Hopp til innhold

Høydepunkter 28. runde

Hønefoss gjenerobret tabelltoppen etter hat-trick av Lars Lafton og brakseier mot Skeid. Les om alle kampene i 1. divisjon her.

Hønefoss-jubel
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Resultater og tabell i 1.divisjon

Målfest og serieledelse

Hønefoss – Skeid 6-0

Etter at alle topplagene tok tre poeng før Hønefoss begynte kveldens kamp, lå presset på hjemmelaget som tok i mot nedrykksklare Skeid.

Hjemmelaget svarte på tiltale og leverte en festforestilling for de 2384 fremmøtte.

Hønefoss storscorer Lars Lafton åpnet scoringsfeten etter syv minutter. Spissen forsøkte å legge inn, men fikk ballen i retur. Fra nesten død vinkel knallen han ballen i mål via beina til Skeid-keeper Jørgensen.

Hønefoss presset høyt og skapte mange sjanser. Etter 17 minutter var Lars Lafton frampå igjen da han fikk en noe billig straffe etter noe knuffing i feltet. LAfton tok straffen selv, og satte den sikkert i mål.

Perle fra Banqura

Midtbanen til Hønefoss gjorde en knallkamp. Banqura og Dimitrijev vant så å si alt av dueller, og serverte spissene. Etter 24 minutters spill klarerte Skeid keeperen ett skuddforsøk. På returen knallet Banqura til på halv volley fra nesten 30 meters hold. Ballen gikk som en kule opp i krysset foran et ekstatisk hjemmepublikum.

Toppscorer

HBK hadde full kontroll på et Skeidlag som allerede så ut til å ha gitt opp. Like før pause var Lars Lafton der igjen. Denne gangen headet han ballen i nettet etter et godt innlegg fra Kjetil Byfuglien. Derrmed kunne hjemmelaget gå til pause med en fullt fortjent 4-0-ledelse.

Med sine tre scoringer i kveld troner Lars Lafton nå øverst på toppscorerlisten med sine 22 scoringer.

Målfesten fortsatte

Hønefoss fortsatte overkjøringen etter pause. Kjetil Byfuglien headet inn 5-0 etter 49 minutters spill, og like etter var Aleksandr Dmitrijev frampå etter en klarering av Skeid-forvaret. Fra 16 meter satte han ballen i mål helt inne ved stolpen.

På 6-0 senket hjemmelaget tempoet, og kontrolert kampen inn. Med dagens målfest topper de tabellen to poeng foran Kongsvinger.

Video nsps_upload_2009_10_19_11_12_59_4195.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klar for nedrykk etter stortap

Haugesund – Notodden 6-0

Haugesund var totalt overlegne i oppgjøret mot Notodden og tok med det tre meget viktige poeng i opprykkskampen. Notodden på sin side må etter dagens tap belage seg på spill i 2. divisjon i neste sesong.

To tomålsskårere
Det var tydelig at Hagesund hadde klare intensjoner om å ta med seg alle poengene fra dagens kamp, for allerede etter 10 minutter gikk de opp i ledelsen ved Vegard Skjerve. Han skulle også få æren av å avsluttet scoringsballet med sin andre scoring to minutter før slutt.

Spiss Thomas Sørum ville heller ikke være dårligere enn sin lagkamerat og noterte seg også for to fulltreffere. Hjemmelagets to resterende scoringer stod Dag Roar Ørsal og Eirik Mæland for.

Rykker ned
Notodden hadde lite å stille opp med i dagens kamp og laget må nå ta den tunge veien ned til 2. divisjon. Arne Sandstøs menn var avhengige av poeng i dag, noe som var vanskelig å se på spillerne ute på banen.

Video nsps_upload_2009_10_18_19_47_16_4172.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Utrolig snuoperasjon av Løv-Ham

Løv-Ham – Nybergsund-Trysil 3-2

Det så stygt ut for hjemmelaget etter 34 minutter spill på Varden Amfi. Da hadde Lapira akkurat sendt NIL-Trysil til en tidlig tomålsledelse mot hjemmesterke Løv-Ham. Rett før pause reduserte Walde på hjemmelagets første målsjanse. Dermed kunne Løv-Ham gå til pause med håpet i behold.

Enveiskjøring i andre omgang
I pausen gikk Haugen ut for Løv-Ham og ble erstattet av Ørjan Låstad, noe som skulle vise seg å være et smart trekk for hjemmelaget. Med Låstad i spissen presset løvene for en utlikning og tidlig i omgangen ble de belønnet da Addo fikk lagt til Låstad og innbytteren kunne sette ballen i åpent mål på bakerste stolpe.

Derfra og ut dreide alt seg om Løv-Ham. De presset hele omgangen og Låstad var involvert i det meste av sjanser og halvsjanser for hjemmelaget. Lenge lå det en scoring i lufta for Løv-Ham, men de klarte ikke å få hull på byllen. Ti minutter før slutt fikk de endelig lønn for strevet, da hvem andre enn Låstad ble spilt gjennom på venstre kant, avanserte inn i 16-meteren, elegant forserte en forsvarsspiller før han satte ballen kontant i mål, og med det avgjorde kampen.

Med seier rykker Løv-Ham opp til 38 poeng på 7. Plass, og opprettholder sin fine hjemmestatistikk.

Video nsps_upload_2009_10_18_19_48_23_4173.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kvalheim senket sine egne

Moss – Sogndal 0-3

Kenneth Kvalheim er på lån fra Moss til Sogndal, og på søndag fikk han sjansen til å score mot laget han har langtidskontrakt med. Den muligheten tok han godt vare på for allerede etter 19 minutter var han frempå og satte ballen i mål for bortelaget, etter et godt innlegg fra furebotn.

Sogndal la senere på til 2- og 3-0, og dominerte på Melløs stadion. Moss hadde aldri noe å stille opp med på hjemmebane, dermed hadde Kvalheims scoring vært nok til å avgjøre mot sine egne.

Sogndal vil være storfornøyd med tre viktige poeng på bortebane. Seieren legger press på lagene foran på tabellen som er med å kjempe om direkte opprykk i en meget jevn innspurt i årets 1. Divisjon. Både Songdal, Haugesund, Hønefoss og Kongsvinger har ambisjoner og gode muligheter til direkte opprykk til Eliteserien.

For Moss betyr tapet at de ikke er ute av kampen for å unngå nedrykk. Med 37 poeng etter dagens kamp er det fortsatt en mulighet for at de kan havne under streken når alle kampene denne sesongen har blitt spilt.

Video nsps_upload_2009_10_18_19_57_56_4175.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Stavanger med viktig seier

Stavanger – Tromsdalen 4-2

Tromsdalen fortsatte sin elendige bortestatistikk med tap mot bunnlaget Stavanger i dag. Gjestene åpnet kampen godt, og hadde ballen mye, men slet med å skape store sjanser.

Lekre mål

Stavanger tok ledelsen etter 15 minutters spill, da Robert Stene på elegant vis driblet seg forbi to spillere inne i boksen, før han knallet ballen i nettet.

Like etter var hjemmelaget på ferde igjen. Denne gangen var det finnen Valtter Laaksonen som sendte av gårde et knallhardt skudd fra 25 meter. Tromsdalens keeper var sjanseløs da ballen suste inn i mål.

Stavanger fortsatte sitt effektive spill etter pause, og i det 48 minutt var Robert Stene frempå med sin andre scoring for dagen. Stene ble pent spilt igjennom av Jacop Neestrup, og gjorde ingen feil alene med keeper.

TUIL ga ikke opp

Med 3-0 syntes hjemmelaget å være trygge på seier, men TUIL hadde ikke gitt opp. Bjørn Strøm var først på en retur å satte inn 3-1 etter 58 minutters spill. Like etter var Aslak Sokki frmpå med en lekker chip over keeper. Dermed sto det plutselig 3-2, og det var spenning i kampen igjen.

SIF var tydelig usikre i forsvar og TUIL presset på, men det var hjemmelaget som avgjorde det hele med nok et vakkert mål. Etter 85 minutters spill bredsidet Michael Haukås ballen i krysset og satte punktum for en målfest foran hjemmetilhengerene.

Video nsps_upload_2009_10_18_19_54_11_4174.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

HamKam under streken

HamKam - Bryne 2-4

Dette var en ekstremt viktig kamp hvor begge lag spilte for tilværelsen i 1. divisjon. Forskjellen på lagene var Brynes toppscorer, Marius Helle, som stod for tre av bortelagets scoringer.

HamKam hadde muligheten til å skaffe seg en luke ned til nettopp Bryne med seier på Briskeby i dag. Slik gikk det altså ikke. Kampen var jevnspilt, men når man slipper inn fire mål på hjemmebane ender det ofte med tap. HamKam reduserte to ganger, men det var altfor sent.

Tremålsscorer

Marius Helle ble den store helten med hat-trick i dag, ett straffemål og to returer. Etter dagens kamp står Helle med 14 scoringer så langt i årets sesong. Sven Fredrik Stray scoret Brynes fjerde mål mens Adem Güven og Frode Bjørnevik scoret for hjemmelaget.

Fortsatt håp

Selv om HamKam for øyeblikket befinner seg under nedrykkstreken er det fortsatt håp for laget fra Hamar. De ligger nemlig bare ett poeng bak Tromsdalen på sikker plass. Neste kamp blir en vanskelig bortekamp mot Sarpsborg 08 mens i den siste runden møter HamKam tabell-jumbo Skeid.

Video nsps_upload_2009_10_18_22_4_25_4178.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tok stort steg mot sikker plass

Alta – Mjøndalen 3-1

Med seier i kveld tok Alta tre meget viktige poeng og kan med all sannsynlighet belage seg på spill i 1. divisjon også til neste sesong.

Effektivt hjemmelag
Alta var meget effektive i første omgang avgjorde kampen allerede til pause. Storscorer Vegard Braaten sendte hjemmelaget i ledelsen etter bare seks minutter og før halvspilt omgang doblet Magnus Andersen ledelsen for hjemmelaget.

Mjøndalen var fult på høyde spillemessig, men skulle få seg nok en trøkk før pause da samme Braaten satte inn sin andre scoring for dagen fra straffemerket.

Alta har nå fire poeng opp til Sarpsborg på den siste kvalikkplassen og seks poeng ned til HamKam som ligger under streken. Med to runder igjen kan laget fra nord belage seg på spill i 1. divisjon også til neste sesong, samtidig har de fortsatt muliget til å snyte Sarpsborg for 5. plassen.

Mjøndalen må kjempe videre
Mjøndalen fikk sin redusering på overtid da innbytter Milos Tanasic fant nettmaskene. Likevel var scoringen bare en mager trøst og de må belage seg på en tøff kamp for å berge plassen. Mjøndalen skal møte Hønefoss og Kongsvinger, som ligger på henholdsvis første- og andreplass i de to siste kampene, og de trenger nok seier i minst en av kampene for å sikre plassen.

Video nsps_upload_2009_10_19_11_12_8_4194.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Fotball

 • Porto avgjorde på overtid mot Arsenal

  Det så lenge ut til å ende målløst i åttendedelsfinalen mellom Porto og Arsenal i Mesterligaen, men fire minutter på overtid scoret Portos kantspiller Wenderson Galeno seiersmålet på vakkert vis.

  Dermed seiret portugiserne 1-0 hjemme på Estadio do Dragao.

  Seiersmålet på overtid må ha smakt ekstra godt for Galeno, for etter en sjansefattig åpning på kampen, fikk han to gigantiske muligheter til å sende hjemmelaget i ledelsen etter 21 minutter.

  Brasilianeren klarte på mirakuløst vis å sette ballen utenfor fra få meter ved begge anledninger.

  Arsenal og Martin Ødegaard styrte det meste av spillet i førsteomgang, og hadde mange dødballer. Likevel slet de med å omsette det i store sjanser.

  Dermed var det målløst til pause.

  Andreomgangen ble heller ikke noe fyrverkeri av en fotballkamp.

  Porto har vist seg svært gjerrig på eget gress den siste tiden, og hadde ikke sluppet inn mål på fem kamper før kveldens kamp.

  Det var tydelig også onsdag at dette Porto-laget ikke er enkelt å score på.

  Begge lag hadde det man kan kalle «nesten-muligheter», men slet med å skape det helt store.

  Det var helt til Galeno tok saken i egne hender og curlet ballen i lengste hjørnet fra 20 meter. Samtidig sende han hjemmefansen til himmels.

  – Det var en perfekt gjennomført fotballkamp av Porto mot et av de store formlagene i Europa, sa Norges landslagssjef Ståle Solbakken i TV2-studio etter kampen.

  Arsenal, som er i åttendelsfinalene av Mesterligaen for første gang siden 2017, må dermed vinne i returoppgjøret i London 12. mars for å avansere til kvartfinalene.

  I kveldens andre kamp i Mesterligaen endte det 1-1 mellom Napoli og Barcelona. Spissene Victor Osimhen og Robert Lewandowski stod for scoringene i den åttendedelsfinalen.

  Leo Østigård satt på benken hele kampen for Napoli.

  Galeno
  Foto: Reuters
 • Shaw skadet - kan miste resten av United-sesongen

  Manchester Uniteds venstreback Luke Shaw er igjen rammet av skade. Lårtrøbbel vil trolig holde ham ute i tolv uker, melder The Athletic.

  Sent onsdag kveld bekreftet klubben selv at Shaw er ute i en periode, men de oppga ikke hvor lenge.

  Han måtte der byttes ut like før pause i Uniteds 2-1-seier over Luton sist helg.

  Skaden kan fort bety at sesongen er over for Shaw. I tillegg kan det koste ham en plass i Englands tropp til sommerens fotball-EM.

  28-åringen var usikker før søndagens kamp, men Manchester United-manager Erik ten Hag valgte likevel å bruke ham fra start. Nå mangler han en rendyrket venstreback i stallen.

  Tyrell Malacia har fortsatt til gode å spille denne sesongen. Nederlenderen har vært gjennom to kneoperasjoner, mens lånet av Sergio Reguilón ble avsluttet i januarvinduet.

  Uniteds neste kamp er hjemme mot Fulham lørdag. (NTB)

  Shaw
  Foto: AFP
 • NFF vil ha mesterligafinale på Ullevaal

  Norges Fotballforbund har søkt om arrangere kvinnenes Champions Leauge-finale.

  Det bekrefter fotballpresident Lise Klaveness til TV2.

  Hun forteller at å få arrangere den største internasjonake klubbfinalen vil gi en folkefest på Ullevaal stadion, og i Oslo by.

  – Men det viktigste er å stimulere enda flere norske jenter og klubber til å skape glede, drømmer og fellesskap, sier Klaveness til kanalen.

  Forbundet har søkt om å være finalearrangør for Europas største klubbturnering i 2026 eller 2027, og får full støtte fra Oslo kommune.

  – Jeg tenker at det er en stor folkfest for hele byen, og så synes jeg det er spesielt gøy at vi kan få et ekstra fokus på kvinnefotballen, sier byråd for kultur og næring Anita Leirvik North (H).

 • Gattuso fikk sparken i Marseille – franskmann tar over

  talienske Gennaro Gattuso (46) er ferdig som manager i den franske storklubben Marseille. Jean-Louis Gasset tar over roret.

  Klubben opplyser om avskjeden på sine nettsider og har presentert den nye treneren på X/Twitter.

  – Det er en stor ære for meg å bli en del av denne legendariske klubben, sier Gasset, som har fortid som trener i Montpellier, Caen, Istres, Saint-Étienne og Bordeaux.

  Gasset var også nylig hovedtrener for Elfenbenskystens landslag, men fikk sparken underveis i afrikamesterskapet tidligere i år.

  Gattuso tok over jobben i slutten av september, men den tidligere midtbanehelten har slitt i sjefsstolen. Marseille står uten seier på de sju siste kampene.

  Etter at han la opp som spiller, har Gattuso vært i Valencia, Napoli og Milan, Pisa og Palermo.

  Som spiller vant han Serie A og Champions League flere ganger med Milan, og i 2006 ble det VM-gull med Italia.

  (NTB)

  Gennaro Gattuso
  Foto: AP
 • Tyskland-legenden Andreas Brehme er død

  Den tyske fotballegenden Andreas Brehme er død. Han ble 63 år gammel og etterlater seg to sønner.

  Den tyske storavisen Bild er blant flere medier som melder om Brehmes bortgang. Hans partner, Susanne Schäfer, har opplyst om dødsfallet på vegne av familien.

  Brehme, som fikk 86 landskamper for Tyskland, skrev sitt navn med gullskrift inn i de tyske historiebøkene da han avgjorde VM-finalen mot Argentina i 1990.

  Andreas Brehme
  Foto: Icon Sport
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.