Martin (15) er tidenes yngste målscorer

DRAMMEN (NRK.no): Martin Ødegaard (15) ble tidenes yngste eliteseriespiller tidligere i år. På overtid mot Sarpsborg 08 scoret han sitt aller første mål – på norsk fotballs store festdag.

Martin Ødegaard

UNGDOMSSKOLEGUTTEN BLE HELT: Martin Ødegaard kunne juble foran Strømsgodset-supporterne etter sitt aller første seriemål i karrieren.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er litt surealistisk. Det er ikke forventet, egentlig. Jeg bare nyter det. Det er veldig morsomt, sier Martin Ødegaard til NRK.no etter kampen.

Martin Ødegaard

TIDENES YNGSTE: Martin Ødegaard går fortsatt på ungdomsskolen. Nå er navnet hans foreviget i historiebøkene.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Med stoisk ro, og som han hadde gjort det hundrevis av ganger før, bredsidet den 15 år og 151 dager gamle ungdomsskoleeleven ballen i mål fra rundt 16 meters hold på overtid.

Den lekre scoringen, etter nydelig veggspill med Øyvind Storflor, er historisk: Ingen målscorere i eliteserien har vært yngre enn Martin Ødegaard.

– Jeg får ballen på 30 meter også legger Øyvind ballen perfekt til rette for meg når jeg spiller han. Jeg bare klinte til da jeg fikk sjansen og den gikk inn, sier han om scoringen.

– Er dette en kveld du kommer til å huske livet ut, tror du?

– Ja, det er det. Og i morgen skal jeg gå i 17. mai-tog med klassekameratene mine. Det er en fin måte å feire på, smiler unggutten.

Den forrige scoringsrekorden tilhørte Brann-spiss Håkon Lorentzen som scoret sitt første seriemål 16 år og 100 dager gammel i siste serierunde sist sesong.

Bare hans tredje kamp

– Han har beina godt plantet på bakken. Han er en god fotballspiller, det visste vi fra før. Det er gøy for ham, sier Strømsgodset-trener Ronny Deila om sin yngste elev.

– Det var et flott mål. Fantastisk, sier Deila om Ødegaards scoring.

Martin Ødegaard debuterte i eliteserien mot Aalesund 13. april i år. 1. mai fikk han sin første hele seriekamp mot Vålerenga.

Dagens Sarpsborg-kamp var 1998-modellens tredje eliteseriekamp. Ødegaard signerte proffkontrakt med drammenserne tidligere i mai.

Les mer om Godset-talentet: 20 toppklubber interessert

Kovács i målform

Ødegaard var ikke den eneste Strømsgodset-spilleren som imponerte på et fullsatt Marienlyst fredag kveld. Spiss Peter Kovács har snart scoret like mange mål i år som han scoret i hele fjorårssesongen.

Mot Sarpsborg 08 satte ungareren inn sitt femte seriemål for sesongen, i sin sjuende kamp fra start for Godset i år.

På ekte goalgetter-vis plasserte Peter Kovács ballen presist i nærmeste hjørne like før pause og ordnet 2-0 – hans tredje scoring på de to siste kampene.

Sist sesong stoppet den 198-centimeter høye spissen på seks seriemål på 25 kamper (15 fra start).

Storspilte foran fullsatt Marienlyst

De mørkeblå tok tidlig grep om 16. mai-oppgjøret mot Sarpsborg. Etter 25 minutter kom ledermålet. Mounir Hamoud klinket til på hel volley fra cirka 17 meter – helt oppe i vinkelen!

Like før pause doblet nevnte Peter Kovacs ledelsen til 2-0 etter et velplassert skudd i det nærmeste hjørnet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kovacs og Santos da Silva Junior

GODSET 'SITTER' PÅ ANDREPLASSEN: Francisco Júnior feirer Strømsgodsets 2-0-mål med å sitte på målscorer Peter Kovács. Den ungarske spissen har scoret tre mål på sine siste to seriekamper.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Martin (15) punkterte kampen

I det 85. spilleminutt ordnet Kovács også straffespark til de mørkeblå etter å ha blitt revet ned av Sarpsborgs Kjetil Berge.

Lars-Christopher Vilsvik var sikker fra straffemerket og hamret inn 3-0.

Men på overtid kom trolig dagens største jubelbrøl på «Gamle gress». 15 år gamle Martin Ødegaard scoret sitt første eliteseriemål da han på elegant vis plasserte ballen nede til venstre for keeper Duwayne Kerr.

Sarpsborgs Claes Kronberg satte inn et trøstemål for gjestene flere minutter på overtid.

Nærmer seg RBK-rekord

Tremålsseieren var samtidig lagets tiende strake hjemmeseier. Ikke siden drammenserne spilte 2-2 mot Rosenborg 11. august i fjor har Strømsgodset avgitt poeng på eget gress.

Strømsgodset har ikke tapt på sine 43 siste hjemmekamper i eliteserien. Det er én kamp mindre enn rekorden til Rosenborg fra 1990-tallet.

Rosenborg innehar rekorden for fleste hjemmekamper uten tap. RBK gikk ubeseiret på Lerkendal fra oktober 1994 til mai 1998.

Sist Godset tapte på hjemmebane var mot Molde 16. juni 2011. Det er snart tre år siden.

– Vi har en prestasjonskultur her i klubben. Vi forbereder oss godt til hver eneste kamp, det er dét det handler om. Vi vet hva vi er gode på og hva vi kan bli bedre på, sier Ronny Deila om det som har blitt «Fort Marienlyst».

Sarpsborg sliter

Sarpsborg opplever til sammenligning sin dårligste start i eliteserien noensinne. Laget står med 11 poeng etter ni serierunder. Laget hadde 13 poeng på de åtte første kampene både i 2011 og i 2013.

– Jeg er skuffet. Vi klarte ikke å skape nok fremover til å sette dem under press. Det var et problem for oss, sier Sarpsborg-trener Brian Deane til CMore etter kampen.

Sarpsborg ligger på 10.-plass i eliteserien, mens Godset trygget andreplassen. Drammenslaget er to poeng bak serieleder Molde.

Fotballnyheter