NRK Meny
Normal

Premier League kan bli blottet for nordmenn

Åtte nordmenn har vært involvert i årets Premier League, men lørdag rykket seks av dem ned. Neste sesong kan det bli null norske på det øverste nivået ettersom også Alexander Tettey og Jonathan Parrs fremtid i ligaen er usikker.

nedrykk

Disse seks nordmennene var lørdag med på å rykke ned fra Premier League: Brede Hangeland, Magnus Wolff Eikrem, Mats Møller Dæhli, Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise og Jo Inge Berget.

– Det er mest av alt trist for norsk fotball og aller mest for landslaget og (Per Mathias) Høgmo, sier fotballekspert Lars Tjærnås.

Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Brede Hangeland og John Arne Riise er de norske spillerne som lørdag måtte se lagene sine tape avgjørende kamper og rykke ned til Championship fra neste sesong.

I tillegg sto Ole Gunnar Solskjær på sidelinjen og ledet Cardiff til 3-0-tap mot Newcastle.

Dermed er store deler av det norske eventyret over på øverste nivå i britisk fotball.

Usikkert for Tettey og Parr

FBL-ENG-PR-CRYSTAL PALACE-MAN UTD

Jonathan Parrs kontrakt med Crystal Palace går ut i sommer.

Foto: CARL COURT / Afp

I tillegg kan fortsatt Alexander Tettey og Norwich rykke ned fra Premier League.

Jonathan Parr er den eneste nordmannen som spiller på et lag med sikker plass i ligaen. Crystal Palace befinner seg på en 11. plass på tabellen.

Parrs kontrakt går imidlertid ut til sommeren, og spilleren har vært åpen på at han ser etter nye muligheter i andre klubber.

Dermed kan det rett og slett bli null nordmenn involvert i neste års Premier League. Tjærnås frykter dette kan gå utover det norske landslaget.

– Skal landslaget lykkes, er formelen enkel. Man må ha flest mulig på øverste nivå i hverdagen. Dessuten er det en ekstra dimensjon med en norsk manager i en av klubbene, sier Tjærnås.

– Vi mister impluser og referanser hele den norske fotballen profitterer på, legger han til.

Ingen av Cardiffs tre nordmenn var særlig involvert i den skjebnessvangre kampen mot Newcastle. Mats Møller Dæhli har tatt fansen med storm etter overgangen fra Molde, men måtte stå over lørdagens oppgjør på grunn av sykdom.

Wolff Eikrem og Berget har blitt svært lite brukt av Solskjær. Begge satt på benken mot Newcastle, men kun Eikrem ble byttet inn. Han fikk fem minutter på slutten av kampen, hvor Cardiff fremsto ganske sjanseløse.

alex

Alexander Tettey og Norwich kan fortsatt bli det tredje laget som rykker ned fra Premier League.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Eikrem ble vitne til to av lagets scoringer etter å ha entret banen. Newcastle vant til slutt 3-0.

Tjærnås optimistisk

Etter kampen var Solskjær tydelig preget.

– Det er kanskje det tøffeste øyeblikket i karrieren for flere av spillerne og for meg inkludert, sa han på pressekonferansen etter kampen.

Både landslagskaptein Brede Hangeland og John Arne Riise startet for Fulham mot Stoke, men hjemmelaget var fullstendig sjanseløse. Stoke ga seg ikke før de hadde vunnet 4-1, noe som sikret nedrykket for Fulham.

Norwich og Tettey skal først i aksjon mot Chelsea søndag. De har fortsatt muligheten til å gå forbi Sunderland, som ligger på plassen over nedrykksstreken, men er da trolig nødt å vinne de to siste kampene sine.

Selv om det går mot en Premier League-sesong med få norske innslag mener Tjærnås dette fort kan snu.

– På kort sikt vil vi oppleve en tørke i eksporten. Men på lengre sikt er jeg mer optimist. Vi får frem flere spennende typer som med normal utvikling vil være attraktive for de beste ligaene om et par, tre år, sier fotballkommentatoren.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter