Høydepunkter 29. runde

HamKam var en av de største opprykksfavorittene før årets sesong. Nå er Hamarlaget klar for 2. divisjon. Les alt om kampene i 1. divisjon her.

HamKam-spilleren Arnar Førsund sparker til drikkeflaskene

Resultater og tabell i 1. divisjon

HamKam rykker ned

Sarpsborg 08 – HamKam 1-0

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

HamKam har hatt en katastrofal sesong, og spilte for overlevelse i 1. divisjon i dagens kamp mot Sarpsborg 08. Hjemmelaget spiller om om en av kvallikplassene for opprykk, og hadde ingen planer om å gjøre det enkelt for Hamar-laget.

Defensivt HamKam

HamKam gikk defensivt ut, og Sarpsborg fikk tidlig et godt tak på kampen. Etter 15 minutter la Martin Wiig igjen til Øyvind Hoås. Den Høyreiste spissen fikk ikke skikkelig trøkk i avslutningen, men Ivar Rønningen i HamKam målet hang ikke med, og ballen trillet rolig i mål.

Dermed ledet hjemmelaget 1-0 og HamKam måtte komme seg fremover på banen. Etter 32 minutter var Truls Hagen frempå for gjestene, men skuddet fra 14 meters hold gikk over tverrliggeren. HamKam kom bedre inn i kampen utover omgangen, men Sarpsborg gikk likevel til pause med en fortjent 1-0-ledelse.

Sluttspurt

HamKam la om til 4-3-3 i 2. omgang og laget skapte mye mer. Pasoja hadde et godt skuddforsøk etter 56 minutters spill, men Sarpsborg-keeper Heier var på plass. HamKam førte den andre omgangen, men også hjemmelaget kom til enkelte sjanser. Like før slutt var Martin Wiig nære på da han kom alene med keeper, men ballen gikk like utenfor.

Dermed ble det en trist dag for HamKam som klubb, og for fansen som må se laget sitt ta den tunge turen ned i 2 divisjon.

HamKam-trener Vegard Skogheim var tom ord for etter kampen.

- Dette er så tungt at jeg ikke har noen tanker. Ord blir fattig i forhold til dette. For det første har ikke vi vært gode nok i år. For det andre scorer ikke vi på sjansene våre i dag og for det tredje går ingen av resultatene i de andre kampene vår vei, sier han.

Mjøndalen senket serielederen

Mjøndalen - Hønefoss 2-1

Serieleder Hønefoss besøkte hjemmesterke Mjøndalen med selvtillit og gull i blikket. Men Mjøndalen hadde bare tapt en gang på eget gress før møtet med Hønefoss og hadde ikke tenkt å ødelegge den statistikken.

Drømmemål

Erik Midtgarden var kampens store spiller, men det var kaptein Mads Hanssen som stod for kampens store øyeblikk. I det 63. minutt plukket han opp ballen på egen banehalvdel og satte opp farten. På sin store ferd over den regntunge gressmatta rundet han fire-fem motspillere og satte ballen iskaldt i mål bak Thomas Solvoll i Hønefoss sitt mål.

Mjøndalen-jubel

Et lite kvarter tidligere hadde høyreback Martin Strange gitt hjemmelaget ledelsen etter en corner. Det var 18-åringens første ligamål denne sesongen.

Innbytter Abdou Darboe reduserte for gjestene like før slutt, men Hønefoss maktet aldri å utligne ledelsen til Mjøndalen, som nå kan feire spill i 1. divisjon også neste sesong.

Dårlig dag på jobben

Hønefoss har scoret mye mål denne sesongen og har fått skryt for sitt underholdene angrepsspill. Men 1. divisjons toppscorer, Lars Lafton, og resten av Hønefosslaget hadde ingen god dag på jobben. Ruskevær, nerver og et av ligaens sterkeste hjemmelag sørget for tap og om mulig en enda mer spennende serieavslutning i årets 1. divisjon.

Slo topplag og berget plassen

Tromsdalen - Kongsvinger 3-0

Kongsvinger lå på 2. plass på tabellen mens Tromsdalen lå på plassen over nedrykk før dagens oppgjør. Nordlendingene hevet seg med kniven på strupen og knuste Kongsvinger på Tromsdalen Kunstgress.

Tidlig ledelse

Tromsdalen kom tidlig i føringen ved Ole Talberg og så seg aldri tilbake. Godt angrepsspill og flere store målsjanser, men ingen flere scoringer var fasit til pause.

Andre omgang startet roligere, men tok seg veldig opp mot slutten. Og det var også denne gangen Tromsdalen som stod for underholdningen og ikke minst målene. To kjappe scoringer i det 73. og 79. minutt avgjorde kampen.

Trygg grunn

Tromsdalen kan sprette champagnen etter at de sikret videre spill i 1. divisjon med denne seieren. Kongsvinger ligger på fjerdeplass, to poeng bak serieleder Hønefoss.

Jevnspilt og målløst

Løv-Ham – Alta 0-0

Det var to jevne lag som møttes til oppgjør på Varden Amfi da Løv-Ham tok imot Alta i dag. Kun to poeng skilte lagene på tabellen før oppgjøret.

Kjedelig omgang

I den første omgangen stanget lagene mot hverandre uten at noen av dem skapte mange store sjanser. De fremmøtte fikk ikke se den store underholdningen, og omgangen var preget av mange feilpasninger. Begge lag spilte seg fint frem til motstanderens 16-meter, men derfra og frem var det full stopp.

Nære på for Idriz

Altas Aziz Idris var nærmest da han allerede etter 4 minutter fikk gå opp upresset like foran mål etter et innlegg fra høyrekanten. Headingen til spissen gikk like over.
Hjemmelagets Velija hadde flere gode skuddforsøk, men Altas keeper Miko Vilmunen var på rett sted hver gang. Dermed gikk lagene målløst til pause.

Innbytter så rødt

I andre omgang hevet hjemmelaget seg betraktelig, og skapte mange store sjanser. Miko
Vilmunen måtte flere ganger strekke seg så lang han var, men klarte å holde nullen. Utover i omgangen så det ut til at gikk Løv- Ham gikk tom for krefter, og Alta kom noe mer inn i kampen. Likevel var det først etter 84 minutter, da Løv-Hams innbytter Kim-Rune Hellesund pratet på seg rødt kort, at gjestene kom til seg til de store mulighetene.

Løv-Hams keeper Deinoff gjorde noen fantastiske redninger i sluttminuttene, og reddet det ene poenget for hjemmelaget. Løv-Ham var nok det beste laget, men etter det røde kortet var de nok fornøyd med det ene poenget.

Haugesund mot opprykk

Skeid – Haugesund 0-4

Skeid startet kampen brukbart på Bislett, selv om de ikke hadde noe annet å spille for enn spillernes egen selvfølelse, da de allerede har rykket ned fra 1. divisjon i år. Men etter 33 minutter gikk luften ut av Skeid-ballongen da Thomas Sørum snappet opp et svakt tilbakespill fra Strøm Pedersen i Skeid-forsvaret. Derfra rundet FKH-spissen enkelt Jørgensen og satte ballen i åpent mål. Et par minutter senere var det Dag Roar Ørsal som var fremme og satte inn 2-0 scoringen. Skeid hadde kanskje planer om ikke å gi bort poengene lett, men med 0-2 til pause kan det bli vanskelig å finne frem det beste spillet for et lag som ikke lenger har bruk for poengene.

Andre omgang ble ikke overraskende, svært vanskelig for hjemmelaget, som ikke var spesielt aggressive. De lot FKH spille ball og var heldige med at de bare slapp inn ytterligere to mål.

At Skeid tapte denne kampen stort vil ikke komme som noen overraskelse, med tanke på at de tapte 6-0 for Hønefoss forrige runde, mens FKH på sin side vant med de samme siffrene.

Med seier kryper FKH opp på 2. plass på tabellen, med like mange poeng som Hønefoss på 1. plass. De tre målene bortelaget satte forbi Jørgensen i Skeid-målet sørget også for at FKH nå har scoret flest mål i årets 1. divisjon.

Bryne sikret plassen

Bryne – Notodden 1-0

Bryne trengte tre poeng mot nedrykksklare Notodden for selv å være sikret videre spill. Hjemmelaget gjorde det de trengte med Christian Gauseth sin scoring etter 62 minutter. Midtbanespilleren fyrte av fra 17 meter og satte ballen til side for keeper.

Seieren var fortjent for hjemmelaget som skapte flest sjanser og hjemmelaget burde kanskje vært i ledelsen etter 1. omgang.

Bryne er etter seieren altså oppe på 39 poeng sammen fire andre lag på midten av tabellen. Dermed er de klare for en ny sesong i 1. divisjon.

Begge lag fornyet kontrakten

Nybergssund Trysil – Moss 0-2

Med seier ville begge lagene være sikret mer 1. divisjonsspill neste sesong. Etter to scoringer i 2. omgang var det Moss som trakk det lengste strået, men andre resultater sikret at også NIL-Trysil vil være å se i den nest siste divisjonen også til neste år.

Einar Kalsæg scoret dagens første for Moss rett etter pause, etter å ha mottat ballen inne i 16-meteren og satt ballen lavt i høyre hjørne. Etter 75 minutters spill satte Vladan Grujic inn 2-0 målet og dermed var mye gjort mot et noe tafatt hjemmelag.

Moss ligger med seieren på 7.plass, mens NIL-Trysil faller til 10. Plass, ett poeng bak dagens motstander.

Sogndal misbrukte muligheten

Sogndal – Stavanger 1-1

Sogndal hadde muligheten til å hente inn lagene foran seg, og komme på direkte opprykksplass med seier hjemme mot bunnlaget Stavanger.

Hjemmelaget leverte en kjedelig å svak første omgang foran hjemmepublikummet, og gjestene gjorde en god jobb i forsvar. Det ble en sjansefattig omgang, men rett før pause fikk Stavanger et mål annulert, etter at Fredrik Norberg sto i offside. Dermed gikk lagene målløse til pause.

Gjestene best

Gjesten åpnet den andre omgangen best. Etter 59 minutter var Robert Stene nære på da han kom alene med keeper, men den polske keeper Piotr ventet ham ut, og reddet.
Like etter var Stene frempå igjen, men nok engang var Piotr på plass med en god redning.

Stavanger presset på og etter 64 minutters spill kom scoringen. Den kom ved den utleide Sogndal-spilleren Valtter Laaksonen. Finnen fikk ballen på åtte meter, og dunket ballen i mål.

Må vinne mot Hønefoss

Gjestene ledet fortjent, men hjemmelaget begynnte å presse på for utligningen umiddelbart. Etter 72 minutter Slår Per Egil Flo et frispark gjennom hele feltet, og rett i mål. 1-1.
Sogndal presset på videre, og skapte flere gode sjanser, men klarte ikke å score det avgjørende målet. Dermed endte det uavgjort på Fosshaugane Campus. Sogndal må vinne den siste kampen mot Hønefoss for å ende på direkte opprykk.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

– Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

Andreas Georgson og Gjermund Åsen
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

– Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

Det melder klubben på egne nettsider.

– Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

– De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange