Hopp til innhold

Når business blir viktigere enn fotball

KOMMENTAR: Real Madrids krav om kommersielle stjernespillere har spolert Carlo Ancelottis vinneroppskrift. Nå må han finne en ny en.

James Rodriguez

James Rodriguez blir presentert som ny Real Madrid-spiller. Bare noen dager senere hadde Real Madrid tjent over 200 millioner kroner på drakter med 'James' på ryggen.

Foto: JUAN MEDINA / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Det er ikke lett å være Carlo Ancelotti. Etter en trøblete sesonginnledning i sitt første år i Spania, fant Real Madrid-treneren omsider et perfekt spillesystem. Det endte med seier i den spanske cupen og klubbens tiende mesterligatittel.

Alt var vel. Oppskriften hadde endelig blitt oppdaget. Og så ble den revet i stykker av klubbpresident Florentino Pérez.

Carlo Ancelotti

Real Madrid-trener Carlo Ancelotti har mye å tenke på om dagen.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Slik er livet på Santiago Bernabéu. Store navn skal ikke bare levere bedre fotball, men også flere solgte drakter og høyere inntekter.

Pérez hentet i sommer VM-stjernene James Rodríguez og Toni Kroos, en duo som skal erstatte to av nøkkelspillerne fra La Décima-triumfen: Ángel Di María og Xabi Alonso. Dette har gitt midtbaneleddet en ny profil, som igjen krever en ny taktisk formel.

Ancelotti er med andre ord tilbake der han startet. Balansen er igjen borte og han trenger en løsning. Og det fort.

Kjøper glitter på bekostning av stål?

For så langt har kjøpene til Pérez ikke forsterket Real Madrid. Hovedstadslaget tapte den spanske supercupen mot byrival Atlético Madrid og begynte deretter titteljakten med en lite overbevisende 2-0-seier hjemme mot nyopprykkede Córdoba.

Ancelotti har lett etter løsninger. I de kampene implementerte han nyervervelsene i sitt gamle 4-3-3-system. Rodríguez tok Di Marías posisjon som venstre indreløper, og Kroos erstattet Alonso i ankerrollen. Det var ingen umiddelbar suksess.

Like før landslagspausen, borte mot Real Sociedad, prøvde Ancelotti en ny vri. Med Cristiano Ronaldo skadet spilte Rodríguez på høyre kant, Gareth Bale på venstre og Isco i Di Marías rolle. Det startet strålende, men så gikk alt i vasken.

Real Sociedad reduserte etter 35 minutter, tok kontroll over kampen og vant 4-2. I etterkant spurte enkelte om kollapsen ville skjedd med Di María og Alonso, to grovarbeidere som tilførte balanse og kløkt.

De hadde et poeng.

Nøkkelspilleren som ikke solgte drakter

Spørsmålet forblir om sommerens overganger faktisk har hjulpet klubben.

Det er fristende å konkludere at Pérez, den rike sivilingeniøren, har gitt laget en skinnende ny fasade, men kvittet seg med det underliggende stålet.

Pérez er en person som tiltrekkes av det spektakulære. Han elsker store navn, glamorøse spillere og romantisk, offensiv fotball. Under hans ledelse har klubben økt sine kommersielle inntekter - ingen klubb i verden tjener mer enn Real Madrid. Fotball er selvsagt business.

Men om signeringer som Rodríguez og Kroos passer inn taktisk sett har Pérez mindre forståelse for.

Angel Di Maria

Angel Di María måtte selges for å holde millionbutikken Real Madrid igang. Her presenteres han som Manchester United-spiller.

Foto: steve parkin / Afp

Det var delvis derfor han ansatte Ancelotti, en mester i å finne kreative løsninger på problemer skapt av ambisiøse presidenter og styreformenn.

Ancelotti er mannen som kan redde Pérez fra sin egen strategi. I fjor solgte presidenten nøkkelspilleren Mesut Özil og kjøpte Bale, noe mange mente var en feil. Men resultatet ble en tiende mesterligatittel takket være Ancelottis taktiske krumspring.

Nå er Di María borte. «Fordi han ikke selger drakter», var den kritiske overskriften på en lederartikkel i Madrid-avisen AS. Men om Ancelotti klarer å rydde opp i rotet, er det igjen Pérez som ler høyest.

Alt handler om Ronaldo

Så spørs det om Ancelotti kan klare den formidable oppgaven. En løsning er nødvendig, for per dags dato er Real Madrid svakere som et kollektiv enn mot slutten av forrige sesong.

Og lørdag kveld kommer Atlético på besøk til Santiago Bernabéu.

Den mest naturlige varianten er en 4-2-3-1-formasjon, som gir Rodríguez sin favorittrolle bak spissen. Problemet er at dette oversvømmer den sentrale sonen som kantspillerne Ronaldo og Bale alltid oppsøker.

Under José Mourinho var Özil løsningen. Som offensiv playmaker dro han med seg sentrale midtbanespillere ut på kantene, slik at disse rommene ble skapt. Dermed kunne Ronaldo storme i motsatt retning og avslutte mens Özil opprettholdt bredden. Og så ble Özil solgt.

Ancelotti la så om til 4-3-3, noe som frigjorde den sentrale sonen. Samtidig ble Di María omskolert som indreløper for å hjelpe Ronaldo langs kanten. Det fungerte. Så ble Di María solgt.

Treneren har denne sesongen prøvd å gjenskape forholdene med Rodríguez i Di Marías rolle. Men selv om colombianeren er teknisk glitrende, har han ikke den samme dynamikken og arbeidskapasiteten som argentineren.

De viktigste egenskapene er ikke til stede. Ting fungerer ikke like bra som før.

Bale som indreløper?

Hva blir så Ancelottis taktiske krumspring i år? Den spanske avisen Marca har denne uken spekulert i om Ancelotti kan bruke Gareth Bale i Di María-rollen og sette Rodríguez på høyre kant. Idéen er at Bale vil kunne danne overtall på en lignende måte, trekke med seg spillere og skape rom for Ronaldo.

Gareth Bale

Verdens villeste indreløper? Gareth Bale kan få sjansen bak Cristiano Ronaldo.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Dette er en mulig løsning. Bale er enormt hurtig og er fortsatt briljant på venstresiden, hans gamle posisjon i Tottenham Hotspur. Waliseren scoret vinnermålet mot Barcelona i den spanske cupfinalen fra den kanten, mens innlegget til Ronaldos åpningsmål mot Sevilla i den europeiske supercupen også kom fra venstre.

Synet av Ronaldo eller Bale i full galopp er allerede faretruende nok når de er på hver sin side. En venstreside med begge vil skremme vannet av de fleste sidebacker.

Men den kan også bli enkel å angripe. For det kritiske spørsmålet er om Bale vil jobbe hardt nok hjemover. Det er lenge siden han spilte venstreback og rollen hans på høyre kant forrige sesong inneholdt få defensive forpliktelser. Det vil skape svakheter i laget.

Taktiske varianter

I hvilken grad treneren vurderer dette er spekulasjon, men det ville lignet formelen han landet på i fjor.

Det skal noe til om han eksperimenterer i lørdagens kamp mot en så sterk motstander som Atlético. Men med mindre alt klaffer mot byrivalene, kan diverse taktiske varianter fort dukke opp i kampene som følger.

Mannen selv har som vanlig forholdt seg rolig og sagt at dette også skjedde forrige sesong. Den gangen hadde laget en evne til å oppnå resultater på dårlige dager. Denne sesongen har de allerede gått glipp av ett trofé og tre ligapoeng.

Samtidig sitter Pérez i sete sitt og venter på at stjernene skal skinne.

Det er ikke lett å være Carlo Ancelotti. Nå spørs det om han kan levere nok en gang.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
  • Moi-dobbel da FCK vant

    Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

    Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

    (NTB)

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: PAUL ELLIS / AFP
Erling Braut Haaland