Hopp til innhold

Satte penger på eget lag: – Jeg visste ikke at det var ulovlig

Ull/Kisas keepertrener skrøt stolt til lokalavisa om hvordan han vant over 20 000 kroner på å tippe på eget lag i fjor - uten å vite at han brøt loven.

Ull-Kisa-keepertrener

Fredrik Vestgård er keepertrener i Ull/Kisa, og gjorde gode penger på at laget rykket opp i fjor.

Foto: (brukt med tillatelse fra klubben) / Ull/Kisa

– Flere fotballfolk vet nok ikke at det de gjør, faktisk er ulovlig, sier Andreas Selliaas, tidligere spesialrådgiver i Idrettsforbundet og ekspert på kampfiksing.

Før sesongen 2010/2011 satte keepertrener Fredrik Vestgård 400 kroner på at klubben hans, andredivisjonslaget Ull/Kisa, ville rykke opp til førstedivisjon ved sesongslutt.

Spillet ga ham en odds på 50 ganger innsatsen.

Da Ull/Kisa rykket opp 16. oktober 2011, satt keepertreneren igjen med en gevinst på 20.548 kroner, meldte regionsavisen Romerikes Blad.

Ikke klar over regelverk

Ingen reagerte på pengespillet da, men etter helgens mistanker om kampfiksing i norsk fotball, er han imidlertid bekymret for å ha gjort noe galt.

Han var nemlig ikke klar over at det, ifølge NFFs reglement, ikke er lov å sette penger på eget lag - uansett hva spillet gjelder (se faktaboks).

– Det visste jeg ikke noe om. Jeg spilte jo på at laget skulle vinne, sier Vestgård til NRK.no, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kan ikke spille på eget lag

Ifølge NFFs reglement kan man ikke «delta i veddemål om resultatet i kamp» dersom man er tilknyttet en klubb, enten som spiller, leder, trener, støtteapparat eller vanlig ansatt.

Dette gjelder også dersom man spiller på at eget lag skal vinne.

Andreas Selliaas har fulgt kampfiksing i en årrekke, og blant annet deltatt i UEFA-møter der temaet har vært oppe for debatt. Han mener det må gjennomføres omfangende holdningskampanjer for å opplyse om regelverk og alvorligheten av ulovlig pengespill.

– De siste dagers kampfiksingssak i Norge vitner om at retningslinjene overfor spillere og trenere er alt for svake, sier Selliaas.

Utbredt blant spillere

Keepertrener Vestgård er nemlig ikke alene om å overse denne loven.

Flere spillere NRK har snakket med, forteller åpent om at de har satset penger på eget lags suksess, uten at de føler de har gjort noe ulovlig.

En anonym tredjedivisjonsspiller fortalte blant annet at «sikkert halve laget har satt penger på at vi skulle vinne».

Tidligere Brann- og FFK-spiller Raymond Kvisvik stod frem i Dagbladet i 2007 og fortalte om hvordan han hadde satset penger på eget lag.

– Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Du må jo ha trua på det du driver med. Hadde man gjennomført en spørreundersøkelse, uten at NFF skulle fått innsyn, er det sikkert mange som har satt penger på eget lag, sa Kvisvik.

Prinsippsak

Selv Fotballforbundets egen fagjurst kan ikke med sikkerhet si om keepertrenerens spill på eget lag er en ulovlig handling.

– Hmmm... jeg kan bare refere til regelverket, sier juridisk konsulent i NFF, Henrik Salveson til NRK.no.

– Alle skal yte sitt beste. Det er hovedprinsippet. Mer enn det har jeg ikke myndighet til å si, sier fotballjuristen.

Norsk Tipping er imidlertid klare på at spill på eget lag, uansett om det spilles på seier eller tap, er ulovlig.

– Hvorfor kan man ikke spille på at eget lag skal vinne?

– Det går på prinsipp. Når man selv er deltaker, enten direkte eller indirekte, skal man holde seg unna dette spillobjektet, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Roar Jødahl.

(Saken fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tror regelverket blir presisert

I går stod tidligere England-proff Claus Lundekvam frem og innrømmet å ha manipulert situasjoner på fotballbanen for å vinne penger. Han er også klar på at lignende fusk har foregått i norsk fotball. Nå mener han regelverket må strammes inn.

– I England har de hatt mange saker om kampfiksing de siste årene, så der har de tatt en del oppgjør og strammet inn både regler og lovverk for hvordan man kan tippe, sier Lundekvam, som tror det samme bør skje i Norge.

Oddsekspert og tidligere bookmaker Ragnar Liaskar tror de siste dagenes mistanker om kampfiksing i norsk fotball vil føre til at regler og lover rundt pengespill vil utbedres.

– Jeg vil nok tro at det blir presisert. Anniken Huitfeldt har jo varslet at de nå skal sette ned en komité for å bekjempe dette, og da kan vi fort få en klarere presisering, sier Liaskar.

Tirsdag ble det kjent at NFF har planer om å stramme inn regelverket rundt tipping på egne kamper. Det er også muligheter for å at det kan bli innført et totalforbud mot tipping for fotballspillere.

Les mer her: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

Fotball

 • Sønstevold legger opp som fotballspiller: – Ekstremt stolt

  31 år gamle Anja Sønstevold gir seg med toppfotball. Hun har spilt i Italia de siste sesongene.

  Sønstevold skriver selv om avgjørelsen på Instagram.

  – Jeg er ekstremt stolt og utrolig takknemlig for karrieren min, skriver hun.

  Sønstevold fikk 31 landskamper for Norge. Den siste kom mot Filippinene i VM i fjor. Hun står med til sammen 68 aldersbestemte landskamper.

  Hun startet karrieren i Grei før hun gikk til Kolbotn. Deretter var det seks sesonger i LSK Kvinner før turen gikk utenlands til Fleury 91, Inter og Roma.(NTB)

  Em i fotball for kvinner 2022
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa og Vetlesen ligamestere i Belgia

  Landslagsspillerne Hugo Vetlesen og Antonio Nusa kunne til slutt juble for seriegull med Club Brugge etter 0-0 mot Cercle Brugge.

  Det ene poenget var nok for å holde seg foran Union Saint-Gilloise som vant sin kamp mot Genk 2-0.

  Vetlesen startet kampen og ble tatt av helt på tampen. Nusa kom inn de siste 20 minuttene. Jesper Daland spilte hele kampen i gjestenes midtforsvar.

  Ronny Deila startet sesongen som Brugge-sjef, men han fikk sparken etter en lang rekke med skuffende resultater. Nicky Hayen har overtatt ansvaret.

  t2co-ep70oM
  Foto: NTB
 • Scoret hat-trick - la press på Sørloth

  Fredag kveld vant Girona 7-0 hjemme mot allerede nedrykksklare Granada. Ukrainske Artem Dovbyk scoret tre for hjemmelaget, hvorav to av Dovbyks scoringer kom på straffespark.

  Dermed har han ett mål mer enn Alexander Sørloth på toppscorerlisten i La Liga.

  Dovbyk har scoret 24 mål, mens Sørloth har scoret 23. Til Sørloths fordel har han fortsatt én kamp til gode, mens Dovbyk er ferdigspilt for sesongen.

  Dermed kan nordmannen ende som ensom toppscorer, dersom han scorer to eller flere mål borte mot Osasuna lørdag.

  Jude Bellingham er nestemann på listen bak de to spissene, men med sine 19 mål, må han score minst fem mål for å ta den gjeve toppscorertittelen.

  Dovbyk
  Foto: AFP
 • KFUM Oslo nære sjokkseier mot Bodø/Glimt

  Nyopprykkede KFUM Oslo sjokkerte borte mot serieleder Bodø/Glimt fredag kveld, men det holdt kun til 2-2.

  KFUM skapte de første farlighetene drøye ti minutter ut i kampen med en heading like over mål.

  Etter 18 minutter fikk hjemmelaget en dobbeltsjanse da de vant ballen høyt oppe på egen banehalvdel. Men dessverre for Bodø/Glimt klarte verken August Mikkelsen eller Håkon Evjen å få skuddene i mål.

  Like før pause tok Bodø/Glimt ledelsen. Jens Petter Hauge forserte ned langs venstrekanten og inne i feltet fant han Albert Grønbæk, som satte inn sitt syvende ligamål fra kort hold.

  På overtid av førsteomgang svarte likevel KFUM. En lang ball i bakrom nådde Petter Nosa Dahl, som er på lån fra nettopp Bodø/Glimt, banket ballen i mål via tverrliggeren. Dermed stod det 1-1 til pause.

  – Det var fantastisk å sette den scoringen der. Få noen til å spise ordene sine litt, sa utleide Nosa Dahl til TV, uten å utdype noe mer.

  – Det er for dårlig over hele linja, sa Bodø/Glimt-kaptein Patrick Berg til TV 2 om førsteomgangen.

  KFUM yppet seg også etter hvilen, og etter 64 minutter sendte Johannes Nunez bortelaget i ledelsen med ett skudd i nærmeste hjørne.

  Da måtte hjemmelaget opp og frem, for å unngå sitt andre strake hjemmetap.

  Nino Zugelj tok ansvar og fosset fremover, før han spilte fri Hauge foran mål. Sistnevnte gjorde ingen feil og utlignet etter 75 minutter.

  Begge lag hadde gode muligheter til å ta alle tre poengene mot slutten, men uten å score. Uavgjort gjør at Bodø/Glimt fortsatt leder serien, mens KFUM befinner seg på 5. plass.

  Eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og KFUM på Aspmyra stadion i Bodø.
  Foto: NTB
 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  Uniteds siste håp for å få en europaplass er ved å vinne FA-cupfinalen på Wembley lørdag. Selv ikke det vil redde ten Hag, skriver The Guardian.

  På torsdagens pressekonferanse ble ten Hag spurt om fremtiden, og begynte da sitt svar med at han hadde ingenting å si.

  – Jeg fokuserer bare på jobben jeg må gjøre. Det er først og fremst å vinne kampen på søndag, og deretter å fortsette å jobbe med prosjektet, sa ten Hag.

  Den nederlandske 54-åringen har vært manager for Manchester United siden sommeren 2022. På sine to år i klubben har han så langt vunnet ett trofé: ligacupen i fjor.

  The Guardian skriver at United har sett på Thomas Tuchel, Mauricio Pochettino, Kieran McKenna, Graham Potter og Thomas Frank som kandidater som potensielt kan ta over for ten Hag.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette