NRK Meny
Normal

Hellas scoret og vant for aller første gang

Sjelden har et rødt kort snudd en kamp så grundig som det Oscar Ruiz fra Colombia delte ut til Nigeria torsdag.

Sani Kaita

Nigerias midtbanespiller, Sani Kaita, fortviler etter at han utvises under kampen mot Hellas.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

For i første halvtimen av kampen mot Hellas dominerte Nigeria fullstendig, og ledelsen på 1-0 var svært så fortjent.

Så sparket Sani Kaita hodeløst ned en greker, og det røde kortet kom raskt og kontant opp.

Dimitris Salpingidis

Dmitris Salpingidis stod bak Hellas' første VM-mål i hsitorien

Foto: THOMAS COEX / Afp

I samme øyeblikk våknet Hellas, og resten av kampen eide grekerne, som ikke hadde scoret en eneste gang i løpet av sine fire første VM-kamper (tre av dem i 1994).

- Som forvandlet

- Det er helt utrolig hva Nigerias utvisning gjorde med grekerne. Med 11 mot 11 spilte de som om de ikke hadde noen som helst tro på at dette kunne gå. Nå er de totalt forvandlet, sa TV 2s fotballekspert Nils Joahn Semb etter at Hellas produserte sjanse etter sjanse i de siste minuttene før pause.

For etter at grekerne hadde oppdaget at det lot seg gjøre å spille offensivt, gjorde de ikke noe annet. De skjøt, taklet, løp og spilte framover som aldri før. Og fikk betalt.

- Vi kontrollerte alt, men fikk trøbbel etter utvisningen, slo Nigerias svenske landslagstrener Lars Lagerbäc lakonisk fast.

- Trøsten er at vi fortsatt har en god sjanse til å gå videre, la han til.

Keepertabbe gav ledermål

Nigerias ledermål etter et drøyt kvarter var av den noe billige sorten: Kalu Uches frispark fra 30 meter seilte forbi alt og alle og rett i målet. Keeper Alexandros Tzorvas blir lurt to ganger, først ved at Konstantinos Katsouranis ikke når opp til avklaring, deretter av Odemwinge som dukker da keeper tror han skal stusse den mot andre hjørnet.

Resultatet var at han stupte vekk fra ballen, og det hele så nokså dumt ut.

- Keeper skal følge ballen, og det var litt uheldig her. Det var en feilvurdering, men en forståelig feilvurdering, sier TV 2-kommentator og tidligere landslagskeeper Frode Olsen.

Nigeria hadde full kontroll i kampen, og så ut til å cruise mot tre poeng og et sannsynlig avansement.

Rødt kort til Nigeria

Det røde kortet snudde kampen

Foto: Michael Sohn / Ap

Helt til Sani Kaita nokså meningsløst gikk til angrep på Vassilis Torosidis og ble utvist direkte. Da var det bare gått en drøy halvtime, og maktbalansen ble plutselig endret. Nå skapte Hellas sjansene, og de var store.

Knust Kaita

- Jeg vil si unnskyld til alle. Til det noigerianske folk, ledere, dommere og mine lagkamerater, sa en knust Kaita.

- Jeg godtar det røde kortet som en rettferdig avgjørelse. Jeg er svært skuffet over meg selv, og jeg håper Argeina kan hjhelpe oss nå, la han til, og siktet til Argeninas kamp mot Hellas i siste runde i gruppespillet.

Blod på tann

Utlikningen var likevel noe heldig. Skuddet fra Salpingidis traff Lukman Haruna og utmanøvrerte keeper. Hellas hadde scoret sitt aller første mål i et VM-sluttspill, og det i sin femte kamp.

Grekerne hadde fått blod på tann med smaken av scoring. Etter pause kjørte de alt framover, og skapte et utall store sjanser. Ingen så ut til å ha lyst til å bli igjen i forsvar, dermed fikk de ti nigerianerne også noen gigasjanser til å avgjøre.

Ledermålet var imidlertid en ny keepertabbe. Tziolis' skudd fra 20 m var hardt, men rett på keeper, som burde hold ballen. Det gjorde han ikke, og Vassilis Torosidis satte returen i mål.

Tross noen eventyrlige sjanser til begge lag også på slutten, kom det utrolig nok ikke flere mål.

Alle har fortsatt sjansen

Med dette resultatet har alle lagene i gruppa fortsatt sjanse til avansement, samtidig som heller ikke Argentina er hundre prosent sikker på å gå videre. Tirsdag møter Argentina Hellas, og Nigeria møter Sør-Korea. Kampene spilles samtidig.

Fotballnyheter