Satte penger på eget lag: – Jeg visste ikke at det var ulovlig

Ull/Kisas keepertrener skrøt stolt til lokalavisa om hvordan han vant over 20 000 kroner på å tippe på eget lag i fjor - uten å vite at han brøt loven.

Ull-Kisa-keepertrener

Fredrik Vestgård er keepertrener i Ull/Kisa, og gjorde gode penger på at laget rykket opp i fjor.

Foto: (brukt med tillatelse fra klubben) / Ull/Kisa

– Flere fotballfolk vet nok ikke at det de gjør, faktisk er ulovlig, sier Andreas Selliaas, tidligere spesialrådgiver i Idrettsforbundet og ekspert på kampfiksing.

Før sesongen 2010/2011 satte keepertrener Fredrik Vestgård 400 kroner på at klubben hans, andredivisjonslaget Ull/Kisa, ville rykke opp til førstedivisjon ved sesongslutt.

Spillet ga ham en odds på 50 ganger innsatsen.

Da Ull/Kisa rykket opp 16. oktober 2011, satt keepertreneren igjen med en gevinst på 20.548 kroner, meldte regionsavisen Romerikes Blad.

Ikke klar over regelverk

Ingen reagerte på pengespillet da, men etter helgens mistanker om kampfiksing i norsk fotball, er han imidlertid bekymret for å ha gjort noe galt.

Han var nemlig ikke klar over at det, ifølge NFFs reglement, ikke er lov å sette penger på eget lag - uansett hva spillet gjelder (se faktaboks).

– Det visste jeg ikke noe om. Jeg spilte jo på at laget skulle vinne, sier Vestgård til NRK.no, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kan ikke spille på eget lag

Ifølge NFFs reglement kan man ikke «delta i veddemål om resultatet i kamp» dersom man er tilknyttet en klubb, enten som spiller, leder, trener, støtteapparat eller vanlig ansatt.

Dette gjelder også dersom man spiller på at eget lag skal vinne.

Andreas Selliaas har fulgt kampfiksing i en årrekke, og blant annet deltatt i UEFA-møter der temaet har vært oppe for debatt. Han mener det må gjennomføres omfangende holdningskampanjer for å opplyse om regelverk og alvorligheten av ulovlig pengespill.

– De siste dagers kampfiksingssak i Norge vitner om at retningslinjene overfor spillere og trenere er alt for svake, sier Selliaas.

Utbredt blant spillere

Keepertrener Vestgård er nemlig ikke alene om å overse denne loven.

Flere spillere NRK har snakket med, forteller åpent om at de har satset penger på eget lags suksess, uten at de føler de har gjort noe ulovlig.

En anonym tredjedivisjonsspiller fortalte blant annet at «sikkert halve laget har satt penger på at vi skulle vinne».

Tidligere Brann- og FFK-spiller Raymond Kvisvik stod frem i Dagbladet i 2007 og fortalte om hvordan han hadde satset penger på eget lag.

– Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Du må jo ha trua på det du driver med. Hadde man gjennomført en spørreundersøkelse, uten at NFF skulle fått innsyn, er det sikkert mange som har satt penger på eget lag, sa Kvisvik.

Prinsippsak

Selv Fotballforbundets egen fagjurst kan ikke med sikkerhet si om keepertrenerens spill på eget lag er en ulovlig handling.

– Hmmm... jeg kan bare refere til regelverket, sier juridisk konsulent i NFF, Henrik Salveson til NRK.no.

– Alle skal yte sitt beste. Det er hovedprinsippet. Mer enn det har jeg ikke myndighet til å si, sier fotballjuristen.

Norsk Tipping er imidlertid klare på at spill på eget lag, uansett om det spilles på seier eller tap, er ulovlig.

– Hvorfor kan man ikke spille på at eget lag skal vinne?

– Det går på prinsipp. Når man selv er deltaker, enten direkte eller indirekte, skal man holde seg unna dette spillobjektet, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Roar Jødahl.

(Saken fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tror regelverket blir presisert

I går stod tidligere England-proff Claus Lundekvam frem og innrømmet å ha manipulert situasjoner på fotballbanen for å vinne penger. Han er også klar på at lignende fusk har foregått i norsk fotball. Nå mener han regelverket må strammes inn.

– I England har de hatt mange saker om kampfiksing de siste årene, så der har de tatt en del oppgjør og strammet inn både regler og lovverk for hvordan man kan tippe, sier Lundekvam, som tror det samme bør skje i Norge.

Oddsekspert og tidligere bookmaker Ragnar Liaskar tror de siste dagenes mistanker om kampfiksing i norsk fotball vil føre til at regler og lover rundt pengespill vil utbedres.

– Jeg vil nok tro at det blir presisert. Anniken Huitfeldt har jo varslet at de nå skal sette ned en komité for å bekjempe dette, og da kan vi fort få en klarere presisering, sier Liaskar.

Tirsdag ble det kjent at NFF har planer om å stramme inn regelverket rundt tipping på egne kamper. Det er også muligheter for å at det kan bli innført et totalforbud mot tipping for fotballspillere.

Les mer her: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

Fotball

Oppsummert

 • Her får du alt av fotballnyheter.
 • Medier: Varane nærmer seg United

  Ole Gunnar Solskjær og Manchester United skal være svært nær å sikre seg Real Madrids stjernestopper Raphaël Varane (28).

  Både Sky Sports og BBC melder at en overgang skal være nært forestående, mens verdens mest anerkjente overgangsguru Fabrizio Romano skriver på sin Twitter-konto at det bare skal dreie seg om timer eller dager før avtalen signeres.

  Sky Italias Gianluca Di Marzio, også velkjent for å røpe overganger tidlig, skriver mandag kveld at overgangen er i boks.

  Solskjær har lenge vært på jakt etter en ny midtstopper, og Varane har vært en av nordmannens foretrekkende signeringer. Nå ser det altså ut til at United altså får napp på den franske verdensmesteren fra 2018.

  Varane
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Ny vestkantmotstand for Vålerenga

  Vålerenga hadde få problemer med å ta seg av Lyn i første runde av cupen søndag.

  I andre runde venter en ny motstander fra tredjedivisjon når Dag-Eilev Fagermo tar med seg laget sitt til Ullern.

  Regjerende cupmester Viking er satt opp mot Djerv 1919 i fotball-NMs 2. runde. Flere eliteserielag møter småtøff motstand.

  Hele oppsettet:

  Moss – Fredrikstad, Nordstrand – Sarpsborg 08, Skeid – Lillestrøm, Kjelsås – Grorud, Ready – Strømsgodset, Ullern – Vålerenga, Eidsvold Turn – Raufoss, Ull/Kisa – Stabæk, Notodden – Mjøndalen, Kongsvinger – Strømmen, Gjøvik/Lyn – HamKam, Fram – Odd, Arendal – Sandefjord, Fløy – Jerv, Vidar – Start, Sola – Bryne, Åkra – Sandnes Ulf, Djerv 1919 – Viking, Stord – Åsane, Fana – Brann, Fyllingsdalen – Øygarden, Florø – Sogndal, Hødd – Molde, Brattvåg – Aalesund, Orkla – Rosenborg, Nardo – Stjørdals/Blink, Tiller – Kristiansund, Levanger – Ranheim, Junkeren – Bodø/Glimt, Harstad – Senja, Fløya – KFUM Oslo, Alta – Tromsø.

  Kampene spilles 31. juli og 1. august.

  3. runde skal trekkes, melder NFF. Dette er nytt av året, tidligere er det bare fra 4. runde at kampene blir trukket.

  NM i fotball 2021, 1. runde: Lyn - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Kan være tilbake i september

  Ada Hegerberg har vært skadd siden januar 2020, men begynner å se enden av tunnelen. Hun kan bli spilleklar til september, sier Lyon-trener Sonia Bompastor.

  Den norske storscoreren røk korsbåndet for halvannet år siden og ble operert for et tretthetsbrudd i leggen i august 2020. Hele forrige sesong med Lyon røk for 26-åringen, men kommende sesong kan hun fort spille en stor del av.

  Til avisen L'Equipe sier Lyons trener Sonia Bompastor at Hegerberg nærmer seg en retur.

  – Hun har startet opptreningen og føler seg bra. Hun har ingen smerter. September kan være en mulighet, sier Bompastor til den franske storavisen.

  Ada Hegerberg
  Foto: JEFF PACHOUD
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters
 • United presenterte Sancho

  Det har lenge vært klart at Jadon Sancho blir Manchester United-spiller. Fredag ettermiddag ble den engelske unggutten offisielt presentert som United-spiller.

  I en 50 sekunders lang presentasjonsvideo på klubbens Twitter-konto, får man se Sancho i Manchester Uniteds nye hjemmedrakt, mens han på slutten sier:

  – Dette er hjemme mitt. Det er her jeg hører hjemme.

  Sancho har lenge vært på radaren til Ole Gunnar Solskjær, og i løpet av EM ble det endelig klart at Manchester United hadde kommet til enighet med Dortmund om en overgang.

  Til klubbens hjemmeside takker Sancho for mulighetene han fikk i Dortmund, men at han alltid visste at han kom til å vende hjem til England.

  – Å signere for Manchester United er en drøm som går i oppfyllelse, og jeg kan ikke vente med å sette i gang Premier League-sesongen, sier han.

  Laster Twitter-innhold