Gjøvik-leder: – Ikke fair play av Vålerenga

Et uvanlig tidlig og taktisk keeperbytte, som trolig vil styrke Vålerengas andrelag i kampen om å overleve i 2.-divisjon, skapte diskusjon da blåtrøyene seiret over Hønefoss i eliteserien.

Andresen

Vålerenga-manager Martin Andresen byttet ut førstekeeper Lars Hirschfeld ett minutt etter avspark mot Hønefoss. Det liker divisjonsforeningen i NFF dårlig.

Kai Erik Moen

Kai Erik Moen lar seg ikke provosere av Vålerengas taktiske keeperbytte. Han bekrefter at han ville gjort det samme i en tilsvarende situasjon.

Gudmund Kongshavn

Reservekeeper Gudmund Kongshavn spilte så godt som hele kampen for Vålerengas førstelag mandag. Tirsdag venter et viktig bunnoppgjør for reservelaget i andredivisjon.

Leder i Gjøvik FF, Jørg Terje Sagenes, var ikke fornøyd med det han kalte et taktisk bytte.

– Nei, jeg synes ikke det var fair play, skal jeg være helt ærlig, sier han til NRK.no.

– Vi synes at det er beklagelig at det gjøres på denne måten, men Vålerenga har ikke gjort noe ulovlig, så sånn sett har de sitt på det tørre, sier han

Overraskende bytte

Mange ble overasket da VIF tok ut keeper Lars Hirschfeld etter at bare minuttet var spilt på Ullevaal mandag kveld. Kort tid etter ble situasjonen diskusjonsemne på Twitter.

Flere anklaget Oslo-laget for å tenke taktisk.

Siden Kongshavn startet på benken mandag, er han nemlig spilleklar til andrelagskampen mot Gjøvik FF tirsdag.

Hadde han startet mot Hønefoss kunne han ikke spilt for reservelaget i bunnoppgjøret.

Hovedtrener i Gjøvik, Kai Erik Moen, sier imidlertid at laget nok ville gjort det samme selv i en tilsvarende situasjon.

– Sånn er spillet. Det er lovlig, så vi må vel bare akseptere det. Vi skulle gjerne sett at de ikke gjorde det, men det skjerper selvfølgelig konkurranseinstinktet før kampen i morgen, sier Moen.

Divisjonsforeningen kritiserer: – Ikke «fair play» av Vålerenga

Lederen i divisjonsforeningen, Rune Nilsen, er ikke så begeistret for at at klubber går rundt reglene.

– Dette har vi hatt saker på før, og det ikke i henhold til «fair play», sier Nilsen til VG Nett.

– Det er flere eksempler på bevisst bruk av dette, og da har vi tidligere reagert på det via Norsk Toppfotball og NFF, fortsetter han.

• Hva mener du? Var dette «fair play» av Vålerenga? Si din mening i kommentarfeltet!

Andresen forsvarer byttet

Vålerenga 2 er i nedrykksposisjon med 25 poeng, mens Gjøvik har 28 poeng før tirsdagens kamp.

Derfor er det ikke unaturlig at blåtrøyene vil ha med andrekeeperen til kampen foran en småskadet Lars Hirschfeld og en litt for fersk tredjekeeper, mener manager Martin Andresen.

– Man ofrer noe i dag for å få noe i morgen. Vi byttet for å beholde Gudmund til 2.-divisjonskampen. Det er en veldig viktig kamp for oss. Det er viktig for oss at andrelaget holder seg i andredivisjon, sier Andresen

– Lederen av divisjonsforeningen synes ikke det er «fair play». Hva sier du til det?

– Det har jeg ikke noen kommentar til. Jeg ser ikke noe «unfair» med det i det hele tatt, svarer Andresen til NRK.

Tidenes første Vålerenga-triumf over Hønefoss i eliteserien

Om Vålerenga 2 drar nytte av keeperbyttet mot Gjøvik gjenstår å se.

Martin Andresens førstelagsgutter kunne i alle fall juble på Ullevaal-gresset mandag kveld.

Gjestene fra Hønefoss har tidligere vært en høyst vrien motstander for blåtrøyene fra hovedstaden.

Vålerenga hadde aldri vunnet over Ringerike-klubben i eliteserien før møtet, som heller ikke var ufarlige i denne gangen.

Men etter to tap og én uavgjort kom triumfen på fjerde forsøk for Martin Andresens menn. Det skjedde takket være tre kampavgjørende spillere.

Mohammed Fellah

Mohammed Fellah var sentral da Vålerenga slo Hønefoss på Ullevaal mandag kveld. Her hamrer han inn 2-1 etter 60 minutter.

• Mohammed Fellah, som sendte hjemmelaget i ledelsen med et skudd fra 17 meter etter 60 minutt.
  • Chuma Anene, som punkterte kampen med 3-1-scoring like før slutt.
  • Vålerengas nevnte keeperinnbytter, Gudmund Taksdal Kongshavn, som parerte flere farlige Hønefoss-forsøk i det tette oppgjøret.

Fortsetter kampen om fjerdeplass

Mats André Kaland og Kevin Larsen scoret hvert sitt mål for Hønefoss. Sistnevnte la et visst press på Vålerenga, men hjemmelaget klarte å ri av stormen etter høyt Hønefoss-press på overtid.

Hjemmelaget spratt opp i 34 poeng etter seieren over Hønefoss.

Bare to poeng skiller opp til Brann på fjerdeplass.