Obama til keeperhelten: – Du må barbere deg!

Barack Obama er blitt fotballfrelst etter USAs heroiske innsats i VM. Presidenten ringte i natt Tim Howard og Clint Dempsey for å trøste dem etter VM-exiten – og for å gi keeperhelten et aldri så lite tips.

Obama Climate Change Barack Obama

Barack Obama tok seg tid til å ringe til Tim Howard og Clint Dempsey på det amerikanske fotball-landslaget etter VM-exiten. Han tipset også Howard (til venstre) om at skjegget bør gå.

Foto: Getty/Ap

Clint Dempsey

Clint Dempsey og de amerikanske spillerne kjempet heroisk, men måtte se seg slått av Belgia i åttedelsfinalen.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

– Tim, jeg vet faktisk ikke hvordan du skal overleve hordene når du kommer hjem, sier Barack Obama til USAs keeper.

I den to minutter lange videoen Det hvite hus har publisert på Youtube kan man se presidentens telefonsamtale med Tim Howard og USA-kaptein Clint Dempsey.

Presidenten blir filmet mens han sitter fremoverlent på pulten sin, på det ovale kontor, med den klassiske svarte telefonen mot øret.

– Tim, jeg tror rett og slett du må barbere bort alt skjegget om du ikke vil at noen skal kjenne deg igjen, sier Obama og ler godt.

Rekordmange redninger

Presidenten har som mange andre i USA blitt svært fascinert av Tim Howards storspill – og skjeggpryd. Howard er blitt et hett navn i USA etter fantomkampen mot Belgia der Everton-keeperen gjorde historiske 16 redninger.

Keeperens innsats var så oppsiktsvekkende at en nettbruker gikk inn på Wikipedia etter Belgia-kampen og byttet ut navnet til USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, med Tim Howard, skriver USA Today.

Forsvarsminister, Chuck Hagel, ville ikke være dårligere enn presidenten og tok også kontakt med Howard like før midnatt, norsk tid.

– Han fortalte Howard at med litt trening kunne han bli den ekte forsvarsministeren, het det i en uttalelse ifølge USA Today.

Obama nevner ikke ministerjobben under telefonsamtalen, men sier gjentatte ganger at Howard, Dempsey og de andre USA-spillerne hadde gjort hele landet stolte.

– En ære!

Howard svarer ikke direkte på skjeggtipset til Obama, men takker høflig for presidentens ros.

– Vi hørte at du fulgte med og at du støttet oss. Forhåpentligvis gjorde vi deg stolt, det var en ære å representere landet vårt.

Interessen for den runde ballen har aldri vært spesielt stor blant amerikanerne, men noe skjedde over dammen da USA tok seg videre fra «Dødens gruppe» og kjempet heroisk mot Belgias stjernelag.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Mener fotballinteressen er vekket

Obama så selv kampen mot Belgia på storskjerm i Det hvite hus sammen med medlemmer av staben sin. Da presidenten entret auditoriet, satte han i gang med heiaropet amerikanerne har gjort til sitt under VM:

– I believe that we can win! I believe that we can win! I believe that we can win!

Obama hadde troen på seier, men måtte til slutt se sine helter tape 2–1 etter ekstraomganger. I telefonsamtalen trøster han spillerne og forteller at de har rørt en hel nasjon.

– For en som meg, som hadde fotball som sin første idrett, selv om jeg ikke var spesielt god, var det fantastisk å se hvordan dere fanget hjertet og forhåpningen til nasjonen. Jeg tror dette er første gangen dere har fått en hel nasjon så interessert, sier Obama.

Flere av landets største artister og idrettstjerner skapte også blest rundt det amerikanske fotballandslaget under VM.

«USA! USA!!» tvitret Justin Timberlake under kampen mot Belgia.

«Kom igjen USA!» tvitret basketstjernen Kobe Bryant.

«Jeg skal personlig tilby et kyss til hver av USA-spillerne dersom de vinner mot Belgia», tvitret Katy Perry – dama med flest Twitter-følgere i hele verden.

USAs president Barack Obama ledet en heiaropet før kampen mellom USA og Belgia.

SE VIDEO: Se Barack Obama sette i gang heiaropet i Det hvite hus, og scener fra Soldier Field i Chicago.

Fotballnyheter