Hopp til innhold

– Jeg har fått to år av livet mitt ødelagt

SANDVIKA (NRK.no): Sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, sier overgangssaken ødela livet hans da den eksploderte i 2011. I dag ble han frifunnet på alle punkter.

Intervju med Inge André Olsen etter frifinnelsen i overgangssaken. Reporter: Jørn Andre Lien

VIDEO: Olsen: - Jeg har fått to år av livet mitt ødelagt. Se intervjuet her.

Holter-Sørensen

Lars Holter-Sørensen er en av de fire fotballederne som ble frifunnet torsdag. – Han er lettet over at dette marerittet er over, sier forsvareren.

Foto: EVA GROVEN / BUDSTIKKA

– Jeg har fått snart to år av livet mitt ødelagt av denne saken. Jeg er frustrert over NFF, politiet og deler av media.

– Det er det jeg ønsker å si, var Inge André Olsens korte kommentar til NRK da han og resten av fotballederne ble frifunnet i den såkalte «overgangssaken» torsdag formidddag.

Inge André Olsen gikk raskt ut av rettssalen i Sandvika da dommer Nils Ole Bay var ferdig med å lese opp rettens konklusjon.

Der kom det frem at retten ikke var enige i noen av påtalemyndighetenes påstander - og at både Olsen, tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen, tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen og en annen fotballeder går fri.

I dommen heter det blant annet at det ikke er ført tilstrekkelig bevis fra aktoratets side, og at de tiltalte derfor må frifinnes.

Fotballederne godtok dommen på stedet, mens påtalemyndigheten valgte å ta betenkningstid.

Kan gå mot erstatning

Olsen, som trolig har vært den mest omtalte personen i denne saken, var vag på hva han ønsker å gjøre nå. Men Stabæk-lederen ønsket likevel å si følgende:

– Jeg regner med at min tapte livskvalitet i to år vil bli kompensert, sier Olsen.

Forsvareren hans Ole Petter Drevland mener dommen i Asker og Bærum tingrett er en grundig dom.

– Den viser at retten har forstått fotballens regelverk. Jeg tror ikke det er mulig å sette seg inn i hvilken påkjenning saken har vært for Olsen. Han har stått i vinden i snart to år, og det har kostet ekstremt med krefter, sier Drevland, som ikke har tatt stilling til om det er aktuelt å kreve erstatning.

– Nå har vi hatt ett fokus, nemlig å få Olsen frikjent. Så får vi se hva som skjer videre i saken, sier Drevland.

Lettet over at marerittet er over

Advokat Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Lars Holter-Sørensen, forteller at klienten hennes naturlig nok er lettet over frifinnelsen.

– Han er lettet over at dette marerittet er over. Det var en grundig behandling av tingretten med riktig konklusjon.

– Det var en solid frifinnelse, sier hun til NRK.no.

– Frykter dere en anke?

– Nei, vi gjør egentlig ikke det, sier hun.

Saken fortsetter under video

Samtlige tiltalte i overgangssaken ble frikjent i Asker og Bærum tingrett.

VIDEO: De tiltalte fotballederne frifinnes på alle punkter.

Grovt bedrageri

De fire tiltalte kom inn i Asker og Bærum tingrett klokken 10.20.

Inge André Olsen og Truls Haakonsen satt ved siden av hverandre på tiltalebenken. De smilte og pratet med hverandre og forsvarerne mens de ventet på tingrettsdommeren.
Fotballederne var tiltalt for grovt bedrageri (se faktaboks) i forbindelse med

Truls Haakonsen

Truls Haakonsen: - Mulig jeg tar en øl til middagen.

Foto: Svein Olsson / NRK

overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga i 2011.

Lyttet rolig til dommen

Påtalemyndighetene hadde lagt ned påstand om fem måneders fengsel for de tre Stabæk-lederne og 90 dagers fengsel for den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga.

Samtlige tiltalte i overgangssaken ble imidlertid frikjent.

De tiltalte kom med ingen tydelige gledesreaksjoner da tingrettsdommer Nils Ole Bay leste opp dommen, men satte seg rolig ned på stolen og lyttet til resten av domsavsigelsen.

Da NRK.no møtte Truls Haakonsen utenfor tingrettsalen, sier han at dommen var som forventet.

– Denne saken har vært tidkrevende, og ikke noe moro, sier Haakonsen.

– Jeg frykter ikke at påtalemyndigheten anker, men jeg vet at det kan bli en realitet, og da er vi forberedt på det i så fall.

– Skal du feire dommen?


– Det er mulig det blir en øl til middag, sier Haakonsen, og smiler.

Slipper også bøter

Tiltalen ble tatt ut mot tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS, Lars Holter Sørensen, sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga Fotball, Truls Håkonsen, og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS.

Påtalemyndigheten la også ned påstand om bøter til Stabæk Fotball AS (240.000 kroner) og Stabæk Fotball (120.000 kroner). Det slipper klubben å betale.

– Jeg konstaterer at tingretten er uenig med påtalemyndighetens påstand. Nå skal vi gå igjennom dommen, sier medaktor Iselinn Håvarstein til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tingrettsdommer Nils Ole Bay leser opp konklusjonen i overgangssaken.

VIDEO: Se rettens konklusjon i overgangssaken

Har hevdet sin uskyld

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld før hovedforhandlingene, og forsvarerne ba om frikjennelse.

De tiltalte har også ment at saken er medieskapt og at den aldri burde havnet i rettssystemet.

Idrettsjurist Kenneth André Leren uttalte også til NRK.no før domsavsigelsen at han ikke trodde på noen fellende dom.

– Slik saken er presentert i retten, blir jeg overrasket hvis noen blir dømt. Det er med tanke på bevissituasjonen. Aktor sa i forkant at de hadde krystallklare bevis, og det har ikke blitt oppfattet slik, sa Leren.

Både de tiltalte og påtalemyndigheten har to ukers ankefrist. Om dommen blir anket, blir det opp til lagmannsretten å vurdere anken.

Partene ble ikke idømt sakskostnader.

Overgangssaken

Forsvarerne Ellen Holager Andenæs (t.h.) og Peder Morset snakker sammen før domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett torsdag formiddag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Hansen mister "cup-El Clasico"

  Caroline Graham Hansen slit med ein skade i høgrefoten og går glipp av Barcelonas semifinale mot Real Madrid i den spanske fotballcupen.

  Barcelona opplyser om skaden i ei medisinsk oppdatering på Twitter.

  Graham Hansen spelte laurdag alle minutt i 1-3-tapet for Lyon i Champions League-finalen. Ho hadde målgivande pasning på Barcelonas reduseringsmål.

  Katalanarane vann den spanske ligaen suverent og blir favorittar mot Real Madrid i cupen. El Clásico-oppgjeret blir spelt i Alcorcón like utanfor Madrid. Der blir også finalen arrangert førstkommande søndag.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Omdal utnemnd til riddar

  Per Ravn Omdal (74) fekk tysdag synleg bevis på at han er utnemnt til riddar 1. klasse av St. Olavs Orden. Han blir heidra for sin innsats for kvinnefotballen.

  Den tidlegare fotballpresidenten (1987-92 og 1996-2004) har i sine mange verv i fotballen vore ein forkjempar for kvinnefotball både nasjonalt og internasjonalt. Han har hatt styreverv både i Uefa og Fifa, og har vore leder av Fifas kvinnekomité.

  – Dette er veldig fortent. Per er ein av dei aller største i norsk fotballs historie. Den jobben han har gjort, og betydninga han har hatt for heile norsk fotball på alle nivå, er enorm. Per har alltid brent spesielt for integrering og at fotball skal vere for alle. Han har vore svært viktig for anleggsutviklinga med kunstgrasbaner, og ikkje minst har han hatt ei helt avgjerande rolle for kvinnefotballen, sa fotballpresident Lise Klaveness.

  Per Ravn Omdal
  Foto: Sjur Natvig / NTB
 • Kovac tar over Wolfsburg

  Niko Kovac får jobben med å løfte Wolfsburg etter en skuffende Bundesliga-sesong. Han har tidligere trent Bayern München.

  Wolfsburg ble bare nummer tolv på tabellen i den tyske toppdivisjonen. I fjor ble det fjerdeplass og mesterligabillett.

  Kovac har skrevet under en treårskontrakt og erstatter Florian Kohfeldt i klubben fra bilbyen. Den tyskfødte kroaten har stått uten trenerjobb siden han fikk sparken i Monaco i januar.

  Niko Kovac
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Xavi taus om Lewandowski

  Barcelona-trener Xavi Hernández ønsker ikke å snakke om en mulig overgang for Robert Lewandowski fra Bayern München til den spanske storklubben.

  – Jeg kan ikke bekrefte Lewandowski eller noen andre navn. Selvfølgelig jobber vi hardt, og det er åpenbart at vi trenger å forbedre oss, sa Xavi på en pressekonferanse i Sydney.

  I den australske byen skal hans lag spille kamp mot et lag med sesongens beste spillere i den australske toppdivisjonen.

  – Det handler om tid. Det er ikke riktig øyeblikk ennå, sa Xavi når det kom til å kunngjøre nye spillere.

  Australia Soccer Barcelona
  Foto: Rick Rycroft / AP
 • Effektive Mjøndalen suser videre – Haalands fetter fortsatte målshow

  Mjøndalen tok en ny sterk borteseier da Sandnes Ulf ble slått 2-0 i 1. divisjon fotball mandag. Jonatan Braut Brunes fortsatte målfesten for Start.

  Med mandagens seier har Mjøndalen kun latt to poeng gå til spille etter åtte serieomganger av sesongen. Serietoer Brann er distansert med fem poeng, men har én kamp til gode på mannskapet til Vegard Hansen.

  Tre sterke poeng så også også tabelltreer Start ut til å ta mandag, men seks minutter på overtid berget Erik Tønne 2-2 for Ranheim etter et frispark. Tidligere i kampen hadde ikke overraskende målmaskinen Jonatan Braut Brunes vært i fokus. Erling Braut Haalands fetter, som er på lån fra Lillestrøm, scoret sitt tiende og ellevte ligamål for sesongen, men det holdt ikke til seier. (NTB)

  1. divisjon i fotball: FFK - Start (1-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB