NRK Meny
Normal

Semb mener fotballspillere trener altfor lite

VALLETTA/OSLO (NRK.no): Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge ikke har hengt med i den fysiske utviklingen.

Høgmo

KLAR FOR KAMP: Her gir Per-Mathias Høgmo instrukser før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Malta fredag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Semb

KRITISK: Toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Før landslagssjefen og kaptein Per Ciljan Skjelbred møtte pressen i Malta torsdag kveld, holdt toppfotballsjef Nils Johan Semb et brennende innlegg om treningskulturen i norsk fotball.

Semb, som var landslagssjef fra 1998-2003, mener norske fotballspillere har en lang vei å gå når det kommer til treningsmengde generelt og fysisk trening spesielt.

– Jeg tror vi må sette fokus på at vi må trene nok. De beste har naturligvis ekstreme fotballferdigheter, men det som også slår en, er at de har ekstrem fysikk. De er gjennomtrente atleter. Vi var på toppen i Europa i gullalderen, og da lå vi veldig langt fremme på løpskraft og duellkraft. Det er en slags basis i bunn når du skal få frem de tekniske ferdighetene. Der er jeg sikker på at vi ikke har vært gode nok. Vi må få en enda bedre treningskultur, sa Semb til NRK.no.

  • Er du enig? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

– Hvorfor har det blitt sånn?

Dermed er han langt på vei enig med tidligere landslagskaptein Brede Hangeland, som refset den norske treningsmoralen overfor NRK.no. Hangeland fikk også støtte av Odd-trener Dag-Eilev Fagermo, som mener norske utøvere stiller for få krav til seg selv.

– Utfordringen går til alle i Norge som driver med fotball. Vi må sørge for at vi ikke blir slått på treningsmengde. Vi kan ikke bli slått på fysikk. Der må vi være helt, helt på topp, mener Semb.

NRK.no la frem kritikken fra Semb for landslagssjef Per-Mathias Høgmo:

– Jeg tenker at det definitivt er gjort mye bra arbeid, ellers hadde det ikke vært så mange spennende spillere. Samtidig vil vi ha god dekning på alle roller i et fotballag. Det er et paradoks at vi har færre spisser og midtstoppere tilgjengelig på et høyt nivå enn vi tradisjonelt har hatt, sier Høgmo, og fortsetter:

– Og der må vi ha en selvransakelse: Hvorfor har det blitt sånn? Er det kunstgresset på godt og vondt? Eller andre ting? Det er et sentralt spørsmål, som det er viktig å ha fokus på fremover.

– Ikke vært gode nok

Nils Johan Semb forklarer at den fysiske nivåforskjellen blant annet kommer til syne gjennom intensitetsmålinger over 90 minutter. Han har selv observert hva verdensklassespillere som Sergio Agüero og Vincent Kompany legger i den fysiske treningen.

– Jeg besøkte treningsstudioet til Manchester City. Agüero er 168 centimeter gjennomatlet. Du ser hele veien at der må du henge med. Og jeg tror ikke vi har vært gode nok, sier Semb.

– Mener du at norske spillere i eliteserien og 1.-divisjon skal være på det nivået?

– Nei, men jeg tror vi har et løp med talentene hele veien når det gjelder teknikk og taktikk og så videre. Men jeg tror vi har misset på den fysiske dimensjonen, sier Semb.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.