Hopp til innhold

Høydepunkter 30. runde

Ingenting var avgjort før den siste runden i årets 1. divisjon. Les og se alt om siste runde i 1. divisjon her

Haugesund jubel

Her jubler Haugesund for opprykk til den gjeveste divisjonen.

Foto: Jan K. Ness / Scanpix

Resultater og tabell i 1. divisjon

Overbevisende spill og opprykk

Haugesund - Sarpsborg 08 3-0

Les mer om opprykksfesten her

Haugesund var det klart beste laget i denne kampen og til tider sto de fram som et Eliteserielag og viste med det at de er klare for spill i den gjeveste divisjonen.

Haugesund har vært i toppsjiktet hele sesongen og har en av de mest trofaste og iherdige supporterne i 1. divisjon bak seg.

Dagens kamp oppsummerer sesongen godt. Presis og hurtig angrepsfotball med en giftig og målfarlig mann ved navn Thomas Sørum som avslutter. Og Sørum leverte bortimot årsbeste mot Sarpsborg i dag. To scoringer og målgivende på den tredje er beviset på det. Og det at det vinnende laget også har ligaens toppscorer er bare sånn det skal være.

Sarpsborg 08 har hatt en kjempesesong og endte til slutt på en 5. plass. Det eneste som skiller de fra de fire øverste lagene er den begredelige borteformen deres. Man skal også huske på at Sarpsborg ble trukket tre poeng for økonomisk rot og at de lå under nedrykksstreken helt fram til den trettende serierunden. De skal møte Fredrikstad i kamp om spill i den øverste divisjonen og retten til fotballtronen i Østfold.

Mye av suksessen til Sarspborg 08 kan tillegges deres giftige spisspar. Øyvind Hoås og Martin Wiig har til sammen scoret 24 av klubbens 47 scoringer denne sesongen.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_47_10_5173.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Historisk opprykk for Hønefoss

Hønefoss – Sogndal 0-0

Les mer om opprykksfesten her

Hønefoss tok med ett poeng i dagens oppgjør andreplassen i årets 1. divisjon, to poeng bak Haugesund. Sogndal ble nummer fire og skal ut i kvalifiseringskamper mot Kongsvinger.

Hønefoss var klar over at ett poeng ville være nok til direkte opprykk, mens Sogndal måtte ha tre poeng for å ha sjangs på en av de to oppryksplassene. Det ble aldri et fyrverkeri av en fotballkamp, og etter noen nervepirrende minutter på slutten kunne hjemmelaget slippe jubelen løs.

Matchvinner-redning
Sogndal virket nervøse fra start av og fikk ikke flyten i spillet til å stemme. Men etter drøyt halvspilt omgang fikk de muligheten til å snyte hjemmelaget for oppryksfesten.

Tarjei Dale fikk sjansen fra kort hold, men keeper Thomas Solvoll vartet opp med meget god refleksredning og fikk slått ballen til corner. En skikkelig matchvinner-redning fra den solide keeperen.

Lafton farlig frempå
Hønefoss var jevnt over det beste laget og hadde god kontroll i store deler av kampen. De slet riktignok med å skape de store sjansene, men Umaru Bangura var farlig frempå ved et par anledninger.

Nærmest kom storscorer Lars Lafton, men han klarte ikke å sette ballen i mål alene med keeper.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_13_16_5170.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sikret tredjeplassen med seier

Kongsvinger – Mjøndalen 2-0

Kongsvinger hadde muligheten til å sikre direkte opprykk, men var da avhengig av at resultatet i andre kamper skulle gå deres vei. Slik skulle det riktignok ikke gå og hjemmelaget endte da opp på tredjeplass. De møter nå Sogndal til kvalifiseringskamp på Gjemselund førstkommende onsdag.

Mjøndalen på sin side hadde ikke noe annet enn æren å spille for og endte til slutt opp på en respektabel 11. plass i årets 1.divisjon.

To scoringer etter dødball
Begge scoringene til Kongsvinger kom etter at Mjøndalen ikke klarte å klarere en corner fra hjemmelaget. Den første scoringen kom etter av Roger Risholt banket ballen i mål etter klabb og babb inne i feltet til Mjøndalen.

Mål nummer to kom også etter rot i feltet til Mjøndalen og denne gangen var det Kai Olav Ryen som satte ballen i mål på hel volley etter en kort cornervariant.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_48_4_5174.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Spilte kun for æren

Stavanger - Løv-Ham 2-2

Ingen av de to lagene hadde noe å spille for i den siste runden. Stavanger, som rykket opp før årets sesong, var klar for 2. divisjon mens Løv-Ham uansett resultat ville havne midt på tabellen. Laget fra Fyllingsdalen endte til slutt på 10. plass. Stavanger endte på 15. plass dvs. nest sist.

Vikings lillebror klarte aldri nivået i 1. divisjon og man kan si at nedrykket var helt greit.

Løv-Ham begynte sesongen med tre tap, men etter det begynte de å sanke poeng. Vårsesongen var altså oppløftende. Løv-Ham snakket om kvalikplass på det mest optimistiske, men den svake høstseongen viste at laget hører hjemme i 1. divisjon enn så lenge.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_48_35_5175.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Notodden avsluttet med stil

Notodden – Tromsdalen 4-0

Allerede nedrykksklare Notodden ga hjemmepublikummet noe å juble for i sesongens siste kamp da de vant overlegent mot Tromsdalen. Riktignok er dette mager trøst siden laget endte opp på 14. plass og må ta den tunge turen ned til 2. divisjon.

Tromsdalen på sin side kan belage seg på spill i 1. divisjon også til neste år, etter at laget endte på 12. Plass, like over streken.

Full kontroll
Hjemmelaget hadde full kontroll på kampen og Tromdalen hadde lite å bidra med. Marius Enger sendte Notodden i føringen før pause og i starten av andre omgang doblet Håvard Kleven ledelsen.

Trond Viggo Toresen satte spikeren i kista fra krittmerket, før Christer Fjelstad fikk æren av å score årets siste mål på idrettsparken i Notodden.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_49_39_5176.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Historisk god plassering for Alta

Alta – NIL Trysil 1-1

Det ble ikke spilt festfotball i Finnmarkshallen i årets siste serierunde. Men etter en strålende sesong har Alta all grunn til å feire. De ender på 6. plass i årets 1. divisjon med 42 poeng. Det er 14 poeng mer enn de noensinne har hatt og deres høyeste plassering noensinne.

Jevnt i Finnmarkshallen
Kampen var preget av noe lavt tempo og få sjanser. Ingen av lagene hadde all verdens og spille for og det syntes utpå kunstgresset. Alta tok ledelsen etter et straffespark fra Vegard Braaten i første omgang. Rett før pause utliknet bortelaget ved Morten Christiansen som satte ballen hardt og godt plassert fra 16 meters hold. Stillingen holdt seg gjennom en tam 2. omgang og det var ikke spesielt ufortjent at lagene tilslutt måtte dele poengene.

En god sesong
Alta har hatt en historisk god sesong og har vært oppe og snust på kvallik-plass lenge. Allerede før denne runden var det klart at 5. plassen ikke var oppnåelig. Selvsagt skuffende for finnmarkingene, men dette Alta-laget har prestert bedre enn noe tidligere og det er det all grunn til å være fornøyd med.

NIL-Trysil overrasket tidlig i sesongen med å toppe tabellen i sesongens tidlige fase. Etter det falt de som en stein og var under streken etter den 21. runden. Derretter gikk det oppover igjen, og til slutt har de både berget plassen og sikret en respektabel plassering på tabellen med 40 poeng og 9. plass.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_51_3_5178.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

HamKam vant over Skeid

HamKam – Skeid 3-2

I kampen mellom to av lagene som allerede har rykket ned var det HamKam som tok det lengste strået. Unggutten Thomas Lehne Olsen scoret det første målet etter bare fire minutter. Ti minutter ut i andre omgang gikk HamKam opp til 3-0. Skeid reduserte to ganger etter det, men det var hjemmelaget som var best og vant tilslutt 3-2 på Briskeby.

En skuffende sesong
HamKam tok farvel til 1. divisjon med en seier, men til neste år blir de å se i 2. divisjon. Laget fra Hamar hadde ambisjoner om å rykke opp igjen til den øverste divisjonen før sesongen startet og lå lenge på øvre halvdel av tabellen. Mot slutten gikk det verre og verre, og etter den 28. runden falt de under streken. Runden etter var nedrykket et faktum. Dermed har de klart det smått utrolige og rykke ned fra tippeligaen til 2. divisjon på to sesonger. Det har med andre ord vært en begredelig sesong for de grønnkledde, og søndagens seier endrer ikke på dette.

Skeid åpnet sesongen overraskende godt og vant sine to første kamper. Derretter var det ikke mye å juble for for oslo-laget og det var ganske tidlig klart at Skeid kom til å rykke ned igjen til 2. Divisjon. Det har nesten blitt en tradisjon for Skeid og ikke bli mer en en sesong i en divisjon. Etter å ha vært opp og ned fra Eliteserien og 1. divisjon i flere år rykket de ned til 2. divisjon i 2005. Siden har de gått opp og ned mellom 1. og 2. divisjon. Dermed er det ingen overraskelse om Skeid igjen er klare for det nest øverste nivået når neste sesong er over.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_12_4_5169.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Uavgjort på Melløs

Moss – Bryne 1-1

Det endte uavgjort mellom to lag som ikke hadde noe å spille for i Moss på søndag. Bryne tok ledelsen tidlig da Aram Khalili satte en retur i mål bak Frode Larsen. Markus Ringberg reddet et poeng for hjemmelaget med en scoring tre minutter før full tid. Dermed endte Moss sesongen på 7. plass med 41 poeng, mens Bryne tok et poeng mindre og havnet på 8. plass.

Bryne startet sesongen begredelig og lå en stund under streken, dermed stabiliserte de seg midt på tabellen. Mot slutten av sesongen flørtet Bryne med nedrykk et par ganger, men de avsluttet sterkt og reddet plassen. Moss har ligget midt på tabellen eller der omkring hele sesongen, men avsluttet også sterkt og sikret etter hvert plassen og tilslutt altså en 7. plass.

Video nsps_upload_2009_11_1_18_50_26_5177.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.



Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland