Hopp til innhold

Torres toppscorer fordi han har spilt minst

Fernando Torres er EMs toppscorer fordi han har spilt færrest minutter i EM av de seks som har scoret tre mål.

TOPSHOTS-FBL-EURO-2012-ESP-ITA-MATCH31

Fernando Torres både scoret og hadde en målgivende pasning i EM-finalen. I tillegg scoret han to mål mot Irland i gruppespillet.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Balotelli

TÅRER: Italias Mario Balotelli endte også med tre scoringer, men ble ikke toppscorer. I stedet ble det tårer etter finaletapet.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

– Det er tøffere kamp om toppscorertittelen nå enn tidligere, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

– Lagene blir mer komplette og det er ikke bare én som kan score målene, sier han.

To kamper fra start

I dette EM har det vært rekordjevnt. Hele seks spillere endte med tre scorede mål (se faktaboks). Ikke siden 1992 har toppscoreren vunnet Gullstøvelen med så få mål.

I årets EM har både Torres og Tysklands Mario Gomez i tillegg en målgivende pasning hver. Dermed ble antall spilte minutter avgjørende. Der kom Torres best ut.

Med bare to kamper fra start og totalt 189 spilte minutter er han den mest effektive målscoreren av de to. Gomez har spilt 93 minutter mer.

Historisk

Torres ble søndag også historisk som den første spiller med scoringer i to forskjellige EM-finaler. I 2008 ble han matchvinner i EM-finalen mot Tyskland.

Søndag scoret han 3-0-målet og hadde målgivende til Matas 4-0-scoring.

(Les videre under bildet.)

Torres

AVGJØRENDE: Fernando Torres setter inn 3-0 for Spania i EM-finalen.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

Ingen ny Platini

Franske Michel Platini, dagens president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), er tidenes mestscorende i ett og samme EM. I 1984 scoret han hele ni mål. Dét kommer ikke til å skje igjen, tror Scheie.

– Det er urettferdig å sammenligne tidsepoker, men siden det nå er så mange spillere som kan score får vi nok ingen «Platini» igjen, sier han.

Fotball