Høydepunkter 28. runde

Hønefoss gjenerobret tabelltoppen etter hat-trick av Lars Lafton og brakseier mot Skeid. Les om alle kampene i 1. divisjon her.

Hønefoss-jubel
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Resultater og tabell i 1.divisjon

Målfest og serieledelse

Hønefoss – Skeid 6-0

Etter at alle topplagene tok tre poeng før Hønefoss begynte kveldens kamp, lå presset på hjemmelaget som tok i mot nedrykksklare Skeid.

Hjemmelaget svarte på tiltale og leverte en festforestilling for de 2384 fremmøtte.

Hønefoss storscorer Lars Lafton åpnet scoringsfeten etter syv minutter. Spissen forsøkte å legge inn, men fikk ballen i retur. Fra nesten død vinkel knallen han ballen i mål via beina til Skeid-keeper Jørgensen.

Hønefoss presset høyt og skapte mange sjanser. Etter 17 minutter var Lars Lafton frampå igjen da han fikk en noe billig straffe etter noe knuffing i feltet. LAfton tok straffen selv, og satte den sikkert i mål.

Perle fra Banqura

Midtbanen til Hønefoss gjorde en knallkamp. Banqura og Dimitrijev vant så å si alt av dueller, og serverte spissene. Etter 24 minutters spill klarerte Skeid keeperen ett skuddforsøk. På returen knallet Banqura til på halv volley fra nesten 30 meters hold. Ballen gikk som en kule opp i krysset foran et ekstatisk hjemmepublikum.

Toppscorer

HBK hadde full kontroll på et Skeidlag som allerede så ut til å ha gitt opp. Like før pause var Lars Lafton der igjen. Denne gangen headet han ballen i nettet etter et godt innlegg fra Kjetil Byfuglien. Derrmed kunne hjemmelaget gå til pause med en fullt fortjent 4-0-ledelse.

Med sine tre scoringer i kveld troner Lars Lafton nå øverst på toppscorerlisten med sine 22 scoringer.

Målfesten fortsatte

Hønefoss fortsatte overkjøringen etter pause. Kjetil Byfuglien headet inn 5-0 etter 49 minutters spill, og like etter var Aleksandr Dmitrijev frampå etter en klarering av Skeid-forvaret. Fra 16 meter satte han ballen i mål helt inne ved stolpen.

På 6-0 senket hjemmelaget tempoet, og kontrolert kampen inn. Med dagens målfest topper de tabellen to poeng foran Kongsvinger.

Klar for nedrykk etter stortap

Haugesund – Notodden 6-0

Haugesund var totalt overlegne i oppgjøret mot Notodden og tok med det tre meget viktige poeng i opprykkskampen. Notodden på sin side må etter dagens tap belage seg på spill i 2. divisjon i neste sesong.

To tomålsskårere
Det var tydelig at Hagesund hadde klare intensjoner om å ta med seg alle poengene fra dagens kamp, for allerede etter 10 minutter gikk de opp i ledelsen ved Vegard Skjerve. Han skulle også få æren av å avsluttet scoringsballet med sin andre scoring to minutter før slutt.

Spiss Thomas Sørum ville heller ikke være dårligere enn sin lagkamerat og noterte seg også for to fulltreffere. Hjemmelagets to resterende scoringer stod Dag Roar Ørsal og Eirik Mæland for.

Rykker ned
Notodden hadde lite å stille opp med i dagens kamp og laget må nå ta den tunge veien ned til 2. divisjon. Arne Sandstøs menn var avhengige av poeng i dag, noe som var vanskelig å se på spillerne ute på banen.

Utrolig snuoperasjon av Løv-Ham

Løv-Ham – Nybergsund-Trysil 3-2

Det så stygt ut for hjemmelaget etter 34 minutter spill på Varden Amfi. Da hadde Lapira akkurat sendt NIL-Trysil til en tidlig tomålsledelse mot hjemmesterke Løv-Ham. Rett før pause reduserte Walde på hjemmelagets første målsjanse. Dermed kunne Løv-Ham gå til pause med håpet i behold.

Enveiskjøring i andre omgang
I pausen gikk Haugen ut for Løv-Ham og ble erstattet av Ørjan Låstad, noe som skulle vise seg å være et smart trekk for hjemmelaget. Med Låstad i spissen presset løvene for en utlikning og tidlig i omgangen ble de belønnet da Addo fikk lagt til Låstad og innbytteren kunne sette ballen i åpent mål på bakerste stolpe.

Derfra og ut dreide alt seg om Løv-Ham. De presset hele omgangen og Låstad var involvert i det meste av sjanser og halvsjanser for hjemmelaget. Lenge lå det en scoring i lufta for Løv-Ham, men de klarte ikke å få hull på byllen. Ti minutter før slutt fikk de endelig lønn for strevet, da hvem andre enn Låstad ble spilt gjennom på venstre kant, avanserte inn i 16-meteren, elegant forserte en forsvarsspiller før han satte ballen kontant i mål, og med det avgjorde kampen.

Med seier rykker Løv-Ham opp til 38 poeng på 7. Plass, og opprettholder sin fine hjemmestatistikk.

Kvalheim senket sine egne

Moss – Sogndal 0-3

Kenneth Kvalheim er på lån fra Moss til Sogndal, og på søndag fikk han sjansen til å score mot laget han har langtidskontrakt med. Den muligheten tok han godt vare på for allerede etter 19 minutter var han frempå og satte ballen i mål for bortelaget, etter et godt innlegg fra furebotn.

Sogndal la senere på til 2- og 3-0, og dominerte på Melløs stadion. Moss hadde aldri noe å stille opp med på hjemmebane, dermed hadde Kvalheims scoring vært nok til å avgjøre mot sine egne.

Sogndal vil være storfornøyd med tre viktige poeng på bortebane. Seieren legger press på lagene foran på tabellen som er med å kjempe om direkte opprykk i en meget jevn innspurt i årets 1. Divisjon. Både Songdal, Haugesund, Hønefoss og Kongsvinger har ambisjoner og gode muligheter til direkte opprykk til Eliteserien.

For Moss betyr tapet at de ikke er ute av kampen for å unngå nedrykk. Med 37 poeng etter dagens kamp er det fortsatt en mulighet for at de kan havne under streken når alle kampene denne sesongen har blitt spilt.

Stavanger med viktig seier

Stavanger – Tromsdalen 4-2

Tromsdalen fortsatte sin elendige bortestatistikk med tap mot bunnlaget Stavanger i dag. Gjestene åpnet kampen godt, og hadde ballen mye, men slet med å skape store sjanser.

Lekre mål

Stavanger tok ledelsen etter 15 minutters spill, da Robert Stene på elegant vis driblet seg forbi to spillere inne i boksen, før han knallet ballen i nettet.

Like etter var hjemmelaget på ferde igjen. Denne gangen var det finnen Valtter Laaksonen som sendte av gårde et knallhardt skudd fra 25 meter. Tromsdalens keeper var sjanseløs da ballen suste inn i mål.

Stavanger fortsatte sitt effektive spill etter pause, og i det 48 minutt var Robert Stene frempå med sin andre scoring for dagen. Stene ble pent spilt igjennom av Jacop Neestrup, og gjorde ingen feil alene med keeper.

TUIL ga ikke opp

Med 3-0 syntes hjemmelaget å være trygge på seier, men TUIL hadde ikke gitt opp. Bjørn Strøm var først på en retur å satte inn 3-1 etter 58 minutters spill. Like etter var Aslak Sokki frmpå med en lekker chip over keeper. Dermed sto det plutselig 3-2, og det var spenning i kampen igjen.

SIF var tydelig usikre i forsvar og TUIL presset på, men det var hjemmelaget som avgjorde det hele med nok et vakkert mål. Etter 85 minutters spill bredsidet Michael Haukås ballen i krysset og satte punktum for en målfest foran hjemmetilhengerene.

HamKam under streken

HamKam - Bryne 2-4

Dette var en ekstremt viktig kamp hvor begge lag spilte for tilværelsen i 1. divisjon. Forskjellen på lagene var Brynes toppscorer, Marius Helle, som stod for tre av bortelagets scoringer.

HamKam hadde muligheten til å skaffe seg en luke ned til nettopp Bryne med seier på Briskeby i dag. Slik gikk det altså ikke. Kampen var jevnspilt, men når man slipper inn fire mål på hjemmebane ender det ofte med tap. HamKam reduserte to ganger, men det var altfor sent.

Tremålsscorer

Marius Helle ble den store helten med hat-trick i dag, ett straffemål og to returer. Etter dagens kamp står Helle med 14 scoringer så langt i årets sesong. Sven Fredrik Stray scoret Brynes fjerde mål mens Adem Güven og Frode Bjørnevik scoret for hjemmelaget.

Fortsatt håp

Selv om HamKam for øyeblikket befinner seg under nedrykkstreken er det fortsatt håp for laget fra Hamar. De ligger nemlig bare ett poeng bak Tromsdalen på sikker plass. Neste kamp blir en vanskelig bortekamp mot Sarpsborg 08 mens i den siste runden møter HamKam tabell-jumbo Skeid.

Tok stort steg mot sikker plass

Alta – Mjøndalen 3-1

Med seier i kveld tok Alta tre meget viktige poeng og kan med all sannsynlighet belage seg på spill i 1. divisjon også til neste sesong.

Effektivt hjemmelag
Alta var meget effektive i første omgang avgjorde kampen allerede til pause. Storscorer Vegard Braaten sendte hjemmelaget i ledelsen etter bare seks minutter og før halvspilt omgang doblet Magnus Andersen ledelsen for hjemmelaget.

Mjøndalen var fult på høyde spillemessig, men skulle få seg nok en trøkk før pause da samme Braaten satte inn sin andre scoring for dagen fra straffemerket.

Alta har nå fire poeng opp til Sarpsborg på den siste kvalikkplassen og seks poeng ned til HamKam som ligger under streken. Med to runder igjen kan laget fra nord belage seg på spill i 1. divisjon også til neste sesong, samtidig har de fortsatt muliget til å snyte Sarpsborg for 5. plassen.

Mjøndalen må kjempe videre
Mjøndalen fikk sin redusering på overtid da innbytter Milos Tanasic fant nettmaskene. Likevel var scoringen bare en mager trøst og de må belage seg på en tøff kamp for å berge plassen. Mjøndalen skal møte Hønefoss og Kongsvinger, som ligger på henholdsvis første- og andreplass i de to siste kampene, og de trenger nok seier i minst en av kampene for å sikre plassen.

Fotballnyheter