Flere norske supportere enn noen gang i England

Aldri før har flere nordmenn reist på fotballtur til England som denne jule- og nyttårshelgen.

Publikum i Premier League

Flere og flere norske fotballtilhengere ønsker å oppleve dette i England, og aldri ha så mange reist over som i denne jule- og nyttårshelgen

Foto: NIGEL RODDIS / REUTERS

Julen og nyttårshelgen er høytid for engelsk fotball, og stadig flere nordmenn reiser på fotballtur til England i denne perioden.

– Ja, interessen er formidabel. Mellom 5000 og 10.000 er på kamp der borte, får NRK vite av styremedlem i Supporterunionen for britisk fotball, Ray Tørnkvist. Aldri før har så mange tilbrakt jul og nyttår på engelske fotballbaner, opplyser Tørnkvist.

– Folk fra alle samfunnslag reiser over, forteller han. Selv skal han se favorittlaget Leeds borte mot Barnsley i nest øverste divisjon på nyttårsaften.

Video: Ray Tørnkvist er bare én av tusenvis som reisertil England for å se fotball i jula og nyttårshelga

Video Ray Tørkvist

Ray Tornkvist

Tre runder på en uke

– I løpet av en uke er det mulig å få med seg tre serierunder. Det er ikke bare fotballen som er tiltrekkende, sier Tørnkvist, som også fremhever miljøet og livet på pubene.

- Hvorfor fascinerer dette norske fans av engelske klubber?

- Først og fremst at man reiser med likesinnede - folk som har en genuin interesse for samme klubb. Man er sammen hele tiden for å oppleve fotball på nært hold, både på tribunene og på pubene, sier Tørnkvist.

- Denne perioden er julaften og 17. mai på en gang for fotballelskere, mener han.

- Hvorfor er denne perioden spesielt interessant?

- Det er i hovedsak to årsaker. Den ene er at kampene kommer tett. Man kan få to eller tre kamper på en uke. Det andre er at det er mange fridager, og dermed bedre tid til å reise over. Og på topper er jo ofte en avgjørende tid på sesongen, der det ofte "snur" for lagene.

Familieturer med fotball

Og i de seinere årene har også en forholdsvis ny trend begynt: Familieturene. Ikke sjelden tar far, mor og barna turen til England i romjula - gjerne til London. Så går far og barna - iallfall guttene - på fotballkamp mens mor tråler butikkene i Oxford Street.

Daglig leder i Liverpool Supporterklubb Tore Hansen har også inntrykk av at stadig flere supportere reiser for å se laget mot slutten av året og i starten av det nye. Liverpool spilte 1-1 hjemme mot Blackburn på "Boxing Day", 2. juledag, og har også hjemmekamp mot Newcastle 30. desember. Minst tusen nordmenn som heier på Liverpool ser disse kampene fra stadion, forteller han.

- Enkelt og billig

- To hjemmekamper gir ekstra mange nordmenn. Dessuten er det enkelt og billig å reise til England, hevder Hansen. Liverpool og Manchester United er de to dominerende klubbene når det gjelder nordmenn på tur til England.

Men det er slett ikke bare de store klubbene som er populære. Nordmenn besøker lag og baner også i de lavere divisjoner. Selv små klubber kan samle opptil 40-50 nordmenn på fotballtur.

Noen har som hobby å besøke flest mulig baner i de forskjellige ligaene. Mange - både reisebyråer og supporterklubber - arrangerer fotballturer. I tillegg velger mange å bestille tur med kampbilletter på egenhånd.

¨Har sett 592 kamper

Tørnkvist sier til NRK at det finnes norske fotballsupportere som flytter til England for ett eller flere år. Selv bodde han en sesong i England.

Besøke fotballbaner og kamper er hobby nummer én for Tørnkvist og mange andre.

Tørnkvist er selv én av dem som har sett flerst kamper i Storbritannia, og som har besøkt flest baner.

- Hittil har det blitt 592 kamper på 397 baner, sier han. I hele Europa utenom Norge har han besøkt i alt rundt 800 baner.

- Interessen ble skapt allerede da NRK begynte å sende tippekamper fra England i 1969, forteller Tørnkvist.

Det store oppsvinget i reiser kom rundt 2002-2003 da de billige flybillettene begynte å gjøre seg gjeldende. Tallet har ikke økt så veldig mye siden, men det blir likevel litt flere som reiser over hvert år.

- Du er glad i dette, rett og slett?

- Ja, dette er livet!

Skal du til England for å se ditt favorittlag i romjula eller nyttårshelga? Fortell i kommentarfeltet.

Fotball

Oppsummert

11.00: Uttak av nødlandslaget, som spiller borte mot Østerrike onsdag kveld.

På pressekonferansen: Leif Gunnar Smerud, Pål Bjerketvedt, Lise Klaveness og Gro Tvedt.

 • Liverpool mistet seieren på overtid

  Det ble noen høydramatiske sluttminutter da Liverpool møtte Brighton borte i engelsk Premier League. Liverpool ledet kampen etter scoring fra formspilleren Diogo Jota.

  Mohamed Salah og Sadio Mané scoret også for Liverpool, men fikk målene annullert etter at VAR hadde sjekket situasjonene som ledet frem til målene.

  På overtid grep VAR inn igjen, og det ble dømt straffespark da Andrew Robertson sparket i foten til Brighton-spiss Danny Welbeck.

  Pascal Gross var sikker fra straffemerket og utlignet tre minutter på overtid.

  wfwafd
  Foto: Mike Hewitt / AFP