Dette husker vi best fra årets sesong

Årets eliteseriesesong har vært proppfull av høydepunkter. Her er noen av de vi husker best.

Håkon Opdal, Start

STORT ØYEBLIKK: Starts keeper Håkon Opdal jubler for å ha scoret på et frispark fra midtbanen mot Vålerenga.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det er spilt 232 kamper i årets eliteserie. Til sammen har lagene spilt godt over 20.000 minutter med norsk fotball. Det har vært glede, tårer, latter og sinne. Store prestasjoner og ikke fullt så store prestasjoner.

Dette er en av god blanding av dem.

Overrasket alle

Startkeeper Håkon Opdal scoret tidenes mål på Ullevål fredag. 
Nå vises målet på tv og nett over hele verden. Opdal mener det ikke bare var flaks at ballen gikk inn.

Starts sisteskanse Håkon Opdal sto for kanskje årets prestasjon, da han dunket inn et frispark fra midtbanen i nettet. Vålerengas keeper Sascha Burchert trodde ballen skulle gå over mål, men i stedet gled den elegant over fingertuppene hans. Opdal så ut som han nærmest var i sjokk over scoringen, som ga gjestene ett poeng på Ullevaal.

– Det er veldig spesielt. Jeg trodde først den gikk over. Da jeg skjønte at den gikk i mål, klarte jeg ikke å holde noe tilbake, sa Opdal, som beskrev opplevelsen som «helt absurd».

Når magefølelsen blir tellende

Kampen mellom Tromsø og Lillestrøm endte uavgjort.

Da Sandefjord var på besøk i Tromsø, var det dommeren som kom i fokus. For da gjestene gikk opp i 2-0, fikk de beholde gleden helt til «Gutan» sto klare til å ta avspark. Så kom offside-annulleringen. Dommer Ola Hobber Nilsen forklarte at han fulgte magefølelsen, og Sandefjord-trener Lars Bohinen raste etter det som i stedet endte med poengdeling.

– Når skal dommerne begynne å blande magefølelsen inn i avgjørelsene sine a? Det er useriøst, det henger ikke på greip. Det er jo ikke offside og det gjør det enda verre, sa Bohinen.

Danseløven Kåre

I sin første sesong som Rosenborg-trener, ble Kåre Ingebrigtsen seriemester. Både da laget sikret gullet etter å ha snudd 1-2 til 3-3 mot Strømsgodset, og hjemme på Lerkendal med seier mot Haugesund uka etter, vartet Ingebrigtsen opp med det som etter hvert er blitt en småkjent seiersdans.

– En gang får være nok i dag. Familien ser helst at det aldri skjer, fortalte «Bruttern» med gullmedaljen rundt halsen.

Komisk utvisning

Espen Hoff sint

Starts Espen Hoff var langt fra fornøyd da han ble utvist like før pause i oppgjøret mot Sarpsborg 08.

Midtbanespilleren gikk av banen tydelig frustrert, og på vei inn i garderoben skulle han sparke til et skilt. I stedet for skiltet, var det Hoff som fikk svi. Han falt nemlig midt i taklingen og landet på rumpa. Det hele ble i tillegg fanget opp på kamera.

– Jeg ble litt for ivrig, innrømmet han etter tapet.

Tabbe-Tromsø

Tromsø sin keeper Benny Lekström må ta på seg skylden for to av Start sine mål da de tapte 3-1 i Kristiansand.

Tromsø ved flere anledninger har bidratt til litt ekstra humring i godstolen, da spesielt med tanke på noen keeper-episoder. Benny Lekström var førstevalg i begynnelsen av sesongen, men gjorde alt annet enn å imponere mot Viking. Av de tre han slapp inn, var 1-2 målet av den spesielle sorten. Helt upresset leverte han et tilbakespill rett i beina til Veton Berisha - som enkelt scoret.

Noen uker senere, ble svensken dessuten byttet ut etter bare 26 minutter mot Start. Innbytter Pål Vestly Heigre forble førstevalget til Tromsø etter dette, men heller ikke han styrte unna tabbekvota. Mot Rosenborg i august gjorde han som kollegaen. Heigre klarerte rett i beina til Alexander Søderlund, som sikret 1-1 på åpent mål.

– Jeg plasserer den fint på siden av hodet hans, men så kommer han opp med en arm, så jeg kan ikke gjøre noe med det, sa Heigre til NRK etter kampen.

Se høydepunkter fra Tromsø - Rosenborg her.

Veteranenes tid

162 år. Det er så mange år Frode Johnsen (41), Morten Berre (40), Daniel Berg Hestad (40) og Martin Andresen (38) er til sammen. De to førstnevnte har sagt fra at de gir seg med fotball på toppnivå.

Berg Hestad har inngått en muntlig avtale med klubben om å være med videre for europaligaspill, men gir seg når Molde ryker ut. Andresen gjorde et overraskende comeback for Sandefjord i sommer, men det ser ut til å bli med de drøye 200 minuttene han har fått denne sesongen. Dermed forsvinner fire veteraner.

«Han er nok ikke noe å bygge fremtiden rundt», var ordene Bohinen brukte.

Skikkelig kjøretøy

Keita show

Stabæks Muhamed Keita ble matchvinner tre minutter på overtid mot Tromsø, og det med en perlescoring man sjelden ser maken til.

Etter kampen stakk han fra stadion uten å møte pressen. NRK ga ikke opp og oppsøkte ham hjemme i Sørenga i Oslo. Keita kom oss i møte på en selvbalanserende ståhjuling og insisterte på at drømmetreffet var planlagt - «120 prosent».

Glemte målscoreren

Starts målscorer Mads Stikkelien ble intervjuet etter kamp. Da kjørte Starts buss.

Mads Stokkelien har det tydeligvis ved å gå under radaren hos resten av lagkameratene i Start. Eller det kan være at han bare er litt for glad i å snakke med pressen. Etter 2-3 tapet mot Stabæk forrige søndag, ble han glemt igjen på stadion, og måtte ringe etter kameratene.

– Bussen har kjørt. De dro fra meg. Og så er det ingen som tar telefonen, fortalte 25-åringen lattermildt.

Bussen kom omsider tilbake - der ble Stokkelien mottatt med både applaus og latter. Det kan også nevnes at dette faktisk var andre gang Stokkelien ble forlatt av en spillerbuss...

Stjernen vendte tilbake

Ble presentert som ny trener i dag.

Mange hadde trodd det. Mange hadde ønsket det. En av Norges største fotballstoltheter, Ole Gunnar Solskjær, takket ja til å bli trener for Molde igjen i oktober. Første prøvelse kom allerede dagen etter, da Molde tok imot Celtic hjemme på eget gress. Det ble overkjøring fra Solskjærs menn.

De to eliteseriekampene som fulgte, ble det også seier. Og med en enorm prestasjon borte i Skottland, står Molde så langt uten tap etter at Solskjær tok over.

Hva husker du best fra sesongen som har gått? Del dine beste minner i kommentarfeltet under.

Fotballnyheter