"The Rock" kan bli UEFA-medlem

Gibraltar er på nippet til å bli UEFA-medlem nummer 54. Men det har vekt opprør Spania.

Gibraltar airport

Her ved 'The Rock' kan det bli spilt europeisk fotball i framtiden. Hvis ikke 'den slemme nabo' i nord legger kjelker i veien

Foto: Roca Perales/Scanpix

Den lille britiske kolonien helt sør på den iberiske halvøya har flere ganger søkt om å bli fullverdig UEFA-medlem og dermed delta i EM- og VM- kvalifiseringene. Onsdag tok de et langt steg mot dette målet, og står nå så å si på dørstokken til Det europeiske fotballforbundet.

Det skjedde da landet ble tatt med i trekningen av gruppespillet i kvalifiseringene til U17- og U19 i 2014.

- Dette et stolt øyeblikk for oss, sier Gareth Latin i det knøttlille landets fotballforbund med rundt 600 aktive seniorspillere.

Spiller futsal-kvalik i januar

UEFA ga Gibraltar midlertidig medlemskap i oktober. Dermed får de være med i oppsettet for kampene som skal spilles fram til oktober neste år.

Det er allerede klart at Gibraltar får spille kvalifisering til futsal-EM i januar. Det blir "klippens" debut i landskamper som er arrangert av UEFA.

Gibraltars fotballforbund ble stiftet allerede i 1895, men det gikk mer enn hundre år før de valgte å slutte seg til den internasjonale fotballfamilien. I 1997 søkte de om medlemskap i Det internasjonale fotballforbundet, FIFA. Men FIFA avslo med begrunnelse at de først måtte bli medlemmer i UEFA.

Stanset av Spania

Der har det foreløpig stanset, og grunnen heter Spania. Spanjolene har aldri helt akseptert britisk suverenitet over "The Rock", som er Gibraltars kallenavn. De ønsker ikke at Gibraltar skal få full UEFA-status, og lover å motarbeide søknaden når UEFA skal ta endelig stilling til saken i mai.

Da UEFA sist behandlet saken, i 2007, var det Spanias sterke motstand som førte til avslag.

- Jeg håper at Gibraltars midlertidige medlemskap ikke blir permanent, sier Spanias sportsminister Jose Ignacio Wert. Spanias fotballpresident Angel Maria Willar vil også gå mot søknaden, og han er en mektig visepresident i UEFA.

Skal besøke alle 53 UEFA-landene

Gibraltars Gareth Latin tar avstand fra Spanias argumenter.

- Dette dreier seg ikke om politikk. Vi tenker bare på fotballen og arbeidet med den i hele Europa.

Han skal bruke tiden fram til UEFAs beslutning i mai på å besøke alle de 53 UEFA-medlemmene for å argumentere for Gibraltars medlemskapssøknad.

Fotballnyheter