Scheie: – Spania er tidenes mest dominerende landslag

Spania har levert et av tidenes råeste mesterskap og knust en rekke rekorder. Etter søndagens mesterlige finale ender de EM med fantastiske 12-1 i målforskjell.

Xavi

Xavi Hernandez og lagkameratene har knust så mange rekorder at de fleste mister tellingen. Nå mener Arne Scheie at de er tidenes mest dominerende landslag.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Arne Scheie

Arne Scheie er over seg av begeistring for de spanske fotballgutta.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Få har like god oversikt over fotballhistorien som Arne Scheie. Han utroper Spania til tidenes landslag etter den overlegne seieren mot Italia i EM-finalen.

– Nå er de tidenes mest dominerende landslag. Det har aldri skjedd før at et landslag har vunnet tre mesterskap på rad, sier NRKs mangeårige fotballkommentator.

Etter en evighet uten landslagssuksess har Spania i tur og orden vunnet EM i 2008, VM i 2010 og nå EM i 2012. Det har ingen gjort før dem.

– Denne suksessen i spansk fotball er noe historisk, sier Spanias trener Vicente del Bosque.

– Ingen så dominerende over så lang tid

Scheie er usikker på om noe landslag har vært bedre enn det spanske, men er helt sikker på at ingen har vært så gode over så lang tid.

– Diskusjonen går på om de er tidenes beste landslag , og det er vanskelig å si om de er bedre enn Nederland eller Brasil på sitt beste. Men ingen har vært så dominerende over en så lang periode, sier Scheie.

Sjekk de tallene!

Spania

Det spanske landslaget har på mange måter blitt enda mer dominerende de siste årene.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Spanjolene har i hvert fall levert en meget sterk søknad til tittelen «tidenes beste landslag» i dette mesterskapet. Bare sjekk ut den fantastiske statistikken:

 • De endte med målforskjell på vanvittige 12-1.
 • De er det første laget som har vunnet med fire mål i finalen.
 • De er bare det sjette laget som har scoret fire mål eller mer i en EM- eller VM-finale.
 • De satte en nærmest uvirkelig pasningsrekord i gruppespillet mot Irland. Da noterte de seg for vanvittige 859 pasningsforsøk, og hadde over 500 pasninger mer enn motstanderlaget.
 • Ifølge ESPN endte Spania med 1,087 vellykkede pasninger i angrepssonen. Det er mer enn Irland, Hellas, Sverige, Polen og Danmark sammenlagt!

– Vi regner med at folk der hjemme er fornøyde, og vi er stolte over å ha gitt dem denne gleden. Vi kontrollerte kampen i stadig større grad, og vi viste oss å være mye sterkerer enn italienerne, sier Spanias trener Vicente del Bosque ifølge NTB.

Stengte butikken etter første kamp

Ramos og Di Natale

Sergio Ramos og resten av det spanske forsvaret var eminente i EM. Det hjelper selvfølgelig å ha en midtbane foran seg som nesten aldri mister ballen.

Foto: Antonio Calanni / Ap

Og det er bare tallene for deres offensive briljans. Forsvarsspillet har nemlig vært enda mer imponerende:

 • De har satt EM-rekord ved å holde nullen i fem kamper på rad.
 • De har holdt nullen i ti strake kamper i utslagningsspillet i EM og VM. De har altså ikke sluppet inn et eneste mål i åttendelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler eller finaler på 990 spilleminutter - siden 2006!
 • Spania har vunnet 62 kamper på rad hvor de har scoret det første målet.

– Jeg har aldri sett noe sånt. Det ser ut som de spiller mot et andredivisjonslag. De leker seg ikke bare i små perioder, men i hele kamper, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Rekord på rekord på rekord

Fernando Torres

Fernando Torres ble EMs toppscorer.

Foto: Jon Super / Ap

Også de spanske enkeltspillerne satte rekorder:

 • Fernando Torres ble den første som har scoret i to EM-finaler. Han ble også EMs toppscorer med sine tre mål fordi han hadde flere målgivende pasninger og færre spilleminutter enn de andre som scoret tre mål.
 • Målvakt Iker Casillas satte også en rekke rekorder. Han ble tidenes første spiller med 100 landslagsseire. Han forbedret også sin verdensrekord vedå holde buret reint for 79. gang.
 • Xavi ble den første spilleren med målgivende pasninger i to forskjellige EM-finaler. Han satte også EM-rekord med tre målgivende pasninger i en EM-finale.

– Dette var vårt beste europamesterskap. Til tider leverte vi en komplett prestasjon, sier Xavi ifølge AFP.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Selnæs utlånt til konkurrent

  Ole Selnæs (26) blir lånte ut frå Shenzhen til Hebei i den kinesiske superligaen ut sesongen 2021.

  Titan Sports Plus skriv at Shenzhen har fylt utanlandskvoten etter å ha signert tre nye spelarar, og at Shenzhen-trenar Jordi Cruyff dermed ikkje lenger har bruk for nordmannen.

  Selnæs har vore tilknytt Shenzhen sidan 2019.

  Pressetreff med fotballandslaget
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Godsets nye trener: – Klovneklubb

  Strømsgodsets nye trenerduo Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen møtte i dag pressen utenfor Marienlyst. «BP» Ingebretsen var ærlig på at den siste uka har vært utfordrende for alle med hjertet i Drammen.

  – Det har ikke vært noen god situasjon. Jeg har ikke vært direkte involvert, men for meg, sett utenfra så er Strømsgodset nå en klovneklubb. Så det er det vi må ta tak i nå. Samle spillerne som vi sier. Vi starter med dette i dag. Hva hver enkelt spiller kan bidra med. Nå må vi stå sammen, alle sammen, sier han til NRK.

  Wibe-Lund var assistenttrener under Henrik Pedersen, mens Ingebrigtsen er tidligere hovedtrener i klubben.

  Wibe-Lund sier at han tok jobben på én betingelse: At «BP» også sa ja. Nå ser han framover.

  – Første pri er å bygge det opp igjen. For meg hadde det vært veldig vanskelig å tro på dette uten å ha med de folka som jeg vet har kapasiteten og det riktige verktøyet til å begynne den prosessen som Godset skal gjennom nå. Om det blir et lengre perspektiv vil tiden vise, sier han.

  Eliteserien fotball, menn (1. Runde): Strømsgodset - Haugesund (3-2)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Rekker ikke PSG

  Bayern Münchens stjernespiss Robert Lewandowski gjennomførte mandag sin første trening med løp etter kneskaden som har satt ham ut av spill en stund.

  Lewandowski pådro seg kneskaden under landslagsoppholdet for Polen mot Ungarn 25. mars.

  Bayern München opplyser ikke om når toppscoreren i Bundesliga kan spille igjen, men at han ikke er aktuell til tirsdagens returmøte i mesterligaen borte mot Paris Saint-Germain. Det franske laget vant det første møtet i München 3–2.

  Lewandowski har vært ute i de tre siste kampene. Lørdag møter Bayern München tredjeplasserte Wolfsburg i Bundesliga. (NTB)

  Robert Lewandowski
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Köln sparket treneren

  Köln fjernet søndag hovedtrener Markus Gisdol med øyeblikkelig virkning etter 2–3-tapet hjemme mot Mainz.

  Laget ligger nest sist i 1. Bundesliga og har tre poeng opp til trygg plass når seks serierunder gjenstår.

  Gisdol fikk snaut halvannet år i sjefsstolen i en klubb som har for vane å skifte trenere hyppig.

  – Vi vil absolutt nå målet vårt om å holde oss oppe, og for å gjøre det, må vi få resultater. Der har vi stagnert de siste ukene. Med trenerskiftet ønsker vi å gi laget nye impulser i denne avgjørende fasen av sesongen, sier Köln-direktør Horst Heldt til klubbens nettsted.

  Gisdols erstatter er ennå ikke klar. (NTB)

  Bundesliga - FC Cologne v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters