Hopp til innhold

Høydepunkter 30. runde

Ingenting var avgjort før den siste runden i årets 1. divisjon. Les og se alt om siste runde i 1. divisjon her

Haugesund jubel

Her jubler Haugesund for opprykk til den gjeveste divisjonen.

Foto: Jan K. Ness / Scanpix

Resultater og tabell i 1. divisjon

Overbevisende spill og opprykk

Haugesund - Sarpsborg 08 3-0

Les mer om opprykksfesten her

Haugesund var det klart beste laget i denne kampen og til tider sto de fram som et Eliteserielag og viste med det at de er klare for spill i den gjeveste divisjonen.

Haugesund har vært i toppsjiktet hele sesongen og har en av de mest trofaste og iherdige supporterne i 1. divisjon bak seg.

Dagens kamp oppsummerer sesongen godt. Presis og hurtig angrepsfotball med en giftig og målfarlig mann ved navn Thomas Sørum som avslutter. Og Sørum leverte bortimot årsbeste mot Sarpsborg i dag. To scoringer og målgivende på den tredje er beviset på det. Og det at det vinnende laget også har ligaens toppscorer er bare sånn det skal være.

Sarpsborg 08 har hatt en kjempesesong og endte til slutt på en 5. plass. Det eneste som skiller de fra de fire øverste lagene er den begredelige borteformen deres. Man skal også huske på at Sarpsborg ble trukket tre poeng for økonomisk rot og at de lå under nedrykksstreken helt fram til den trettende serierunden. De skal møte Fredrikstad i kamp om spill i den øverste divisjonen og retten til fotballtronen i Østfold.

Mye av suksessen til Sarspborg 08 kan tillegges deres giftige spisspar. Øyvind Hoås og Martin Wiig har til sammen scoret 24 av klubbens 47 scoringer denne sesongen.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_47_10_5173.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Historisk opprykk for Hønefoss

Hønefoss – Sogndal 0-0

Les mer om opprykksfesten her

Hønefoss tok med ett poeng i dagens oppgjør andreplassen i årets 1. divisjon, to poeng bak Haugesund. Sogndal ble nummer fire og skal ut i kvalifiseringskamper mot Kongsvinger.

Hønefoss var klar over at ett poeng ville være nok til direkte opprykk, mens Sogndal måtte ha tre poeng for å ha sjangs på en av de to oppryksplassene. Det ble aldri et fyrverkeri av en fotballkamp, og etter noen nervepirrende minutter på slutten kunne hjemmelaget slippe jubelen løs.

Matchvinner-redning
Sogndal virket nervøse fra start av og fikk ikke flyten i spillet til å stemme. Men etter drøyt halvspilt omgang fikk de muligheten til å snyte hjemmelaget for oppryksfesten.

Tarjei Dale fikk sjansen fra kort hold, men keeper Thomas Solvoll vartet opp med meget god refleksredning og fikk slått ballen til corner. En skikkelig matchvinner-redning fra den solide keeperen.

Lafton farlig frempå
Hønefoss var jevnt over det beste laget og hadde god kontroll i store deler av kampen. De slet riktignok med å skape de store sjansene, men Umaru Bangura var farlig frempå ved et par anledninger.

Nærmest kom storscorer Lars Lafton, men han klarte ikke å sette ballen i mål alene med keeper.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_13_16_5170.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sikret tredjeplassen med seier

Kongsvinger – Mjøndalen 2-0

Kongsvinger hadde muligheten til å sikre direkte opprykk, men var da avhengig av at resultatet i andre kamper skulle gå deres vei. Slik skulle det riktignok ikke gå og hjemmelaget endte da opp på tredjeplass. De møter nå Sogndal til kvalifiseringskamp på Gjemselund førstkommende onsdag.

Mjøndalen på sin side hadde ikke noe annet enn æren å spille for og endte til slutt opp på en respektabel 11. plass i årets 1.divisjon.

To scoringer etter dødball
Begge scoringene til Kongsvinger kom etter at Mjøndalen ikke klarte å klarere en corner fra hjemmelaget. Den første scoringen kom etter av Roger Risholt banket ballen i mål etter klabb og babb inne i feltet til Mjøndalen.

Mål nummer to kom også etter rot i feltet til Mjøndalen og denne gangen var det Kai Olav Ryen som satte ballen i mål på hel volley etter en kort cornervariant.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_48_4_5174.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Spilte kun for æren

Stavanger - Løv-Ham 2-2

Ingen av de to lagene hadde noe å spille for i den siste runden. Stavanger, som rykket opp før årets sesong, var klar for 2. divisjon mens Løv-Ham uansett resultat ville havne midt på tabellen. Laget fra Fyllingsdalen endte til slutt på 10. plass. Stavanger endte på 15. plass dvs. nest sist.

Vikings lillebror klarte aldri nivået i 1. divisjon og man kan si at nedrykket var helt greit.

Løv-Ham begynte sesongen med tre tap, men etter det begynte de å sanke poeng. Vårsesongen var altså oppløftende. Løv-Ham snakket om kvalikplass på det mest optimistiske, men den svake høstseongen viste at laget hører hjemme i 1. divisjon enn så lenge.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_48_35_5175.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Notodden avsluttet med stil

Notodden – Tromsdalen 4-0

Allerede nedrykksklare Notodden ga hjemmepublikummet noe å juble for i sesongens siste kamp da de vant overlegent mot Tromsdalen. Riktignok er dette mager trøst siden laget endte opp på 14. plass og må ta den tunge turen ned til 2. divisjon.

Tromsdalen på sin side kan belage seg på spill i 1. divisjon også til neste år, etter at laget endte på 12. Plass, like over streken.

Full kontroll
Hjemmelaget hadde full kontroll på kampen og Tromdalen hadde lite å bidra med. Marius Enger sendte Notodden i føringen før pause og i starten av andre omgang doblet Håvard Kleven ledelsen.

Trond Viggo Toresen satte spikeren i kista fra krittmerket, før Christer Fjelstad fikk æren av å score årets siste mål på idrettsparken i Notodden.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_49_39_5176.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Historisk god plassering for Alta

Alta – NIL Trysil 1-1

Det ble ikke spilt festfotball i Finnmarkshallen i årets siste serierunde. Men etter en strålende sesong har Alta all grunn til å feire. De ender på 6. plass i årets 1. divisjon med 42 poeng. Det er 14 poeng mer enn de noensinne har hatt og deres høyeste plassering noensinne.

Jevnt i Finnmarkshallen
Kampen var preget av noe lavt tempo og få sjanser. Ingen av lagene hadde all verdens og spille for og det syntes utpå kunstgresset. Alta tok ledelsen etter et straffespark fra Vegard Braaten i første omgang. Rett før pause utliknet bortelaget ved Morten Christiansen som satte ballen hardt og godt plassert fra 16 meters hold. Stillingen holdt seg gjennom en tam 2. omgang og det var ikke spesielt ufortjent at lagene tilslutt måtte dele poengene.

En god sesong
Alta har hatt en historisk god sesong og har vært oppe og snust på kvallik-plass lenge. Allerede før denne runden var det klart at 5. plassen ikke var oppnåelig. Selvsagt skuffende for finnmarkingene, men dette Alta-laget har prestert bedre enn noe tidligere og det er det all grunn til å være fornøyd med.

NIL-Trysil overrasket tidlig i sesongen med å toppe tabellen i sesongens tidlige fase. Etter det falt de som en stein og var under streken etter den 21. runden. Derretter gikk det oppover igjen, og til slutt har de både berget plassen og sikret en respektabel plassering på tabellen med 40 poeng og 9. plass.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_51_3_5178.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

HamKam vant over Skeid

HamKam – Skeid 3-2

I kampen mellom to av lagene som allerede har rykket ned var det HamKam som tok det lengste strået. Unggutten Thomas Lehne Olsen scoret det første målet etter bare fire minutter. Ti minutter ut i andre omgang gikk HamKam opp til 3-0. Skeid reduserte to ganger etter det, men det var hjemmelaget som var best og vant tilslutt 3-2 på Briskeby.

En skuffende sesong
HamKam tok farvel til 1. divisjon med en seier, men til neste år blir de å se i 2. divisjon. Laget fra Hamar hadde ambisjoner om å rykke opp igjen til den øverste divisjonen før sesongen startet og lå lenge på øvre halvdel av tabellen. Mot slutten gikk det verre og verre, og etter den 28. runden falt de under streken. Runden etter var nedrykket et faktum. Dermed har de klart det smått utrolige og rykke ned fra tippeligaen til 2. divisjon på to sesonger. Det har med andre ord vært en begredelig sesong for de grønnkledde, og søndagens seier endrer ikke på dette.

Skeid åpnet sesongen overraskende godt og vant sine to første kamper. Derretter var det ikke mye å juble for for oslo-laget og det var ganske tidlig klart at Skeid kom til å rykke ned igjen til 2. Divisjon. Det har nesten blitt en tradisjon for Skeid og ikke bli mer en en sesong i en divisjon. Etter å ha vært opp og ned fra Eliteserien og 1. divisjon i flere år rykket de ned til 2. divisjon i 2005. Siden har de gått opp og ned mellom 1. og 2. divisjon. Dermed er det ingen overraskelse om Skeid igjen er klare for det nest øverste nivået når neste sesong er over.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_12_4_5169.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Uavgjort på Melløs

Moss – Bryne 1-1

Det endte uavgjort mellom to lag som ikke hadde noe å spille for i Moss på søndag. Bryne tok ledelsen tidlig da Aram Khalili satte en retur i mål bak Frode Larsen. Markus Ringberg reddet et poeng for hjemmelaget med en scoring tre minutter før full tid. Dermed endte Moss sesongen på 7. plass med 41 poeng, mens Bryne tok et poeng mindre og havnet på 8. plass.

Bryne startet sesongen begredelig og lå en stund under streken, dermed stabiliserte de seg midt på tabellen. Mot slutten av sesongen flørtet Bryne med nedrykk et par ganger, men de avsluttet sterkt og reddet plassen. Moss har ligget midt på tabellen eller der omkring hele sesongen, men avsluttet også sterkt og sikret etter hvert plassen og tilslutt altså en 7. plass.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_50_26_5177.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Zafeiris klar for Slavia Praha

  Christos Zafeiris forlater Haugesund og er klar for den tsjekkiske toppklubben Slavia Praha.

  Det bekrefter klubben på sin Twitter-konto.

  Zaferis har underskrevet en kontrakt som strekker seg ut juni 2027.

  – Målet mitt er å vise folk her at jeg er en god spiller, at jeg kan spille fra start og være en viktig spiller. Og så er det lagets mål å kvalifisere seg til Champions League og å spille i de europeiske turneringer, sier Zafeiris til klubbens nettside.

  Nordmannen har fått draktnummer 10 i den tsjekkiske toppklubben.

  Zafeiris gjorde forrige sesong overgang fra Grorud til Haugesund. 19-åringen har tre kamper for Norges U21-landslag.

  (©NTB)

  Zafeiris
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Chelsea fortsetter kjøpefesten – henter 19-åring fra Lyon

  Chelsea har kjøpt høyrebacken Malo Gusto (19) fra franske Lyon. Det opplyser klubben på sitt nettsted søndag.

  19-åringen skriver på en kontrakt som vil holde ham i klubben til sommeren 2030, men han skal fortsette i Lyon ut inneværende sesong.

  Franskmannen er Graham Potters sjuende kjøp som Chelsea-manager. Klubben har brukt flere milliarder kroner på å styrke stallen siden forrige sesong, ifølge NTB.

  Malo Gusto
  Foto: BERTRAND GUAY / AFP
 • Southampton, Bristol City, Leicester og Leeds videre i FA-cupen

  Southampton, Bristol City, Leicester og Leeds er alle klare for femte runde i FA-cupen, etter å ha gått seierende ut av lørdagens oppgjør.

  Mohamed Elyounoussi spilte hele kampen for Southampton, hvor franske Romain Perraud ble matchvinner da han scoret begge Southamptons mål i 2-1-seieren hjemme over Blackpool i FA-cupen lørdag, skriver NTB.

  Bristol City vant 3-0 over West Bromwich på hjemmebane.

  Tidligere lørdag gikk også Leicester og Leeds videre i FA-cupen. De slo ut henholdsvis Walsall (1-0-seier) og Accrington Stanley (3-1).

  I London sikret Fulham omkamp mot Sunderland, som spiller i den engelske mesterskapsserien, etter å ha ligget under i store deler av kampen. Tom Cairney satte inn 1-1-målet for Premier League-klubben.

  Det blir også omkamp i oppgjørene Ipswich – Burnley (0-0), Sheffield Wednesday – Fleetwood Town (1-1), Luton Town – Grimsby Town (2-2) og Blackburn – Birmingham (2-2).

  Klokken 19.00 tar Preston North End imot Tottenham og klokken 21.00 møter Manchester United Reading.

  southampton
  Foto: TONY OBRIEN / Reuters
 • Haaland og City videre i FA cupen etter seier over Arsenal

  Manchester City er klare for femte runde i FA-cupen etter 1-0 seieren over Premier League-leder Arsenal.

  Erling Braut Haaland var med fra start for City, mens kaptein Martin Ødegaard startet på benken for de rødkledde.

  Haaland fikk seg et stygt slag i det 28. minutt. Den norske kjempen ble liggende nede, men ristet det raskt av seg.

  Arsenals Rob Holding hadde fått tydelig beskjed fra trener Arteta om å hindre Haaland. Det kunne fort straffet seg med et rødt kort etter bruk av både albue og riving.

  – Han rives ned. Da lever Holding farlig. Han skjønte at han kunne komme i trøbbel, sa Viaplay-kommentator Roar Stokke da Holding fikk gult kort.

  – Da er det ubehagelig å spille én mot én med så lite sikring, når du har et gult kort i tillegg, sa ekspertkommentator Lars Tjærnås.

  Holding ble byttet ut like etter pause i det 46. spilleminutt.

  Men Haaland fikk tøff behandling gjennom hele kampen, og han slet med å komme seg forbi hindringene.

  Har Arsenal funnet oppskriften på å stoppe jærbuen?

  Sjanse på sjanse bød seg for City i andre omgang. Og til slutt satt det etter en ping-pong-retur via stolpen fra Jack Grealish. Nathan Aké satte ballen kontrollert ned i det lengste hjørnet.

  Ødegaard ble spart helt til det 74. spilleminutt, uten at kapteinen ble sentral i spillet.

  Det var første gang Haaland og Ødegaard spilte mot hverandre, men den store norske duellen uteble.

  city
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Trippier forlenget med Newcastle

  Newcastle United har forlenget kontrakten med sin formsterke høyreback Kieran Trippier (32). Den nye avtalen gjelder til sommeren 2025.

  Det bekrefter klubben på sin nettside.

  – Jeg er glad for å ha forlenget kontrakten her. Jeg må spesielt si takk til manageren, eierne, fansen og lagkameratene mine, sier Trippier i en pressemelding.

  32-åringen har blitt en nøkkelspiller for Eddie Howes mannskap, som for tiden ligger på 3.-plass i Premier League. Laget har tapt bare én av sine 20 seriekamper og er det beste defensive laget i den engelske toppdivisjonen med bare elleve baklengsmål så langt.

  Trippier kom til Newcastle i januar 2021 etter halvannet år i Atlético Madrid. Tidligere har han spilt for klubber som Manchester City og Tottenham. Han har også 40 kamper for det engelske landslaget.

  (©NTB)

  vc6YQ04gSEM
  Foto: Kin Cheung / AP
Sørloth
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Uruguay v South Korea
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Morocco v Croatia