Her er reglene som kan knuse PSG-sjeikens mesterligadrøm

UEFAs nye regler for økonomisk fair play trer i kraft neste høst. De kan sørge for at sommerens vanvittige kjøpefest i Paris Saint-Germain får alvorlige konsekvenser – med mindre klubben klarer å utnytte smutthullene.

Platini og sjeiken

UEFA og Michel Platini satser på å stanse pengekarusellen i internasjonal fotball. Det kan gå utover mesterligaambisjonene til Paris Saint-Germains styrkrike eier, Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani.

Foto: NTB Scanpix

Aleksander Schau

Aleksander Schau tror storklubbene vil benytte seg av smutthull for å slippe straff.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix
Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan

Manchester City-eier Mansour bin Zayed Al Nahyan har brukt mye penger på stjernespillere. Kanskje også for mye.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters
Rune Nordhaug

NFFs Rune Nordhaug er fornøyd med de nye reglene, men usikker på hvordan UEFA vil følge opp brudd.

Foto: NFF

– Reglene kan bli et kjempeproblem for klubber som Paris Saint-Germain og Manchester City, sier Rune Nordhaug til NRK.no.

Nordhaug er leder for fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, og har dermed satt seg godt inn i det nye regelverket.

Han er ikke i tvil om at de nevnte klubbenes kjøpsvillighet og høye lønnsnivå kan gi trøbbel når det europeiske fotballforbundet (UEFA) innfører sine nye regler for økonomisk fair play neste sesong.

– Når de handler med så store beløp som i dag, får de problemer med å komme seg på riktig side av underskuddsgrensa, tror Nordhaug.

Årets sommer også viktig

Selv om reglene ikke innføres før neste år, er klubbenes oppførsel det siste året helt avgjørende. Kort oppsummert og noe forenklet går de nye reglene ut på følgende:

  • I 2014 må klubbenes underskudd være under 45 millioner euro totalt de to foregående sesongene. I 2015 utvides perioden til tre sesonger, uten at totalt lovlig underskudd økes.
  • Tallene for forrige sesong (2011/2012) og kommende sesong (2012/2013) er dermed helt avgjørende.
  • Grensen på 45 millioner euro gjelder kun om klubben har eiere som kan spytte inn friske penger i klubben. Uten slik kapitaltilgang er grensen på kun 5 millioner euro.
  • UEFA har varslet en rekke mulige sanksjoner om klubbene bryter reglene, med utestengelse fra europa- og mesterligaen som det mest alvorlige.
  • Kun sportslig relaterte inntekter regnes med. Dette er i hovedsak billettinntekter, tv-inntekter og kommersielle inntekter fra sponsorer og salg av effekter. På kostnadssiden ser man bort fra varige investeringer i stadionanlegg og spillerutvikling.

Flere frykter at disse unntakene skaper smutthull som de store klubbene vil utnytte for å slippe straff.

For eksempel kan klubbene oppgi enkelte inntekter som tilskudd til talentutvikling, mens pengene i praksis blir brukt på helt andre ting.

– Det at ikke hele regnskapet teller med gjør det lettere å finne gråsoner, medgir Nordhaug.

– Må tette mange smutthull

Den oppfatningen deler TV 2s Premier League-ekspert og -programleder Aleksander Schau.

– UEFA kommer til å måtte tette mange smutthull. Etter den første sesongen med de nye reglene kommer de til å tenke «oi, det var visst ikke så enkelt, dette», sier Schau til NRK.no.

Han omfavner likevel initiativet.

– Om det fungerer blir det en gudegave til fotballen. Nå har det nesten blitt helt meningsløst. Det er uvirkelige summer som legges på bordet, sier Schau med klar adresse til kjøpefesten de siste årene.

Les videre under bildet!

Zlatan

Zlatan Ibrahimovic skal visstnok få en nettolønn på vanvittige 14 millioner euro i Paris Saint-Germain.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Spår stryk for PSG og City

NRK.no skrev tirsdag om det ekstreme pengeforbruket til nyrike Paris Saint-Germain, som har svidd av rundt én milliard kroner på spillere i sommer.

Flere fotball- og økonomibloggere, blant annet The Swiss Ramble, har sett på regnskapet til klubben, og konklusjonen er klar: De har ikke sjans til å passere når det nye regelverket trer i kraft.

Også Manchester City har havnet under lupen og kommet ut av det med svært negative prognoser.

Det store spørsmålet er derfor ikke bare hvilke klubber som går utover UEFAs grenser, men også hvordan regelbruddene blir straffet.

– Må ha tydelig regelverk

Paris Saint-Germains nye eiere har tidligere gjort det klart at mesterligaseier er det store målet. Denne turnerningen kan de i prinsippet bli stengt ute fra, om UEFA velger en streng linje i overholdelsen av reglene.

Verken Aleksander Schau eller Rune Nordhaug har særlig tro på at klubber blir utestengt fra det gjeve mesterligaselskapet med det første.

– Klubbene bruker også mye penger på veldig gode advokater. Det er ikke lett å vinne en sak mot Paris Saint-Germain, og det finnes så mange smutthull. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan UEFA skal klare å ta dem, sier Schau.

Nordhaug mener UEFA burde gjort det klart hvilke brudd som ga hvilke straffer allerede nå.

– Det vikige er ikke å gi sanksjoner, men å sørge for at klubbene har en god økonomi. Derfor bør de ha et regelverk som er helt klart. Ingen straffer bør komme som en overraskelse, sier han.

Manchester City frykter reglene

At storklubbene allerede nå frykter hva UEFA kan finne på, synes imidlertid ganske klart.

Manchester City, som handlet stort både i fjor sommer og i vinter, har vært svært forsiktige i det inneværende overgansvinduet.

– De holder faktisk et godt øye med de økonomiske fair play-reguleringene. Og, tro det eller ei, finansielle restriksjoner er satt til verks i Manchester City, sier den Manchester-baserte, og normalt velinformerte, Guardian-journalisten Daniel Taylor til united.no.

Heller ikke Rune Nordhaug er i tvil om at regelverket vil snu pengekarusellen som råder i internasjonal toppfotball.

– Jeg er ganske sikker på at det blir konsekvenser. Vi kommer til å få et enormt fokus på den økonomiske styringen, så jeg tror det blir endringer selv om de ikke nødvendigvis kommer så raskt som UEFA håper, sier han, og legger til:

– Det er uansett helt riktig å innføre reglene. At de faktisk gjør det er fantastisk.

Fotballnyheter