NRK Meny
Normal

Jonsson vant i Høyesterett

Den tidligere Brann- og Bryne- spilleren Jonas Jonsson fikk i dag medhold i Høyesterett i saken om yrkesskade- erstatning.

Norges Lover
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

Høyesterett har den siste tiden behandlet saken der de skulle avgjøre om skader som oppstår på fotballbanen kan regnes som arbeidsulykker.

Jonsson fikk karrieren ødelagt etter en stygg takling i en NM-kamp for Brann i 2002, og krevde yrkesskade-erstatning. Det var ifølge medspilleres vitnemål en ulovlig, stygg takling bakfra.

Endelig seier

Etter tap i  Trygderetten og Lagmannsretten, vant han altså frem i dag. Høyesterett var uenig i Trygderettens rettsanvendelsen i dette tilfellet og slår fast at situasjonen der Jonsson ble skadd, skilte seg fra spillets ordinære gang.

I dommen skriver Høyesterett blant annet at:

" På dette grunnlag finner jeg de opplysninger som foreligger, tilstrekkelig for å konkludere med at den hendelsen Jonsson ble utsatt for, atskiller seg markert fra spillets ordinære gang, og at den hadde et betydelig skadepotensiale. Skaden må da ansees som en arbeidsulykke etter folketrygdeloven. Trygderettens kjennelse (Ingen erstatning) er etter dette bygd på feil rettsanvendelse".

Fornøyd advokat

Advokat Terje Scavenius representerer  Jonas Jonsson. Han er glad for rettens avgjørelse.

- Trygderettens avgjørelse er ugyldig, og nå må de behandle saken på nytt.

- Hva synes du om det?

- Nei, dette er prinsipiell viktig sak i forhold til idrettsutøveres rettigheter. Høyesteretten sier noe om grensen for hvordan disse rettighetene skal gi muligheter for idrettsutøvere som er utsatt for skader.

- Hva betyr dette?

- For Jonas betyr dette at han får medhold i at hans skade er en yrkesskade. Han får rettigheter i trygdesystemet og i forhold til forsikring, sier advokaten.

Ny behandling

Saken skal nå tilbake til trygdesystemet, med nye føringer fra Høyesterett. Dermed får Jonsson erstatning, nesten fire og et halvt år etter den stygge taklingen. Jonsson ble tilkjent saksomkostninger fra lagmannsretten på 164.000 kroner. Dommen var enstemmig.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.