NRK Meny
Normal

NFF flytter serierunden etter Bærum-klage

– Hadde ingen sagt i fra hadde det ikke skjedd noe, mener Bærums nestleder.

Bærum

Bærum Fotballklubb kan for første gang i historien rykke opp til eliteserien etter årets sesong.

Foto: Anders Hammargren / Bærum

Tirsdag formiddag ble det klart at Norges Fotballforbund gjør helomvending og flytter siste serierunde i 1. divisjon.

Dét skjer som en følge av en klage fra Bærum.

– Vi endret det på grunn av lysforholdene i Tromsdalen. Vi fikk reaksjoner på at løsningen ikke var sportslig rettferdig, sier NFFS konkurransedirektør Nils Fisketjønn.

Mandag oppdaget Bærum ved en tilfeldighet at fotballforbundet hadde flyttet kampen mellom Tromsdalen og Kristiansund til Tromsøs hjemmebane Alfheim fordi det er for dårlig lys på Tromsdalens hjemmebane.

Bærum mener en slik løsning ville gitt opprykksrival Kristiansund en fordel siden Tromsdalen mistet hjemmebanefordelen sin.

– Ikke fair play

– Det hadde ikke vært fair play i det hele tatt. Ett poeng for Kristiansund borte mot Tromsdalen vil gi store utslag på tabellen, sier nestleder i Bærum, Lars Johnsen, til NRK.no.

fisketjønn

Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn.

Etter store protester fra Bærum landet derfor NFF på løsningen om å fremsynde hele serierunden én time, fra kl 13.00 til 12.00, i stedet. Da vil det være lys nok i Tromsdalen og kampen kan spilles der slik at Kristiansund må kjempe om poengene på lik linje med alle de andre lagene som har besøkt nordlendingene denne sesongen.

– Vi følte vi hadde en elegant løsning, men da noen stilte spørsmål rundt det sportslige bestemte vi oss for å flytte den, sier Fisketjønn.

– Det er en fornuftig beslutning, sier Bærum-lederen, men synes samtidig det er unødvendig at klubben hans måtte klage for å få endret avgjørelsen.

– Hadde ingen sagt fra hadde det ikke skjedd noe, mener han.

Hundretusenvis i forskjell

Det er duket for en thrilleravslutning i Norges nest øverste divisjon til helgen.

Før den siste serierunde skiller det bare to poeng mellom 3. og 6. plassen som alle gir kvalifiseringsspill. Mjøndalen ligger best an på 3. plass med 50 poeng, mens både Kristiansund, Fredrikstad og Bærum på de neste plassene har 48 poeng. Kun målforskjell skiller disse.

Man skulle kanskje tro at kvalifiseringsplass er bra uansett, men slik er det ikke, og dette er årsaken til at Bærum har engasjert seg i saken.

– Hvilken kvalikplass du havner på gir store utslag i budsjettet til klubbene, forklarer Lars Johnsen.

For det første får klubbene premiepenger av NFF ut i fra hvilken plass de havner på. Forskjellen på en 3. plass og en 4. plass er enorm. Ut i fra Norsk Toppfotballs fordelingsmodell for medieavtalen i perioden 2009-2012, var det i 2012 400 000 kroner forskjell, ifølge ANB.

For det andre får 3. og 4. plassen hjemmekamp i kvalifiseringen - og dermed også billettinntektene derfra.

Den av de to vinnerne som er best plassert på tabellen får så hjemmekamp også i nest kvalifiseringsrunde. Et lag som ender på 3. plass vil dermed kunne få billettinntekter fra to kamper på rad.

Beklager ulemper

I en pressemelding fra NFF skriver de følgende:

«Hensynet til like konkurransevilkår veier tungt. NFF beklager de ulemper dette måtte medføre for lagene og deres supportere, særlig det at endringen skjer så tett opp imot kamptidspunkt.»

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.