Får ja til Europa-spill

Til tross for blodrøde regnskapstall får fem norske klubber lisens for spill i Europa.

Martin Andresen fikk hard medfart av Stabæk-spillerne under cupfinalenll mellom Vål
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Eliteserielagene tapte 163 millioner kroner i fjor, og legger opp til 37 millioner i underskudd denne sesongen. Stabæk, Rosenborg, Vålerenga, Tromsø og Fredrikstad gikk alle på millionsmeller forrige sesong, men er økonomisk friskmeldt for å spille i europacupene til høsten.

Det bekrefter lederen for Fotballforbundets klubblisensnemnd, Jan Løkling, til NRK.

- Vi uttaler oss aldri om de konkrete prosessene. Men på generell basis kan jeg si at disse vurderingene aldri er rett frem, sier han om lisenstildelingen.

Lisenssjekk for 44 lag

Klubblisensnemnda gir nasjonal lisens til de 44 norske lagene i eliteserien, 1. divisjon og kvinnenes toppserie. Nemnda gir også lisens for spill i Europa. En rekke krav må innfris, blant andre tøffe økonomiske kriterier.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) krever at lagene som skal ut i Europa leverer budsjett for 18 måneder (til sommeren 2010), at alle regninger, overganger og statlige avgifter var betalt innen 15. mars, og at klubbenes egenkapital ved årsskiftet var positiv. I tillegg må det leveres årsregnskap.

Aldri skjedd før

Først en god stund etter at europacupene er påbegynt blir det klart om noen av de 44 norske lagene mister sin lisens.

Lyn fikk til slutt ja til videre spill i eliteserien 17. november i fjor.

- I tilfelle noen av lagene med UEFA-lisens ikke får najonal lisens, så kan UEFA-lisensen bli trukket. Men dette har aldri blitt gjort før, sier lisensansvarlig Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Fotballnyheter