– Hvis du trenger en elektriker, ringer du ikke en jævlig god rørlegger

Borek Dockal (24) bøttet inn mål da Rosenborg trengte det som mest. Nå er han på vei bort fra klubben på grunn av en tallendring, tror ekspertene.

Dockal

Her er Borek Dockal i aksjon mot Vålerenga på Ullevaal lørdag. Senere uttalte tsjekkeren at det kan ha vært sin siste kamp for Rosenborg.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Dockal

Her har Borek Dockal nettopp scoret i 4-0-seieren mot Brann 1. april, men tsjekkeren jublet ikke fordi han var misfornøyd med benketilværelsen i de første kampene.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Borek Dockal storspilte i Rosenborg under gamletrener Jan Jönsson.

  • Bør Rosenborg beholde Borek Dockal? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Tsjekkeren scoret hele 23 mål for trønderne i alle turneringer i 2012, men i år har han ikke fått det til å fungere under Per Joar Hansen.

Etter å ha uttrykt sportslig misnøye ved flere anledninger, toppet det seg da Dockal mandag uttalte til Adressavisen at han trolig har spilt sin siste kamp for Rosenborg.

– Han er nok et offer for rolleferdigheter i forhold til hvordan Rosenborg ønsker å spille. Men slik er det noen ganger - uten at det trenger å være noen konflikt i det, sier NRKs fotballekspert Tom Nordlie.

Dockal herjet som kant i Jönssons 4-4-2-system, men da svensken fikk sparken, gjorde RBK-styret det klokkeklart at klubben skulle tilbake til «røttene».

– Ingen er større enn laget

Per Joar Hansens omlegging til 4-3-3 kan ha skjedd på bekostning av fjorårssesongens beste RBK-spiller.

– I 4-3-3 kan han spille indreløper, men der har han foreløpig ikke vært god nok som boks-til-boks-spiller. Han kan også spille offensivt i 4-2-3-1, der John Chibuike er blitt brukt noen ganger. Også kan han spille kant, men han mangler gjennombruddshissigheten og vil heller ha ballen i beina, sier Nordlie, som er overbevist om at trenerteamet i Rosenborg har prøvd å omskolere ham.

– Det er ikke noen tvil om hans kvaliteter, men hvis du trenger en elektriker, ringer du ikke en jævlig god rørlegger. Det er jo også et spørsmål om hvor mye Dockal ønsker og har lyst til å tilvenne seg en ny rolle.

Tom Nordlie

NRKs fotballekspert Tom Nordlie tror Borek Dockal kan slå til i en ny klubb.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fotballeksperten utelukker ikke at Borek Dockal kan bli en kjempehit i en eventuell ny klubb.

– Men det er ikke dermed sagt at Bård (Wiggen) og Perry gjør noe feil nå. Det er jo ingen som er større enn laget. Det blir en avveining av hva han kan brukes til, sier Nordlie.

– Forstår begge parter

Nordlie får støtte av RBKs talentspeider Stig Torbjørnsen, som var den som anbefalte Borek Dockal i 2011.

– Rosenborg har byttet trener og fått nytt system, og han er muligens et offer for det. At han ikke passer så godt i det nye systemet som i det forrige. Det er nok ingen større hemmelighet enn det, sier Torbjørnsen til NRK.no.

– Er du overrasket over at Dockal er på vei bort?

– Nei, for så vidt ikke. Jeg forstår både Docaks frustrasjon over ikke å få spille med tanke på hvor god han var i fjor. Også skjønner jeg veldig godt Rosenborg og treneren, som mener at han ikke passer inn i systemet. Jeg har full forståelse for begge parter, sier Torbjørnsen.

Lørdag var Freiburg på tribunen og så Dockal og Rosenborg slå Vålerenga 2-1. Torbjørnsen synes imidlertid at det er vanskelig å bedømme hvor ettertraktet Borek Dockal er i dag.

– Jeg tror nok Dockal får seg en ny klubb, men hvilken klubb det er, og på hvilket nivå, det kan jeg ikke svare på, sier Torbjørnsen.

– Klubber er nok interessert i Dockal ut i fra det de eventuelt vet om han fra før, men de sprenger neppe banken for prestasjonen mot Vålerenga, sier Nordlie om tsjekkeren som ble byttet ut etter 71 minutter uten å ha markert seg nevneverdig.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp