Hopp til innhold

2008: Verdens tredje beste spiller 2012: Benkesliter

Fernando Torres var på alles lepper etter å ha avgjort EM-finalen i 2008. Fire år senere klarte han såvidt å karre seg med i troppen som nå skal forsvare tittelen. Hva har skjedd med «den gyldne gutten»?

Torres fra EM 2008 og i dag

På bildet til venstre scorer Torres det avgjørende målet i EM-finalen 2008, og sendte Spania til himmels. Det siste året har han slitt tungt i Chelsea.

Foto: NTB Scanpix

– Torres er fortsatt den samme spilleren. Han har den samme rollen i laget, han spiller på den samme måten. Han gjør det bare ikke på et like høyt nivå lenger, sier ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til NRK.no.

Svekket Spania

Spania EM-åpner mot Italia i kveld, men de regjerende europamesterne stiller betydelig svekket til årets turnering.

I tillegg til veteranen Carles Puyol er også målgarantisten David Villa ute med beinbrudd, og Fernando Torres, som ble tatt ut i troppen i siste liten, får jobben med å sende Spania til en ny EM-finale.

At Torres skal gjøre mange mål for Spania, er imidlertid ingen selvfølge.

– Torres er med i EM fordi han har vunnet både EM, VM og mesterligaen før. Han er med fordi han er vant til å vinne - ikke fordi han er god nok, sier Veland.

Mye har nemlig skjedd i spanjolens karriere siden 2008.

Suksessen Torres

Torres mot Porto 2007

Fernando Torres var et konstant uromoment i sin debutsesong i Liverpool. Her scorer han mot Porto i mesterligaen høsten 2007.

Foto: Paul Thomas / AP

Sesongen 2007/08 var Torres' første sesong i Liverpool, og den lynhurtige og avslutningssikre lysluggen markerte seg umiddelbart i engelsk fotball.

Madrid-gutten scoret 33 mål på 46 kamper den sesongen, og slettet dermed rekorden for flest scoringer i en debutsesong i Premier League med sine 24 seriemål.

Han ble samtidig kåret til Årets Spiller i Spania, kom på tredjeplass i kåringen av verdens beste spiller (bak Cristiano Ronaldo og Lionel Messi), og var et soleklart valg i den spanske EM-troppen i 2008.

Torres startet samtlige kamper på Spanias ferd mot EM-finalen den gangen, og ble matchvinner da Spania ble europamestere for første gang på 44 år. En følsom chip over Tyskland-keeper Jens Lehmann sørget for det.

Etter EM-suksessen var Torres kanskje Europas største spissnavn, og oppturen fortsatte også de to neste sesongene, med 17 mål for Liverpool i 2008/2009-sesongen, og nye 25 mål i 2009/2010-sesongen.

Begynnelsen på nedturen

I begynnelsen på 2010/2011-sesongen var ikke Torres like giftig, men merkevaren «Torres» var fortsatt brennheit.

Titteljagende Chelsea simpelthen bare måtte ha ham - koste hva det koste ville.

Like etter nyttår 2011 bladde derfor Chelsea-eier Roman Abramovitsj opp hele 460 millioner kroner for å sikre seg spanjolens underskift, og Torres var ikke vond å be.

Torres skrev femårsavtale med London-klubben, til supporternes store fornøyelse. Endelig hadde klubben sikret seg en spiss i verdensklasse.

Måltørken i gang

Torres mot Liverpool

Fernando Torres' Chelsea-karriere har ennå til gode å ta av.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Men noe må ha skjedd da Torres gikk fra rød til blå trøye. For plutselig sluttet Torres å score mål.

– Torres kom med en enorm prislapp og ditto forventninger til Chelsea. Da han ikke innfridde umiddelbart, havnet han i en ond sirkel hvor han ble stadig mer krampaktig, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

Det gikk faktisk hele 903 minutter før han fikk sin første nettkjenning i Chelsea-drakten - som også ble hans eneste mål for blåtrøyene den første halve sesongen.

Torres scoret altså ett eneste mål på sine 18 første Chelsea-kamper.

– Da kom problem nummer to, som er timing. Det som skiller en spiss på det nivået fra å være en suksess eller fiasko kan være om man er en halv meter off- eller onside, et perfekt eller for tidlig innløp på innlegg, et følsomt eller ufølsomt førstetouch. Han har kanskje prøvd litt for hardt å lykkes, sier Tjærnås.

Se full oversikt over alle EM-troppene her!

Til EM på tross av formsvikt

Før årets 2011/2012-sesong skulle Torres bevise at måltørken det forrige halvåret bare var et blaff, og startet sin første hele Chelsea-sesong med blanke ark.

Men måltørken har bare fortsatt, og Torres endte på stusselige seks mål på 44 kamper i 2011/2012-sesongen for Chelsea, og satt tidvis på benken for et Chelsea som underpresterte stort i serien.

Torres' formsvikt var så markant at spissen mistet plassen sin på det spanske landslaget i vinter, etter å ha vært fast inventar på det spanske laget siden 2003.

Oppturen i mesterligafinalen, der Chelsea slo Bayern München på straffespark, sørget likevel for at han ble funnet god nok av Spania-sjef Vicente del Bosque, og EM-helten fra 2008 kom med i troppen i siste liten.

–Vicente har tro på meg og nå må jeg vise ham at jeg er klar til å spille når han vil. Jeg håper å gjøre mitt beste for laget, sa en takknemlig Torres etter uttaket.

EM kan snu alt

Torres før EM

Fernando Torres på en pressekonferanse før EM.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

I Spanias oppkjøringskamper til EM har Torres tidvis glimtet til med tidligere storspill, blant annet da han scoret mot Sør-Korea 30. mai - hans første landslagsmål på nesten ett år.

På lagets treninger har også Torres blitt brukt som spiss, og det ser ut til at Torres blir Spanias førstevalg på spissplass i åpningskampen mot Italia, i konkurranse med Alvaro Negredo (Sevilla), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Pedro Rodriguez (Barcelona) og Jesus Navas (Sevilla).

Tjærnås tror Torres kan snu den vonde trenden i dette mesterskapet.

– Jeg sitter med en klar følelse av at Torres slår tilbake mot alle som har tvilt på ham i dette EM. Han har ikke glemt å spille fotball, og han har fortsatt ekstreme egenskaper. Han kan fortsatt posisjonere seg riktig, har stor toppfart, god spenst, er dyktig én mot én, og fortsatt bein og hode som kan score, sier Tjærnås.

Hans ekspertkollega Petter Veland er mer usikker. Veland mener Torres ikke vil bli bedre før han forlater engelsk fotball.

– Jeg tror han må få en ny start, i en ny liga. Jeg tror han må tilbake til røttene for å finne seg selv. Han fikk en pangstart i Premier League, men så begynte nedturen og det ble en ond spiral han ikke kom seg ut av. Han trenger et nytt miljø og en ny kultur, sier Petter Veland, og legger til:

– Men jeg tror vil aldri får se en Torres slik som i 2006-2008-sesongene igjen.

  • Hva tror du om Torres og Spania i dette EM? Si din mening i kommentarfeltet!
Torres og Casillas

Fernando Torres og Iker Casillas tusler av banen etter kampen mot Sør-Korea før EM startet. Spania har vunnet sine to siste oppkjøringskamper - 4-1 over Sør-Korea og 1-0 mot Kina forrige søndag.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.