Hopp til innhold

- Er det straffespark?

Følelsene tok overhånd for Arne Scheie i Marseille. Han var flau over oppførselen – helt til han ringte kona.

Tore Andre Flo og Junior Baiano

BEVISET: Bilde som den svenske fotografen Stig Carlsson tok, beviser alt. Junior Baiano river ned Tore André Flo, klart straffespark. Det var i dette øyeblikket Arne Scheie utbrøt de legendariske ordene: 'Er det straffespark? Er det straffespark? Er det straffespark?'

Foto: Stig Carlsson

- Hadde jeg overreagert? Jeg var usikker på om det norske folk delte min opplevelse av øyeblikket. Men så ringte jeg kona etter kampen og hun sa: Ta det med ro, du skulle bare sett hvordan det er her hjemme.

På Karl Johan var tusenvis av nordmenn i ekstase. Norge var en eneste stor fest.

- Det umulige hadde jo skjedd. Jeg trodde aldri Norge skulle slå Brasil i VM, og da Bebeto sendte Brasil i ledelsen tenkte jeg: Jaja, å tape for Brasil med ett mål i VM er jo akseptabelt.

Det var før Drillo byttet inn Jostein Flo. Et bytte Scheie så på som et våpen, men ikke i sin villeste fantasi trodde skulle sende Norge til åttendedelsfinalen.

Kommentatoren husker ikke hva han sa de siste ti minuttene av kampen.

- Jeg husker godt Tore Andrés redusering, men ikke hva jeg sa. Jeg satt, og sto om hverandre inne i kommentatorboksen og følelsene tok helt overhånd. Jeg mistet fornuften og snakket med hjerte.

Øyeblikket

Da Junior Baiano dro ned Tore Andre Flo i det 86. minutt, og dommer Esfandiar Baharmast pekte på straffemerke, kom de legendariske ordene rett fra hjerte.

Nett-TV: Mannens som reddet Norges ære

- Er det straffespark? Hylte Scheie. Ja, det er det! Svarte ekspertkommentator Lars Tjærnås. Er det straffespark? Gjentok Scheie tre ganger.

Et uforglemmelig øyeblikk.

Feil matchvinner

Hjerte til Scheie pumpet og snakket også etter straffen. Da skrek han seg hes om Reknes som spilte for Werder Bremen. Han aner verken hvorfor han brukte feil navn på den norske matchvinneren eller hvorfor han sa Werder Bremen. Trolig forsøkte han å si at Rekdal var fra Vestnes. Kjetil Rekdal spilte for ordens skyld i Hertha Berlin på den tiden. Alt stokket seg for kommentatoren i sluttminuttene på Stade Velodrome i Marseille, St. Hansaften 1998.

- Etter kampen var jeg helt utmattet. Det var en intens kamp i over 30 varmegrader og Norge hadde slått Brasil i en avgjørende VM-kamp. Alt lå til rette for tidenes folkefest, og det ble det jo.

Størst av alt

Etter intervjuet i Nrk studioet, der en henrykt Scheie fortsatt svevde på en sky av entusiasme og glede, gikk han ut på gaten i Marseille, møtte norske supportere og ringte kona hjemme i Norge. Scheie har kommentert mange store idrettsøyeblikk, men seieren over Brasil er spesiell.

- Det var først da jeg snakket med kona, og hun fortalte om ekstasen i Oslos gater, jeg forstod at dette var det største idrettsøyeblikket for nordmenn noensinne.

Kombinasjonen seier over Brasil, avgjørende VM-kamp og en fantastisk sommernatt mener Scheie satte rammene for et idrettsøyeblikk han bare tror en eventuell norsk VM-finale kan måle seg med. Det var en eksplosjon av følelser – både hos Arne Scheie og alle norske fotballsupportere.

- Det er nok ikke Norges største idrettsprestasjon, men jeg mener det er vårt største idrettsøyeblikk, sier han.

Fotball

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Slik spilles 2. divisjon i 2024

  Norges Fotballforbund har satt opp avdelingene i 2. divisjon i fotball for menn i 2024.

  Hødd, Jerv og Skeid rykket ned fra 1. divisjon, mens Lysekloster, Eidsvold Turn, Viking 2, Eik Tønsberg, Strindheim og Follo har rykket opp fra 3. divisjon.

  Slik ser avdelingene ut i 2024:

  2. divisjon avd. 1: Arendal, Brann 2, Brattvåg, Eik Tønsberg, Fløy-Flekkerøy, Hødd, Jerv, Kvik Halden, Lysekloster, Notodden, Sotra, Vard Haugesund, Viking 2, Ørn Horten.

  2. divisjon avd. 2: Alta, Eidsvold Turn, Follo, Grorud, Junkeren, Kjelsås, Skeid, Stjørdals-Blink, Strindheim, Strømmen, Tromsdalen, Ullensaker/Kisa, Vålerenga 2.

  1.div OBOS Ligan Skeid - Fredrikstad
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Spillerflukt fra Aalesund etter nedrykket

  Aalesund har takket av sju spillere som ikke blir med klubben ned til 1. divisjon i 2024.

  Det opplyser klubben på sitt nettsted.

  Det har vært kjent en stund at AaFK-kaptein David Fällman skal flytte hjem til Sverige når kontrakten hans løper ut. Også Kristoffer Ødemarksbakken, Erlend Segberg, Ebiye Moses, Alexander Juel Andersen, Oscar Solnørdal og Christian Mork Breivik er på utgående kontrakter og søker nye karriereutfordringer.

  Lånespilleren Tobias Klysner, som var uheldig med skader og bare fikk én eliteseriekamp, blir heller ikke å se i den oransje drakten i 2024.

  AaFK opplyser at de ønsker de nevnte spillerne hell og lykke videre i karrieren.

  (©NTB)

  aalesund
  Foto: NTB
 • Suárez vant «gullballen» i Brasil

  Luis Suárez mottok prisen som årets spiller i den brasilianske toppdivisjonen. Han scoret 17 ligamål for Gremio denne sesongen.

  Den tidligere Atletico Madrid-, Liverpool- og Barcelona-spilleren ble kåret til årets spiller under en prisutdeling torsdag kveld. Han mottok også prisen for årets spiss i Brasil.

  Suárez signerte i utgangspunktet en toårskontrakt med Gremio, men spissveteranen har allerede kunngjort at han gir seg i klubben. 36-åringen har vært linket til Lionel Messis klubb Inter Miami, men har selv ikke ønsket å kommentere ryktene.

  – Jeg elsker dette livet, men det er tøft å våkne i smerter hver eneste dag. Jeg ønsker å fortsette, men jeg vet ikke helt hva som skjer, sa Suárez til nyhetsbyrået AFP etter kampen.

  (©NTB)

  I7ptXtq2vgg
  Foto: AFP
Brentford-spilleren Kristoffer Ajer feiret som besatt etter en takling i det 91. minutt. Minutter senere var kampen snudd – dermed startet latterliggjøringen av feiringen.