og Victoria Beckham
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

 

Fotballnyheter