- Vi blir gjort til latter

Polen frykter å bli latterliggjort etter arrangørtabben som førte til at kampen mot England i Warszawa tirsdag ble utsatt fordi de ikke tok i bruk taket over stadion.

Det regnet så intenst at kampen mellom Polen og England ikke kunne spilles. Englands trener Roy Hodgson var enig i avgjørelsen.

For mye vann for fotball

Englands utsatte kamp mot Polen skal spilles klokka 17 i ettermiddag. Den ble utsatt tirsdag fordi taket på det flunkende nye stadionet i Warszawa ikke ble tatt i bruk.

Arrangørene i Polen strever nå med å forklare hvorfor det ikke ble gjort.

Det er tak over stadion som ble bygget til EM i sommer, men arrangørene mente at det ikke var nødvendig å ta i bruk.

– Ingen planer om å dra over taket

Stadion i Warszawa

Det var ikke mulig å spille fotball på stadion i Warszawa i går

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Det regnet tungt i timene før kampen skulle startet, og dette regnet var varslet. Men arrangørene selv mener det ikke var varslet på langt nær så kraftig regn som det faktisk kom.

På bakgrunn av værmeldingene spurte England allerede mandag om taket ville bli tatt i bruk under kampen. De fikk vite at det var det ingen planer om.

– Vi gjorde oss selv til latter, sa Polens tidligere landslagsspiller Tomasz Iwan.

Den italienske dommeren Gianluca Rocchi inspiserte banen to ganger før han valgte å avlyse. Da var fortsatt ikke taket trukket over banen.

– Dommeren hadde ikke noe valg

Roy Hodgson

Englands landslagssjef Roy Hodgson var betenkt i regnværet før kampen skulle ha startet

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

– Det var mye overvann på banen, og dommeren hadde ikke noe valg, sa Englands landslagssjef Roy Hodgson.

– For meg var det tidlig klart at dette ikke kom til å gå. Men eg forstår jo at dommeren ville vente i det lengste og undersøke alle muligheter, la han til.

Agnieszka Olejkowska i det polske fotballforbundet sa at verken noen av lagene eller FIFA-delegaten ønsket å kreve at taket skulle legges over.

– Vi visste at det skulle regne kraftig, men ingen kunne forutse at det skulle bli så ille, sa hun.

En talsmann for stadionanlegget forklarte at de trodde at dreneringssystemet skulle ta unna regnet.

– Men det hadde ikke en sjanse når nedbørsmengdene ble så store som de ble, det tror jeg ikke noe dreneringssystem hadde hatt, sier han.

Det tar 15 minutter å få taket på plass. Men en slik beslutning krever at noen ber om det, og at FIFA gir grønt lys. Taket kan heller ikke trekkes over i sterk vind eller når det allerede har samlet seg mye vann i foldene på taket.

– Taket kunne falt ned

– Hvis vi hadde prøvd på det, kunne vi risikert at taket hadde falt ned, sier Olejkowska.

Det var dette som gjorde det umulig å trekke over taket i minuttene før kampen skulle ha begynt tirsdag.

– Jeg håper bare at de får trukket taket over så raskt som mulig, slik at det er mulig å spille onsdag. Denne banen her kommer til å trenge mye jobbing før den er spilleklar, sa Hodgson til ITV etter at dommeren hadde tatt sin beslutning.

Først ved midnattstider trakk arrangørene taket over banen.

Ville utsatt kampen til november

Etter FIFAs regler skal kamper som blir avlyst av slike grunner, forsøkes spilt dagen etterpå. Derfor er det bestemt at kampen skal spilles i dag.

Dette ønsket også England sterkt – de vil ha kampen unnagjort, og har dessuten fullpakket kampprogram de neste 12 månedene. Polen ville imidlertid at kampen skulle utsettes til midten av november, men fikk ikke medhold av FIFA.

Nå er det uvisst hvor mange tilskuere som kommer til stadion med plass til 58.000 tilskuere onsdag ettermiddag.

Storparten av de tilreisende engelskmennene er reist hjem, og det er slett ikke sikkert alle polakkene med billetter har anledning til å se kampen heller.

Trøbbel for engelske tilskuere

Engelske fans

2500 engelskmenn hadde tatt turen til Warszawa. Ikke mange av dem hadde sjansen til å bli igjen til onsdag

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

For mange av de 2500 tilreisende engelske tilskuerne skaper dette imidlertid problemer. De hadde returbillett med fly allerede seint tirsdag. Det er høyst usikkert hvor mange tilhengere England har i ryggen når kampen skal spilles i ettermiddag.

Nå må det engelske fotballforbundet trolig refundere billettene til dem som ikke har sjansen til å vente og se kampen i dag. Og det er mange.

– Jeg har brukt over 300 pund (nærmere 3000 kroner), sier Simon Gover fra Milton Keynes utenfor London til BBC. Han hadde tatt seg fri fra jobb på kampdagen, men ikke mer.

– Jeg sto opp klokka kvart på fire for å rekke flyet og kampen. Jeg skulle være hjemme klokka to i natt. Jeg må stå opp klokka halv seks for å gå på jobb, sa en frustrert engelskmann i Warszawa da kampen var avlyst.

Men han kan i beste fall få tilbake de 35 pundene som kampbilletten kostet. Og selv det er usikkert.

– Dette er noe vi skal se på, er det eneste fotballforbundets Adam Bevington vil si.

Hogdson: I 1987 snødde kampen bort

Roy Hodgson fikk spørsmål om han noensinne hadde vært med på noe lignende. Til de flestes overraskelse svarte han ja.

– Da jeg var trener i Malmö i 1987, skulle vi møte Ajax. Da kom det en overraskende snøstorm som dekket hele banen med snø. Da måtte kampen utsettes i to dager, minnes landslagssjefen.

Fotballnyheter