- De målte farten til 150 km/t. Men jeg tror ikke det var så mye

Hvilken sjuåring ville ikke dyrke en person med tilnavnet "Hot Shot"? Peter Lorimer var i våre øyne halvt superhelt og halvt fotballspiller.

Peter Lorimer

Leeds-legenden Peter Lorimer var nylig i Norge på en lynvisitt for å besøke venner i den norske avdelingen av Leeds' supporterklubb.

Foto: Montasje/Bjørnar Hjellen

Denne uken har han besøkt Oslo.

Jeg sitter bare noen centimeter unna en av verdens mest berømte skuddføtter. Høyrefoten til Leeds-legenden Peter Lorimer.

En gang skjøt den foten så hardt at universiteter målte farten på skuddene og slo fast at Peter Lorimer hadde verdens hardeste skudd.

Skotten tar et godt grep rundt låret.

- De målte farten til 150 kilometer i timen. Men jeg tror ikke det kan ha vært så mye. De kom i hvert fall frem til at det handlet om timing, forteller han til meg.

Les flere saker om Leeds United her

Hvilke fotballmyter vokste du opp med? Del dem nederst i saken!

Kunne brekke målstenger

Mytene om Peter Lorimer var mange da jeg vokste opp. Uten internett og Wikipedia måtte vi basere oss mye på hva de eldre gutta fortalte oss. Og det var ofte mye løgn.

Vi blandet dermed sammen virkelighet og fri fantasi.

Skuddbeinet til Lorimer kunne brekke målstenger i to, hørte vi om den skotske fotballhelten da vi vokste opp.

Vi slukte historiene rått mens vi byttet til oss fotballkort av målmaskinen.

Stilte du deg i veien for Peter Lorimers ball-prosjektiler på 60- og 70-tallet, var du i trøbbel.

Den knallharde skuddfoten skaffet ham tilnavnet "Hot Shot", og Leeds ble laget lenge før jeg hadde sett en eneste kamp med den engelske klubben.

Kevin Keegan? Hvem var det?

Peter Lorimer

Peter Lorimer: - Det forundrer meg at andre klubber gjør de samme feilene som Leeds.

Foto: Bjørnar Hjellen

Haltende innledning

Denne ukenskulle jeg endelig få møte mr. "Hot Shot".

Idet jeg hilser på helten fra fotballkortene, ser jeg at han har endret stil med årene.

Den grånende Leeds-legenden har etter hvert rukket å bli 64 år og noen kilo tyngre. Som alle gode briter drikker han sitt øl med glede. Noe han også gjorde idet jeg ankom.

- I must say that you to me are an legend, stammer jeg.

Jeg hører plutselig at jeg snakker engelsk med øst-europeisk aksent. Jeg er paralysert av overdreven respekt for den pensjonerte fotballspilleren.

Hyggelig som han er, tar han det med fatning, og røper at han har et avslappet forhold til sin egen legendestatus.

- Jeg er fornøyd med å tenke på at jeg har gitt glede til så mange over så mange år. Jeg kan selv huske hvordan jeg så opp til mine helter da jeg var ung gutt i Dundee, forteller han.

- Må oppmuntre unge talenter

I likhet med Herman Stengel, som torsdag signerte for Stabæk og kan bli eliteseriens yngste spiller , var Lorimer kun 15 år da han ble oppdaget.

Det er ikke for ungt, synes skotten.

Peter Lorimer - fotballkort

Peter Lorimers fotballkort fra glansperioden i Leeds.

- Man må helt klart oppmuntre unge talenter. Hvis du er stor nok og god nok, så er du gammel nok, sier Lorimer engasjert.

Lorimer er derimot mer bekymret over at ungdommen ikke spiller nok fotball.

- I England er det nesten ingen som spiller fotball ute på løkka lenger. De sitter i stedet inne og spiller og er opptatt av telefonene sine.

Etter den haltende innledningen har jeg gjenfunnet både ro og opprinnelig aksent. Lorimer er avslappet og i godt lune, og ikke vanskelig å be når han får spørsmål om fotball.

- Før i tiden pleide vi å si at de beste ungene var de sultne ungene, de som kom fra arbeiderklassen. Slik er det tydeligvis ikke lenger, sier den fargerike skotten.

Tøft i Premier League

Peter Lorimer debuterte for A-laget i 1963 og spilte 449 kamper for laget til han ga seg i 1979. I 1983 gjorde han comeback i Leeds-drakten, for å hjelpe klubben som hadde rykket ned i 2. divisjon.

Han spilte sin siste kamp for Leeds i 1985 som 39-åring.

Lorimers "alt for klubben"-holdning, er vanskelig å finne igjen i dagens Premier League.

Peter Lorimer - fotballkort

'Peter has the hardest shot in football', står det på baksiden av kortet.

Mye er forandret siden 60-tallet, og Leeds-veteranen tror det aldri har vært så tøft som nå for en ung og ukjent spiller å slå seg opp i Premier League.

- Klubber som Manchester City betaler enorme summer for å hente til seg de største profilene, så en ukjent spiller fra Norge har ikke en sjanse, selv om han kan være en like god fotballspiller, forteller han.

- Det er nesten ikke engelskmenn tilbake i Premier League, heller.

Forundret over pengebruk

I dag sitter Peter Lorimer i styret i Leeds. Han driver også puben The Commercial i Leeds, et populært sted for mange norske Leeds-fans.

- De oppfører seg fint når de er der, forteller han og smiler.

Leeds har vært med på både opp- og nedturer i engelsk fotball.

Etter suksessfulle sesonger på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet (blant annet med semifinalespill i mesterligaen), rammet krisen Leeds.

Les mer om Leeds ned- og oppturer her

Store investeringer førte til at klubben satte seg i kraftig gjeld, og flere av de beste spillerne måtte selges. Dermed raste klubben ned i Championship etter 2003/04-sesongen, etter å ha spilt i mesterligaen fire år tidligere.

- Det som forundrer meg er at andre klubber nå gjør de samme feilene som Leeds i sin tid gjorde, sier Lorimer, og fortsetter:

- Investorer vil til slutt stoppe opp og se på hva det koster å drive en fotballklubb, og komme frem til at de ikke tjener penger. Det hele må komme ned på et mer realistisk nivå.

Etter opprykk til Championship, håper Leeds-fansen nå på en ny storhetstid i Premier League for laget.

- Ken Bates har gjort en god jobb med klubben, og klubben er godt forberedt, sier han optimistisk. En optimisme som kjennetegner de fleste Leeds-supportere.

Men det smitter. Det er nesten så jeg kjenner det rykker litt i høyrefoten.

Les også: Hjemmesiden til supporterklubben til Leeds

Fotball

 • Reginiussen klar for St. Pauli

  Midtstopperveteranen Tore Reginiussen (34) har signert en avtale med St. Pauli på nivå to i tysk fotball, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Reginiussen ønsket seg et år til i Rosenborg, men fikk ikke ny kontrakt etter forrige sesong. Nå går ferden til Tyskland.

  St. Pauli ligger på plassen over kvalifiseringsplassen i tysk 2. Bundesliga med kun tre seirer på de 17 første kampene. (NTB)

  Tore Reginiussen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Mjelde forlenget med Chelsea

  Den norske forsvarsklippen Maren Mjelde blir værende i Chelsea ut 2022-sesongen. Klubben har også opsjon på ytterligere ett år.

  Mjelde kom til Chelsea i januar 2017 og har etablert seg som en nøkkelspiller i den engelske storklubben.

  – Jeg har vært her i fire år og det har vært fire flotte år. Laget har utviklet seg hvert eneste år og jeg stortrives her. Jeg er både stolt og glad for å ha er blitt tilbud en ny kontrakt for det er her jeg vil være, sier Mjelde til klubbens hjemmeside.

  Women's Community Shield - Chelsea v Manchester City
  Foto: Justin Tallis / Reuters
 • Frank Lampard sparket fra Chelsea

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding. Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Richard Heathcote / AP
 • Bekreftet: Lampard har fått sparken

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding.

  – Dette er en veldig vanskelig avgjørelse for klubben. Spesielt siden jeg har et utmerket personlig forhold til Frank, og jeg har enormt stor respekt for ham, sier Chelsea-eier Roman Abramovich i en uttalelse.

  Dermed forlater Lampard klubben han spilte mesteparten av sin karriere i. Han tok over Chelsea sommeren 2019, men har slitt med å levere gode nok resultater denne sesongen. For øyeblikket er Chelsea helt ende på en niendeplass på tabellen.

  Det var Telegraph som først meldte om sparkingen mandag formiddag.

  Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Lampard
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP