NRK Meny
Normal

Japanerne jublet hemningsløst

"En drøm blir virkelighet" og "et mirakel" er noen av overskriftene i japanske medier dagen etter at Japan ble verdensmester i fotball for kvinner.

Video Se Japaner juble for VM-gull

Se japanerne juble for VM-gull

Japansk jubel

Japanerne jublet hemningsløst for landets fotballjenter foran storskjermene i Tokyo, til tross for at kampen gikk midt på natta

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Og de samme mediene slår fast at dette var noe Japan trengte som en kollektiv oppmuntring i kjølvannet av jordskjelvet og tsunamien i mars - naturkatastrofer som fortsatt setter sitt sterke prg på landet og japanerne.

For selv om kampen begynte klokka 03.45 lokal tid, møttes millioner av japanere på puber og andre samlingssteder for å se den historiske finalen. Og da kampen var slutt utpå morgenkvisten, strømmet folk ut i gatene i Shibuya, Tokyos største nattelivs-bydel, for å juble for gullet og å hylle sine fotballjenter.

- Nippon, Nippon, var ropene som kunne høres over store deler av den japanske hovedstaden. Nippon er japanernes eget navn på landet sitt.

- Vi hjelpe oss i katastrofen

- Dette kommer til å hjelpe oss å komme over katastrofen, sier 74 år gamle Katuso Mori. Han mistet hjemmet sitt i tsunamien 11. mars.

En annen som hadde mistet alt, 50 år gamle Yoshiko Saito, hyllet jentene. - Kvinner er sterke, og jeg tror kvinnene vil bli enda sterkere i framtida, sa hun.

Japansk avisjubel

Stor rift om avisene i jubelen etter Japans VM-gull, til tross for at kampen var slutt grytidig om morgenen

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

"Nadeshiko, best i verden", lød identiske titler i to forskjellige løssalgsaviser som var på gata minutter etter kampslutt. Nadeshiko er en rosa blomst som i det mannsdominerte japanske samfunnet er blitt symbolet på kvinnelig skjønnet.

Den japanske fotballpresidenten sa det slik: - Nå vet jeg at mirakler kan skje. Seiersgudinnen har smilt til oss, etter at vi har jobbet hardt med en stor drøm.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.