Hopp til innhold

Flere norske supportere enn noen gang i England

Aldri før har flere nordmenn reist på fotballtur til England som denne jule- og nyttårshelgen.

Publikum i Premier League

Flere og flere norske fotballtilhengere ønsker å oppleve dette i England, og aldri ha så mange reist over som i denne jule- og nyttårshelgen

Foto: NIGEL RODDIS / REUTERS

Julen og nyttårshelgen er høytid for engelsk fotball, og stadig flere nordmenn reiser på fotballtur til England i denne perioden.

– Ja, interessen er formidabel. Mellom 5000 og 10.000 er på kamp der borte, får NRK vite av styremedlem i Supporterunionen for britisk fotball, Ray Tørnkvist. Aldri før har så mange tilbrakt jul og nyttår på engelske fotballbaner, opplyser Tørnkvist.

– Folk fra alle samfunnslag reiser over, forteller han. Selv skal han se favorittlaget Leeds borte mot Barnsley i nest øverste divisjon på nyttårsaften.

Video: Ray Tørnkvist er bare én av tusenvis som reisertil England for å se fotball i jula og nyttårshelga

Video Ray Tørkvist

Ray Tornkvist

Tre runder på en uke

– I løpet av en uke er det mulig å få med seg tre serierunder. Det er ikke bare fotballen som er tiltrekkende, sier Tørnkvist, som også fremhever miljøet og livet på pubene.

- Hvorfor fascinerer dette norske fans av engelske klubber?

- Først og fremst at man reiser med likesinnede - folk som har en genuin interesse for samme klubb. Man er sammen hele tiden for å oppleve fotball på nært hold, både på tribunene og på pubene, sier Tørnkvist.

- Denne perioden er julaften og 17. mai på en gang for fotballelskere, mener han.

- Hvorfor er denne perioden spesielt interessant?

- Det er i hovedsak to årsaker. Den ene er at kampene kommer tett. Man kan få to eller tre kamper på en uke. Det andre er at det er mange fridager, og dermed bedre tid til å reise over. Og på topper er jo ofte en avgjørende tid på sesongen, der det ofte "snur" for lagene.

Familieturer med fotball

Og i de seinere årene har også en forholdsvis ny trend begynt: Familieturene. Ikke sjelden tar far, mor og barna turen til England i romjula - gjerne til London. Så går far og barna - iallfall guttene - på fotballkamp mens mor tråler butikkene i Oxford Street.

Daglig leder i Liverpool Supporterklubb Tore Hansen har også inntrykk av at stadig flere supportere reiser for å se laget mot slutten av året og i starten av det nye. Liverpool spilte 1-1 hjemme mot Blackburn på "Boxing Day", 2. juledag, og har også hjemmekamp mot Newcastle 30. desember. Minst tusen nordmenn som heier på Liverpool ser disse kampene fra stadion, forteller han.

- Enkelt og billig

- To hjemmekamper gir ekstra mange nordmenn. Dessuten er det enkelt og billig å reise til England, hevder Hansen. Liverpool og Manchester United er de to dominerende klubbene når det gjelder nordmenn på tur til England.

Men det er slett ikke bare de store klubbene som er populære. Nordmenn besøker lag og baner også i de lavere divisjoner. Selv små klubber kan samle opptil 40-50 nordmenn på fotballtur.

Noen har som hobby å besøke flest mulig baner i de forskjellige ligaene. Mange - både reisebyråer og supporterklubber - arrangerer fotballturer. I tillegg velger mange å bestille tur med kampbilletter på egenhånd.

¨Har sett 592 kamper

Tørnkvist sier til NRK at det finnes norske fotballsupportere som flytter til England for ett eller flere år. Selv bodde han en sesong i England.

Besøke fotballbaner og kamper er hobby nummer én for Tørnkvist og mange andre.

Tørnkvist er selv én av dem som har sett flerst kamper i Storbritannia, og som har besøkt flest baner.

- Hittil har det blitt 592 kamper på 397 baner, sier han. I hele Europa utenom Norge har han besøkt i alt rundt 800 baner.

- Interessen ble skapt allerede da NRK begynte å sende tippekamper fra England i 1969, forteller Tørnkvist.

Det store oppsvinget i reiser kom rundt 2002-2003 da de billige flybillettene begynte å gjøre seg gjeldende. Tallet har ikke økt så veldig mye siden, men det blir likevel litt flere som reiser over hvert år.

- Du er glad i dette, rett og slett?

- Ja, dette er livet!

Skal du til England for å se ditt favorittlag i romjula eller nyttårshelga? Fortell i kommentarfeltet.

Fotball

 • Nederlandsk storkamp ble avbrutt etter skandalescener – skal fullføres for tomme tribuner

  De resterende 35 minuttene av søndagens storkamp i nederlandsk fotball mellom Ajax og Feyenoord skal spilles bak lukkede dører kommende onsdag.

  Det opplyser fotballforbundet i Nederland mandag.

  Søndagens oppgjør ble avbrutt tidlig i annen omgang fordi det ble kastet bluss på banen. Da ledet Feyenoord 3-0, og sinte Ajax-tilskuere sto bak uroen på tribunene. Tidligere i kampen var oppgjøret også stanset to ganger, for så å bli gjenopptatt.

  Etter avbrudd nummer tre kom det raskt beskjed om at kampen ikke ville bli spilt ferdig søndag, og publikum forlot dermed arenaen.

  På utsiden fortsatte voldelighetene. Rasende Ajax-fans knuste stadioninngangen, og det endte med kamper mellom supportere og ridende politi bevæpnet med tåregass.

  De stygge scenene representerte et nytt bunnpunkt i den krisen Ajax står i. Storklubben sliter både på og utenfor banen. Med bare fem poeng på fire kamper har det nederlandske mesterlaget opplevd sin dårligste start på en sesong siden 1964/65. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsstopperen Andreas Hanche-Olsen ute med ankelskade i opptil seks måneder

  Andreas Hanche-Olsen trenger en operasjon i ankelen og blir ute i lang tid. Det gjør ham nok en gang uaktuell for landslaget.

  Nyheten ble sluppet av Mainz etter helgens 1-2-tap for Augsburg i tysk Bundesliga. I meldingen står det at Hanche-Olsen først er ventet tilbake om fire til seks måneder.

  – Avgjørelsen ble tatt i samråd med det medisinske teamet og flere spesialister, skriver Mainz.

  Hanche-Olsen var ikke i troppen til Mainz' to siste ligakamper. Ankeltrøbbel gjorde at han mistet seriestarten og har siden kun spilt 65 minutter. Hans seneste opptreden kom da han ble tatt av i pausen mot Werder Bremen 2. september.

  Midtstopperen står med 14 landskamper for Norge, og den siste kom i september i fjor. Sykdom og skader er årsaken til at han ikke står med noen kamper for Ståle Solbakkens lag i 2023.

  – Det er jo maks utur, men vi var litt forberedt på det. Da han fikk det overtråkket, så ble det jo ikke bra. Da fryktet vi at det endte med operasjon, sier Solbakken til Nettavisen. (NTB)

  Landslagstrening på Ullevaal
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Pochettino om Chelseas krisestart: – Vi må vokse opp

  Mauricio Pochettinos inntog og en bråte nye spillere har ikke løst Chelseas problemer i Premier League. London-klubben står med kun fem ligaseirer i 2023.

  Søndag kom nok en nedtur hjemme på Stamford Bridge. Chelsea sløste med sjansene og ble redusert til ti mann underveis i 0-1-tapet for Aston Villa.

  Laget ligger på 14.-plass med kun fem poeng etter seks runder. Ansettelsen av Pochettino og nok en sommer med stort pengeforbruk har ikke slått til.

  – Fotballspillere vil vinne, men feil vil komme når man har unge spillere uten erfaring. Det er klart vi er misfornøyde. Vi må løse dette så snart som mulig, og vi må vokse opp som lag, sa Pochettino etter kampen.

  Chelsea fikk amerikanske eiere i fjor vår. De tok over klubben etter nærmere to tiår med Roman Abramovitsj, og de siste 15 månedene er det blitt brukt enorme pengesummer på nye spillere. Likevel strever Chelsea tungt.

  I kalenderåret 2023 står de blåkledde med kun fem seirer av 29 mulige i Premier League.

  – De ser fram til å kunne bygge noe bra med dette prosjektet, men de er skuffet. Samtidig må de stole på planen. Vi må gjøre jobben og stole på hverandre. Vi har laget vi har, og det kan vi ikke forandre på nå, sier Pochettino om eierens reaksjoner på Chelseas vedvarende krise. (NTB)

  poch
  Foto: IAN KINGTON / AFP
 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters
 • Ohi-scoring holdt ikke for Brøndby – 17-åring vendte til FCK-seier

  Svenske Roony Bardghji (17) ble den store helten for FC København i 3-2-seieren over Brøndby i toppkampen i dansk fotball.

  Ohi Omoijuanfo scoret for Brøndby i derbyet. Nordmannens mål kom etter 69 minutter, og han sendte da vertene opp i 2-1. Han lå an til å bli matchvinner da han ble byttet ut i det 80. minutt, men med seks minutter igjen utlignet Bardghji før han fem minutter senere avgjorde.

  Den svenske 17-åringen ble byttet inn bare fire minutter før den første scoringen. Josip Radosevic scoret også for Brøndby, mens Diogo Gonçalves sto for det første FCK-målet.

  FCK leder serien med fire poeng ned til Brøndby på tredjeplass. Det var dermed en toppkamp i København-forstaden søndag. Silkeborg slo Viborg 2-0 og er på annenplass, tre poeng bak FCK.

  Birger Meling og Mohamed Elyounoussi spilte begge hele kampen for FCK, mens Omoijuanfo og Henrik Heggheim ble byttet ut for Brøndby. Håkon Evjen ble dyttet inn på overtid i jakten på utligning. Sebastian Sebulonsen forble ubenyttet reserve for Brøndby. (NTB)

  Superliga: Brøndby IF - FC København
  Foto: Liselotte Sabroe / NTB