Hopp til innhold

– Jeg har fått to år av livet mitt ødelagt

SANDVIKA (NRK.no): Sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, sier overgangssaken ødela livet hans da den eksploderte i 2011. I dag ble han frifunnet på alle punkter.

Intervju med Inge André Olsen etter frifinnelsen i overgangssaken. Reporter: Jørn Andre Lien

VIDEO: Olsen: - Jeg har fått to år av livet mitt ødelagt. Se intervjuet her.

Holter-Sørensen

Lars Holter-Sørensen er en av de fire fotballederne som ble frifunnet torsdag. – Han er lettet over at dette marerittet er over, sier forsvareren.

Foto: EVA GROVEN / BUDSTIKKA

– Jeg har fått snart to år av livet mitt ødelagt av denne saken. Jeg er frustrert over NFF, politiet og deler av media.

– Det er det jeg ønsker å si, var Inge André Olsens korte kommentar til NRK da han og resten av fotballederne ble frifunnet i den såkalte «overgangssaken» torsdag formidddag.

Inge André Olsen gikk raskt ut av rettssalen i Sandvika da dommer Nils Ole Bay var ferdig med å lese opp rettens konklusjon.

Der kom det frem at retten ikke var enige i noen av påtalemyndighetenes påstander - og at både Olsen, tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen, tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen og en annen fotballeder går fri.

I dommen heter det blant annet at det ikke er ført tilstrekkelig bevis fra aktoratets side, og at de tiltalte derfor må frifinnes.

Fotballederne godtok dommen på stedet, mens påtalemyndigheten valgte å ta betenkningstid.

Kan gå mot erstatning

Olsen, som trolig har vært den mest omtalte personen i denne saken, var vag på hva han ønsker å gjøre nå. Men Stabæk-lederen ønsket likevel å si følgende:

– Jeg regner med at min tapte livskvalitet i to år vil bli kompensert, sier Olsen.

Forsvareren hans Ole Petter Drevland mener dommen i Asker og Bærum tingrett er en grundig dom.

– Den viser at retten har forstått fotballens regelverk. Jeg tror ikke det er mulig å sette seg inn i hvilken påkjenning saken har vært for Olsen. Han har stått i vinden i snart to år, og det har kostet ekstremt med krefter, sier Drevland, som ikke har tatt stilling til om det er aktuelt å kreve erstatning.

– Nå har vi hatt ett fokus, nemlig å få Olsen frikjent. Så får vi se hva som skjer videre i saken, sier Drevland.

Lettet over at marerittet er over

Advokat Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Lars Holter-Sørensen, forteller at klienten hennes naturlig nok er lettet over frifinnelsen.

– Han er lettet over at dette marerittet er over. Det var en grundig behandling av tingretten med riktig konklusjon.

– Det var en solid frifinnelse, sier hun til NRK.no.

– Frykter dere en anke?

– Nei, vi gjør egentlig ikke det, sier hun.

Saken fortsetter under video

Samtlige tiltalte i overgangssaken ble frikjent i Asker og Bærum tingrett.

VIDEO: De tiltalte fotballederne frifinnes på alle punkter.

Grovt bedrageri

De fire tiltalte kom inn i Asker og Bærum tingrett klokken 10.20.

Inge André Olsen og Truls Haakonsen satt ved siden av hverandre på tiltalebenken. De smilte og pratet med hverandre og forsvarerne mens de ventet på tingrettsdommeren.
Fotballederne var tiltalt for grovt bedrageri (se faktaboks) i forbindelse med

Truls Haakonsen

Truls Haakonsen: - Mulig jeg tar en øl til middagen.

Foto: Svein Olsson / NRK

overgangen til Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga i 2011.

Lyttet rolig til dommen

Påtalemyndighetene hadde lagt ned påstand om fem måneders fengsel for de tre Stabæk-lederne og 90 dagers fengsel for den tidligere sportsdirektøren i Vålerenga.

Samtlige tiltalte i overgangssaken ble imidlertid frikjent.

De tiltalte kom med ingen tydelige gledesreaksjoner da tingrettsdommer Nils Ole Bay leste opp dommen, men satte seg rolig ned på stolen og lyttet til resten av domsavsigelsen.

Da NRK.no møtte Truls Haakonsen utenfor tingrettsalen, sier han at dommen var som forventet.

– Denne saken har vært tidkrevende, og ikke noe moro, sier Haakonsen.

– Jeg frykter ikke at påtalemyndigheten anker, men jeg vet at det kan bli en realitet, og da er vi forberedt på det i så fall.

– Skal du feire dommen?


– Det er mulig det blir en øl til middag, sier Haakonsen, og smiler.

Slipper også bøter

Tiltalen ble tatt ut mot tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS, Lars Holter Sørensen, sportslig leder i Stabæk Fotball, Inge André Olsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga Fotball, Truls Håkonsen, og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS.

Påtalemyndigheten la også ned påstand om bøter til Stabæk Fotball AS (240.000 kroner) og Stabæk Fotball (120.000 kroner). Det slipper klubben å betale.

– Jeg konstaterer at tingretten er uenig med påtalemyndighetens påstand. Nå skal vi gå igjennom dommen, sier medaktor Iselinn Håvarstein til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tingrettsdommer Nils Ole Bay leser opp konklusjonen i overgangssaken.

VIDEO: Se rettens konklusjon i overgangssaken

Har hevdet sin uskyld

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld før hovedforhandlingene, og forsvarerne ba om frikjennelse.

De tiltalte har også ment at saken er medieskapt og at den aldri burde havnet i rettssystemet.

Idrettsjurist Kenneth André Leren uttalte også til NRK.no før domsavsigelsen at han ikke trodde på noen fellende dom.

– Slik saken er presentert i retten, blir jeg overrasket hvis noen blir dømt. Det er med tanke på bevissituasjonen. Aktor sa i forkant at de hadde krystallklare bevis, og det har ikke blitt oppfattet slik, sa Leren.

Både de tiltalte og påtalemyndigheten har to ukers ankefrist. Om dommen blir anket, blir det opp til lagmannsretten å vurdere anken.

Partene ble ikke idømt sakskostnader.

Overgangssaken

Forsvarerne Ellen Holager Andenæs (t.h.) og Peder Morset snakker sammen før domsavsigelsen i Asker og Bærum tingrett torsdag formiddag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.