Satte penger på eget lag: – Jeg visste ikke at det var ulovlig

Ull/Kisas keepertrener skrøt stolt til lokalavisa om hvordan han vant over 20 000 kroner på å tippe på eget lag i fjor - uten å vite at han brøt loven.

Ull-Kisa-keepertrener

Fredrik Vestgård er keepertrener i Ull/Kisa, og gjorde gode penger på at laget rykket opp i fjor.

Foto: (brukt med tillatelse fra klubben) / Ull/Kisa

– Flere fotballfolk vet nok ikke at det de gjør, faktisk er ulovlig, sier Andreas Selliaas, tidligere spesialrådgiver i Idrettsforbundet og ekspert på kampfiksing.

Før sesongen 2010/2011 satte keepertrener Fredrik Vestgård 400 kroner på at klubben hans, andredivisjonslaget Ull/Kisa, ville rykke opp til førstedivisjon ved sesongslutt.

Spillet ga ham en odds på 50 ganger innsatsen.

Da Ull/Kisa rykket opp 16. oktober 2011, satt keepertreneren igjen med en gevinst på 20.548 kroner, meldte regionsavisen Romerikes Blad.

Ikke klar over regelverk

Ingen reagerte på pengespillet da, men etter helgens mistanker om kampfiksing i norsk fotball, er han imidlertid bekymret for å ha gjort noe galt.

Han var nemlig ikke klar over at det, ifølge NFFs reglement, ikke er lov å sette penger på eget lag - uansett hva spillet gjelder (se faktaboks).

– Det visste jeg ikke noe om. Jeg spilte jo på at laget skulle vinne, sier Vestgård til NRK.no, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kan ikke spille på eget lag

Ifølge NFFs reglement kan man ikke «delta i veddemål om resultatet i kamp» dersom man er tilknyttet en klubb, enten som spiller, leder, trener, støtteapparat eller vanlig ansatt.

Dette gjelder også dersom man spiller på at eget lag skal vinne.

Andreas Selliaas har fulgt kampfiksing i en årrekke, og blant annet deltatt i UEFA-møter der temaet har vært oppe for debatt. Han mener det må gjennomføres omfangende holdningskampanjer for å opplyse om regelverk og alvorligheten av ulovlig pengespill.

– De siste dagers kampfiksingssak i Norge vitner om at retningslinjene overfor spillere og trenere er alt for svake, sier Selliaas.

Utbredt blant spillere

Keepertrener Vestgård er nemlig ikke alene om å overse denne loven.

Flere spillere NRK har snakket med, forteller åpent om at de har satset penger på eget lags suksess, uten at de føler de har gjort noe ulovlig.

En anonym tredjedivisjonsspiller fortalte blant annet at «sikkert halve laget har satt penger på at vi skulle vinne».

Tidligere Brann- og FFK-spiller Raymond Kvisvik stod frem i Dagbladet i 2007 og fortalte om hvordan han hadde satset penger på eget lag.

– Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Du må jo ha trua på det du driver med. Hadde man gjennomført en spørreundersøkelse, uten at NFF skulle fått innsyn, er det sikkert mange som har satt penger på eget lag, sa Kvisvik.

Prinsippsak

Selv Fotballforbundets egen fagjurst kan ikke med sikkerhet si om keepertrenerens spill på eget lag er en ulovlig handling.

– Hmmm... jeg kan bare refere til regelverket, sier juridisk konsulent i NFF, Henrik Salveson til NRK.no.

– Alle skal yte sitt beste. Det er hovedprinsippet. Mer enn det har jeg ikke myndighet til å si, sier fotballjuristen.

Norsk Tipping er imidlertid klare på at spill på eget lag, uansett om det spilles på seier eller tap, er ulovlig.

– Hvorfor kan man ikke spille på at eget lag skal vinne?

– Det går på prinsipp. Når man selv er deltaker, enten direkte eller indirekte, skal man holde seg unna dette spillobjektet, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Roar Jødahl.

(Saken fortsetter under avstemningen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tror regelverket blir presisert

I går stod tidligere England-proff Claus Lundekvam frem og innrømmet å ha manipulert situasjoner på fotballbanen for å vinne penger. Han er også klar på at lignende fusk har foregått i norsk fotball. Nå mener han regelverket må strammes inn.

– I England har de hatt mange saker om kampfiksing de siste årene, så der har de tatt en del oppgjør og strammet inn både regler og lovverk for hvordan man kan tippe, sier Lundekvam, som tror det samme bør skje i Norge.

Oddsekspert og tidligere bookmaker Ragnar Liaskar tror de siste dagenes mistanker om kampfiksing i norsk fotball vil føre til at regler og lover rundt pengespill vil utbedres.

– Jeg vil nok tro at det blir presisert. Anniken Huitfeldt har jo varslet at de nå skal sette ned en komité for å bekjempe dette, og da kan vi fort få en klarere presisering, sier Liaskar.

Tirsdag ble det kjent at NFF har planer om å stramme inn regelverket rundt tipping på egne kamper. Det er også muligheter for å at det kan bli innført et totalforbud mot tipping for fotballspillere.

Les mer her: Slik skal NFF stoppe kampfiksing

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp