Flere norske supportere enn noen gang i England

Aldri før har flere nordmenn reist på fotballtur til England som denne jule- og nyttårshelgen.

Publikum i Premier League

Flere og flere norske fotballtilhengere ønsker å oppleve dette i England, og aldri ha så mange reist over som i denne jule- og nyttårshelgen

Foto: NIGEL RODDIS / REUTERS

Julen og nyttårshelgen er høytid for engelsk fotball, og stadig flere nordmenn reiser på fotballtur til England i denne perioden.

– Ja, interessen er formidabel. Mellom 5000 og 10.000 er på kamp der borte, får NRK vite av styremedlem i Supporterunionen for britisk fotball, Ray Tørnkvist. Aldri før har så mange tilbrakt jul og nyttår på engelske fotballbaner, opplyser Tørnkvist.

– Folk fra alle samfunnslag reiser over, forteller han. Selv skal han se favorittlaget Leeds borte mot Barnsley i nest øverste divisjon på nyttårsaften.

Video: Ray Tørnkvist er bare én av tusenvis som reisertil England for å se fotball i jula og nyttårshelga

Video Ray Tørkvist

Ray Tornkvist

Tre runder på en uke

– I løpet av en uke er det mulig å få med seg tre serierunder. Det er ikke bare fotballen som er tiltrekkende, sier Tørnkvist, som også fremhever miljøet og livet på pubene.

- Hvorfor fascinerer dette norske fans av engelske klubber?

- Først og fremst at man reiser med likesinnede - folk som har en genuin interesse for samme klubb. Man er sammen hele tiden for å oppleve fotball på nært hold, både på tribunene og på pubene, sier Tørnkvist.

- Denne perioden er julaften og 17. mai på en gang for fotballelskere, mener han.

- Hvorfor er denne perioden spesielt interessant?

- Det er i hovedsak to årsaker. Den ene er at kampene kommer tett. Man kan få to eller tre kamper på en uke. Det andre er at det er mange fridager, og dermed bedre tid til å reise over. Og på topper er jo ofte en avgjørende tid på sesongen, der det ofte "snur" for lagene.

Familieturer med fotball

Og i de seinere årene har også en forholdsvis ny trend begynt: Familieturene. Ikke sjelden tar far, mor og barna turen til England i romjula - gjerne til London. Så går far og barna - iallfall guttene - på fotballkamp mens mor tråler butikkene i Oxford Street.

Daglig leder i Liverpool Supporterklubb Tore Hansen har også inntrykk av at stadig flere supportere reiser for å se laget mot slutten av året og i starten av det nye. Liverpool spilte 1-1 hjemme mot Blackburn på "Boxing Day", 2. juledag, og har også hjemmekamp mot Newcastle 30. desember. Minst tusen nordmenn som heier på Liverpool ser disse kampene fra stadion, forteller han.

- Enkelt og billig

- To hjemmekamper gir ekstra mange nordmenn. Dessuten er det enkelt og billig å reise til England, hevder Hansen. Liverpool og Manchester United er de to dominerende klubbene når det gjelder nordmenn på tur til England.

Men det er slett ikke bare de store klubbene som er populære. Nordmenn besøker lag og baner også i de lavere divisjoner. Selv små klubber kan samle opptil 40-50 nordmenn på fotballtur.

Noen har som hobby å besøke flest mulig baner i de forskjellige ligaene. Mange - både reisebyråer og supporterklubber - arrangerer fotballturer. I tillegg velger mange å bestille tur med kampbilletter på egenhånd.

¨Har sett 592 kamper

Tørnkvist sier til NRK at det finnes norske fotballsupportere som flytter til England for ett eller flere år. Selv bodde han en sesong i England.

Besøke fotballbaner og kamper er hobby nummer én for Tørnkvist og mange andre.

Tørnkvist er selv én av dem som har sett flerst kamper i Storbritannia, og som har besøkt flest baner.

- Hittil har det blitt 592 kamper på 397 baner, sier han. I hele Europa utenom Norge har han besøkt i alt rundt 800 baner.

- Interessen ble skapt allerede da NRK begynte å sende tippekamper fra England i 1969, forteller Tørnkvist.

Det store oppsvinget i reiser kom rundt 2002-2003 da de billige flybillettene begynte å gjøre seg gjeldende. Tallet har ikke økt så veldig mye siden, men det blir likevel litt flere som reiser over hvert år.

- Du er glad i dette, rett og slett?

- Ja, dette er livet!

Skal du til England for å se ditt favorittlag i romjula eller nyttårshelga? Fortell i kommentarfeltet.

Fotball

 • Skrekkbilder: Neymar ut på båre

  Den brasilianske superstjernen gikk i bakken mot slutten av kampen mellom PSG og Saint-Étienne søndag ettermiddag.

  Taklingen var ikke av det stygge slaget, men TV-bildene viste tegn på at ankelen til Neymar fikk hard medfart.

  Neymar ble etter hvert båret ut av banen på båre, og men det er foreløpig usikkert hvor alvorlig skaden er.

  PSG vant til slutt 3-1 og leder tabellen i den franske toppdivisjonen. Lionel Messi vartet opp med hele tre målgivende pasninger.

  _X1DWd2GlA0
  Foto: ERIC GAILLARD / Reuters
 • Tottenhams kamp mot Burnley utsatt

  Det ble ikke noe av søndagens Premier League-kamp mellom Burnley og Tottenham. Store snømengder på banen hindret det.

  Utsettelsen av kampen på Turf Moor blir bekreftet på Tottenhams twitterkonto.

  Mannskapene forsøkte etter beste evne å rydde banen, men dommeren tok avgjørelsen om å utsette matchen.

  Kampstart skulle vært klokken 15.

  4p05DnBZhSQ
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Lehne Olsen med hat trick

  Thomas Lehne Olsen scoret hat trick da Lillestrøm slo bortesvake Strømsgodset 4-1 på Åråsen i Eliteserien fotball.

  Med seieren fikk Lillestrøm revansj for 1-3-tapet i serieåpningen mot Strømsgodset 16. mai. Laget tok seg også opp til fjerdeplass på tabellen, tre poeng bak Viking på bronseplass.

  Med sine tre fulltreffere er Olsen oppe i 25 mål denne sesongen og er likt med Moldes Ohi Omoijuanfo på scoringstoppen. 28-åringen kunne fort ha scoret flere, for han hadde også tre stolpetreff.

  Moelv-mannens første scoring kom etter 20 minutter. Han ble spilt fri av Eskild Edh, og gjorde ingen feil i det avgjørende øyeblikket.

  Minuttet før pause fikk Olsen ballen like innenfor 16-meteren. Han tok et par steg tilbake og dro til med et velplassert langskudd fra 17-18 meter.

  På ekstratiden i 1. omgang skled Vetle Dragsnes inn 3-0 på Gjermund Aasens pasning.

  Kvarteret etter hvilen utnyttet Olsen en tabbe i Strømsgodset-forsvaret, og alene med Sætra gjorde han 4-0.

  Gjestene fikk sitt trøstemål da Johan Hove reduserte til 1-4 fire minutter før slutt. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2021: Lillestrøm - Strømsgodset
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Sogndaltap borte mot Ull/Kisa

  Det enda med bortetap mot nedrykksklare Ull/Kisa for Sogndal i kveld. Det tyder at laget ender på ein 6.plass i Obos-ligaen.

  No må Sogndal, etter tur, vinne mot KFUM, Fredrikstad og Jerv, alle på bortebane, for å rykke opp. Vinn dei alle kampane, møter dei laget på 14. plass i Tippeligaen.

 • Jota herjet i Liverpools storseier

  Liverpool fortsetter å imponere. Lørdag ble det 4-0-seier over Southampton i det som avsluttet en perfekt uke for de rødkledde.

  Forrige uke ble det 4-0-seier mot Arsenal. I mellomtiden sikret Liverpool seg sin femte strake seier i mesterligagruppespillet med 2-0-seier over Porto før lørdagens fest mot Southampton. Diogo Jota scoret de to første målene før Thiago Alcântara og Virgil van Dijk la på til 3-0 og 4-0.

  Liverpool har 39 mål på 13 kamper i Premier League og scorer med det i snitt tre mål per kamp. Det er ni mål flere enn Chelsea, som riktig nok har én kamp mindre spilt.

  Jotas to scoringer sender ham opp på 2.-plass på toppscorerlista med sju mål, fire færre enn Mohamed Salah som har elleve fulltreffere. Også Sadio Mané har sju scoringer denne sesongen. Roberto Firminos fire mål gjør at Jürgen Klopps gutter har hele fire spillere innenfor topp ti på toppscorerlista.

  Jota, Salah og Alex Oxlade-Chamberlain var blant spillerne som kunne gjort at stillingen hadde blitt enda styggere for Southampton mot slutten.

  1. desember er det byderby mot Everton for Liverpool. Southampton på sin side tar imot Leicester

  kFXPd_Ml1o4
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
Zlatan Ibrahimovic
Mathias Normann