NRK Meny
Normal

Frankrikes fotballforbund krever president-møte

Fransk fotball jobber fortsatt knallhardt for å slippe unna landets nye skatteregler.

Jean-Claude Blanc, President Thiriez

Paris Sain-German-direktør Jean-Claude Blanc (t.v.) og presidenten for det franske ligasystemet (LFP), Frédéric Thiriez, frykter for fransk fotballs fremtid dersom de ikke finner en egen løsning for fotballklubber på de nye skattereglene.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Nå har fotballforbundet og sammenslutningen av toppklubbene bedt om et møte med landets president og skatteminister i håp om å finne en løsning.

– Vi må forklare presidenten (Francois Holland) hvilke negative følger 75 prosent-skatten vil få for hele fotball-Frankrike, sier presidenten for det franske ligasystemet (LFP), Frédéric Thiriez, til den franske avisen Le Figaro.

– Vi får håpe fornuften seirer og at skatteprosenten blir betydelig lavere, sier han.

Det har gått over seks måneder siden den franske regjeringen kom med det knallharde kravet om at fotballstjernene ikke slipper unna den nye, skyhøye toppskatten i landet.

Alle som tjener over én million euro (8,1 millioner kroner) må fra og med neste år betale 75 prosent i skatt.

Zlatan Ibrahimovic

Paris Saint-Germain-spiller Zlatan Ibrahimovic er blant de best betalte spillerne i Frankrike og risikerer å få en solid skatteregning med de nye reglene.

Foto: DENIS CHARLET / Afp

Årsaken er at den franske sosialistregjeringen benytter alle muligheter for å dekke budsjettunderskuddet.

Håp

Fotballforbundet og klubbene har hele tiden jobbet knallhardt med å finne en løsning som skal skåne toppklubbene mot de nye reglene.

I begynnelsen av september ga finansminister Pierre Moscovici dem håp om at de kan komme til å få det som de vil.

– Det er flere sider ved denne saken, men det er ikke tvil om at enkelte klubber allerede har en skrøpelig økonomi, sa finansministeren ifølge britiske Telegraph.

50 millioner i Zlatan-skatt

Toppklubbene mener det vil bli umulig å innfri skattekravet ettersom de har stjernespillere som tjener oppimot 100 millioner kroner i året.

Francois Holland

De franske toppklubbene håper et møte med Frankrikes president Francois Holland (bildet) vil hjelpe dem med å finne en løsning på de nye skattereglene.

Foto: THIERRY ZOCCOLAN / Afp

For det første vil klubbene antagelig måtte ta deler av, hvis ikke hele, skatteregningen til stjernene.

For det andre frykter klubbene at skattekravet kommer til å skremme toppspillere vekk fra fransk fotball.

Paris Saint-Germain vil for eksempel måtte ut med over 50 millioner kroner i skatt for Zlatan Ibrahomivc, som ifølge aftonbladet.se i fjor hadde en årslønn på omlag 70 millioner kroner.

– Skatten vil ta fullstendig kvelertak på mange av topplagene. Den vil være dødelig og urettferdig og fransk fotball blir skadelidende, sier direktøren i klubborganisasjonen, Philippe Diallo, til Le Figaro.

– Ingen av klubbene har finansielle muskler til å betale denne ekstra skatteregningen.

Britiske Telegraph gjenga tidligere denne måneden tall som viser at franske toppklubber vil kunne spare godt over en halv milliard kroner (82 millioner euro) på å slippe de nye skattereglene.

Monaco slipper unna

Monaco, som spiller på det øverste nivået i fransk fotball, slipper imidlertid unna ettersom klubben ikke er registrert i Frankrike, men i fyrstedømmet Monaleco der skatteprosenten er i den andre enden av skalaen - nemlig null.

– Nettopp derfor vil den nye skatteskjerpelsen slå svært urettferdig ut, sier Philppe Diallo.


Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.