- Er det straffespark?

Følelsene tok overhånd for Arne Scheie i Marseille. Han var flau over oppførselen – helt til han ringte kona.

Tore Andre Flo og Junior Baiano

BEVISET: Bilde som den svenske fotografen Stig Carlsson tok, beviser alt. Junior Baiano river ned Tore André Flo, klart straffespark. Det var i dette øyeblikket Arne Scheie utbrøt de legendariske ordene: 'Er det straffespark? Er det straffespark? Er det straffespark?'

Foto: Stig Carlsson

- Hadde jeg overreagert? Jeg var usikker på om det norske folk delte min opplevelse av øyeblikket. Men så ringte jeg kona etter kampen og hun sa: Ta det med ro, du skulle bare sett hvordan det er her hjemme.

På Karl Johan var tusenvis av nordmenn i ekstase. Norge var en eneste stor fest.

- Det umulige hadde jo skjedd. Jeg trodde aldri Norge skulle slå Brasil i VM, og da Bebeto sendte Brasil i ledelsen tenkte jeg: Jaja, å tape for Brasil med ett mål i VM er jo akseptabelt.

Det var før Drillo byttet inn Jostein Flo. Et bytte Scheie så på som et våpen, men ikke i sin villeste fantasi trodde skulle sende Norge til åttendedelsfinalen.

Kommentatoren husker ikke hva han sa de siste ti minuttene av kampen.

- Jeg husker godt Tore Andrés redusering, men ikke hva jeg sa. Jeg satt, og sto om hverandre inne i kommentatorboksen og følelsene tok helt overhånd. Jeg mistet fornuften og snakket med hjerte.

Øyeblikket

Da Junior Baiano dro ned Tore Andre Flo i det 86. minutt, og dommer Esfandiar Baharmast pekte på straffemerke, kom de legendariske ordene rett fra hjerte.

Nett-TV: Mannens som reddet Norges ære

- Er det straffespark? Hylte Scheie. Ja, det er det! Svarte ekspertkommentator Lars Tjærnås. Er det straffespark? Gjentok Scheie tre ganger.

Et uforglemmelig øyeblikk.

Feil matchvinner

Hjerte til Scheie pumpet og snakket også etter straffen. Da skrek han seg hes om Reknes som spilte for Werder Bremen. Han aner verken hvorfor han brukte feil navn på den norske matchvinneren eller hvorfor han sa Werder Bremen. Trolig forsøkte han å si at Rekdal var fra Vestnes. Kjetil Rekdal spilte for ordens skyld i Hertha Berlin på den tiden. Alt stokket seg for kommentatoren i sluttminuttene på Stade Velodrome i Marseille, St. Hansaften 1998.

- Etter kampen var jeg helt utmattet. Det var en intens kamp i over 30 varmegrader og Norge hadde slått Brasil i en avgjørende VM-kamp. Alt lå til rette for tidenes folkefest, og det ble det jo.

Størst av alt

Etter intervjuet i Nrk studioet, der en henrykt Scheie fortsatt svevde på en sky av entusiasme og glede, gikk han ut på gaten i Marseille, møtte norske supportere og ringte kona hjemme i Norge. Scheie har kommentert mange store idrettsøyeblikk, men seieren over Brasil er spesiell.

- Det var først da jeg snakket med kona, og hun fortalte om ekstasen i Oslos gater, jeg forstod at dette var det største idrettsøyeblikket for nordmenn noensinne.

Kombinasjonen seier over Brasil, avgjørende VM-kamp og en fantastisk sommernatt mener Scheie satte rammene for et idrettsøyeblikk han bare tror en eventuell norsk VM-finale kan måle seg med. Det var en eksplosjon av følelser – både hos Arne Scheie og alle norske fotballsupportere.

- Det er nok ikke Norges største idrettsprestasjon, men jeg mener det er vårt største idrettsøyeblikk, sier han.

Fotball

Oppsummert

  • Her får du alt av fotballnyheter.