NRK Meny
Normal

Halve gull-laget fra 2000 er trenere

11 år etter norsk kvinnefotballs største triumf jobber halve startelleveren som trenere. Se hva heltene fra Sydney gjør i dag.

Gull-laget fra 2000 med Riise og Haugenes innfelt.

Gull-laget på seierspallen i Sydney i 2000. Innfelt to av de som i dag er trenere, Hege Riise og Margunn Haugenes.

Foto: Scanpix

- Det er ikke tilfeldig at så mange er blitt trenere. Vi var en spillergruppe som var veldig bevisste og vi vant jo gull, sier Margunn Haugenes, en av gullvinnerne fra 2000, til NRK.no.

I dag spillte det norske kvinnelandslaget sin første kamp i fotball-VM, og slo Ekvatorial-Guinea 1-0.

Hun får støtte av Solveig Gulbrandsen, kalt norsk kvinnefotballs største profil gjennom tidene. Heller ikke hun er overrasket over at så mange av gullkvinnene fra Sydney-OL i 2000 er blitt trenere.

- Det var noe spesielt med den årgangen. De hadde et helt spesielt konkurranseinnstinkt og en egen evne til å pushe seg selv og andre, sier Solveig Gulbrandsen til NRK.no.

Av gullheltene fra Sydney er Gøril Kringen, Monica Knudsen, Margunn Haugenes, Hege Riise alle topptrenere, mens Bente Nordby er keepertrener for LSK Kvinner.

Dette gjør de i dag

Gro Espeseth

Gro Espeseth i vill jubel etter å ha scoret i OL-finalen i Sydney. I dag er hun ute i permisjon etter å ha fått sitt tredje barn.

Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS
Dagny Mellgren (14) og Unni Lehn

Dagny Mellgren (14) og Unni Lehn (10) jublet etter seieren i OL-finalen for 11 år siden. I dag spiller Lehn sammen med blant andre Brit Sandaune for Trondheim-Ørns Old Girls-lag.

Foto: LUCA BRUNO / AP
Margunn Haugenes

Margunn Haugenes er nå trener for Toppserie-laget Amazon Grimstad. Her på treningsleir i Grimstad føf sesongstart.

Foto: Privat

Her er oversikten over hva startellveren fra finalen i Sydney-OL gjør i dag.

Artikkelen fortsetter under oversikten.

 • Bente Nordby (36) jobber som lærer og er keepertrener for LSK Kvinner.
 • Brit Sandaune (39) jobber for NAV i Trondheim og spiller på Old Girls-laget til Trondheims-Ørn.
 • Gøril Kringen (39) sluttet som trener i Trondheims-Ørn tidligere i sommer og jobber som spiller- og trenerutvikler i Trøndelag Fotballkrets.
 • Gro Espeseth (38) har mammapermisjon fra sin jobb som vernepleier etter å ha fått sin tredje sønn. Trener laget (Follese) til sønnen på åtte år.
 • Hege Riise (41) er assistenttrener for USA og er tilstede i fotball-VM. Har tidligere vært trener for Team Strømmen (i dag LSK Kvinner).
 • Solveig Gulbrandsen (30) har akkurat fått barn (19. juni) arbeider i Møller bil i Asker og Bærum men er i mammapermisjon etter at hun fikk barn i 19. juni.
 • Monica Knudsen (36) er trener for LSK Kvinner.
 • Marianne Pettersen (36) studerer medisin.
 • Silje Jørgensen (33) arbeider på SFO i Klepp kommune.
 • Margunn Haugenes (40) er trener for Amazon Grimstad.
 • Ragnhild Gulbrandsen (34) er journalist i Budstikka.
 • Unni Lehn (34) var innbytter i OL-finalen. I dag jobber hun som økonomikonsulent i Trondheim kommune.
 • Dagny Mellgren (33) kom inn som innbytter i OL-finalen og ble matchvinner og jobber som radiograf.

Flere enn blant herrene

Mens fem av OL-kvinnene fra 2000 er trenere på toppnivå, så er tilsvarende tall fra startellveren mot Brasil i 1998-VM fire på herresiden.

Kjetil Rekdal (Aalesund) og Henning Berg (Lillestrøm) trener hvert sitt eliteserielag, mens Frode Grodaas er keepertrener for landslaget og Dan Eggen trener Kolbotns kvinnelag i eliteserien.

I tillegg kommer at Stig Inge Bjørnebye fra 1998-laget både var assistenttrener på landslaget og eliteserietrener i Start før han ga seg som trener.

Trente under Høgmo

- Det var en del typer på OL-laget som tenkte mye fotball. Gøril, Monica, Hege og Bente var veldig bevisste spillere, sier Margunn Haugenes om sine trenerkolleger.

Per-Mathias Høgmo

Per-Mathias Høgmo trente OL-kvinnene i 2000. I dag er han ansvarlig for serieleder Tromsø.

Foto: KALLESTAD, GORM / SCANPIX

Flere av kvinnene fra 2000-laget trekker også frem gulltrener Per-Mathias Høgmo som en av suksessfaktorene for dem i trenergjerningen.

- Per-Mathias var spesielt flink til å selge budskapet til spillerne og få dem til å forstå det. Det er enormt viktig for en trener, sier Margunn Haukenes.

Hun hadde også kontakt med Høgmo da han var sportssjef i Norges fotballforbund mens hun var assistenttrener for jenter 19-landslaget.

Også Solveig Gulbrandsen skryter av Høgmos kvaliteter.

- Han var en utrolig dyktig leder og flink til å få med seg det beste i gruppen, sier Solveig Gulbrandsen

Dagens treneremner er skadet

Lise Klaveness

Lise Klaveness er ikke med i VM på grunn av en skade.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Margunn Haugenes er mer usikker når hun får spørsmål om, og eventuelt hvilke, av dagens VM-spillere som kan bli fremtidge topptrenere.

- De er litt unge ennå til å se tegningen på dem. Det kommer jo mye an på hvilke karrierevalg de gjør senere også, sier Haugenes.

De to fra dagens generasjon som hun har mest tro på som fremtidige topptrenere er ikke med i VM.

- De jeg har mest tro er Lise Klaveness og Lisa-Marie Woods, men de er begge skadet nå, sier Haugenes.

Kan bli flere «2000-trenere»

Gull-stallen fra Sydney kan få enda et trenertilskudd i årene som kommer.

Den yngste på 2000-laget, Solveig Gulbrandsen, la først opp i fjor høst, og har signalisert at hun ønsker seg en trenerkarriere i fremtiden.

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen har lyst til å satse på en trenerkarriere i fremtiden.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Jeg har lyst til å bli trener i fremtiden og har allerede begynt litt. I august skal jeg arrangere fotballcamp for jenter fra distriktet og jeg driver også litt som konsulent for det taktiske for Vålerengas kvinnelag i 1. divisjon, sier Solveig Gulbrandsen.

Foreløpig er Gulbrandsen opptatt på annet hold etter at hun 19. juni i år fikk sitt annet barn.

Ute i permisjon

Solveig Gulbrandsen er ikke den eneste av gullvinnerne fra Sydney som er ute i barselpermisjon.

Også Norges første målscorer i OL-finalen, Gro Espeseth er ute i permisjon etter å ha fått barn nummer tre, mens matchvinner Dagny Mellgren venter barn nummer tre.

Espeseth jobber til daglig som vernepleier, og hennes innsats som fotballtrener er på et litt lavere nivå enn mange av hennes lagvenninder.

- Jeg trener laget (Follese) til den eldste gutten min på åtte år, sier Espeseth til NRK.no fra familiehytten.

«Alle» skal se kampen

Selv om kvinnene på gull-laget fra Sydney har litt forskjellig tilknytning til fotballen så har de en ting felles; alle skal se Norges kamper i VM.

- Det er kjempeartig at det er så mye publikum på kampene, sier Brit Sandaune til NRK.no.

Hun spiller i dag Old Girls-fotball for Trondheims-Ørn, samme med blant andre Unni Lehn og Gøril Kringen, et lag som skremmer de fleste av motspillerne.

- Vi gjør det ganske bra, selv om ikke alle kan til enhver tid, sier Sandaune beskjedent om Midt-Norges beste Old Girls-lag.

Også Unni Lehn, Margunn Haukenes, Solveig Gulbrandsen og Gro Espeseth sier til NRK.no at de skal se oppgjøret mot Ekvatorial-Guinea.

- Jeg følger med på alt. Jeg er det man kaller spesielt interessert og skal ned og se på hvis de går videre, ler Margunn Haukenes.

Også Solveig Gulbrandsen følger godt med på VM, men har ikke latt seg imponere over alt hun har sett til nå.

- Jeg er overrasket over bredden i VM i dag, men er også litt skuffet over at USA ikke er bedre og at man ikke ser bedre angrepsspill, sier Solveig Gulbrandsen til NRK.no.

Chat med Lise Klaveness og Erik Strand under Norge - Ekvatorial-Guinea fra kl 14.30.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fotballnyheter