NRK Meny
Normal

Ble inspirert av katastrofevideo fra hjemlandet

Mellom treningsøktene under VM så det japanske laget video fra de katastroferammende områdene i hjemlandet. Det ga inspirasjon til VM-triumfen.

SOCCER-WORLD/ Japan's players celebrate with the trophy after winning their Women's World Cup final soccer match against the U.S. in Frankfurt

Homare Sawa kunne løfte VM-trofeet i Tyskland. Underveis i mesterskapet lot de japanske jentene seg inspirerer av katastrofen som rammet hjemlandet i mars.

Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters

– Vi ble rørt til tårer av å se på DVDene, sier Japans kaptein Homare Sawa, ifølge AFP.

Inni mellom lagets treninger under fotball-VM for kvinner i Tyskland, så det japanske laget videoer fra de katastroferammede områdene i hjemlandet. Det inspirerte til innsats i mesterskapet.

– Vi er privilegerte som får spille fotball, og ville bringe smil og glede hjem til Japan, sier 32-åringen.

Les også:

Stor glede i Japan

Japan ble i mars rammet av et jordskjelv som resulterte i en tsunami. Over 13.000 mennesker omkom under katastrofen, og nærmere 200.000 mennesker mistet sine hjem som følge av de enorme naturkreftene.

Bilder fra katastrofeområdene ga ekstra giv til innsats for de japanske jentene.

– Vi hadde støtte fra mange mennesker. Som takk tenkte vi at vi måtte gi styrke og energi tilbake til de katastroferammede, sier Sawa.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Video Japansk jubel

Jubelen i Japan stod i taket da VM-tittelen var sikret.

Laget har fått kallenavnet Nadeshiko. Det er navnet på en rosa blomst i Japan, sett som symbolet på feminin skjønnhet og sjarm.

– Nå trenger Japan styrke gjennom solidaritet. Vi må være sterke sammen, sier Sawa.

Det var kapteinen selv som reddet straffesparkkonkurransen for Japan i finalen mot USA, og den var det de japanske jentene som gikk seirende ut av.

Les også:

Landslagspiller jobbet på atomkraftverk

FBL-WC2011-WOMEN-MATCH 25-GER-JPN 112183298

Aya Sameshima jobbet ved et katastoferammet atomkraftverken i Japan.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

En av Japans landslagsspillere, Aya Sameshima, jobbet ved det katastroferammede atomkraftverket i Fukushima, ifølge ESPN.

Da katastrofen inntraff var imidlertid spilleren på treningsleir, men 24-åringen var i likhet med mange andre sterk preget av katastrofen, skriver Aftonbladet.

– Jeg vil spille for Fukushimas folk, og for mine lagkamerater som ikke kan spille fotball lenger. Jeg vil spille med hele hjertet, sa Sameshima før VM til ESPN.

Sameshima spilte tidligere for den japanske klubben TEPCO Mareeze. Tepco selskapet er også eier av atomkraftverk i Fukushima, noe som gjorde at Sameshima og flere av lagvenninnene fra klubben arbeidet der for å tjene penger ved siden av fotballen.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia