NRK Meny
Normal

Dick Pound tror FIFA kan forvitre

Han ledet aksjonen som ryddet opp i IOC etter Salt Lake City-skandalen. Nå mener Dick Pound at FIFA må velge mellom å rydde opp, eller å bli totalt ødelagt.

SPORTS-WADA-ESP-POUND

Til høyre: Dick Pound. Innfelt: FIFA-president Sepp Blatter og AFC-president Mohammed Bin Hamman. Begge de to er under etterforskning for korrupsjon.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Sepp Blatter

ETTERFORSKES FOR KORRUPSJON: FIFA-president Sepp Blatter.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

FBL-FIFA-CORRUPTION

ETTERFORSKES FOR KORRUPSJON: Mohammed Bin Hamman.

Foto: TENGKU BAHAR / Afp
MEXICO/

ETTERFORSKES FOR KORRUPSJON: FIFAs visepresident Jack Warner.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters
WCup World Cup Bids US Soccer

HEVDER Å HA BEVIS: Chuck Blazer, medlem i FIFAs eksekutivkomite og visepresident i Det amerikanske fotballforbundet.

Foto: BERND KAMMERER / Ap
– Hvis FIFA ikke vil gavne fotballen, må kanskje fotballen selv gjøre noe mot FIFA, sier tidligere IOC-visepresident og WADA-sjef Dick Pound til BBC.

– Kan lage alternativ

Han mener det er en mulighet for medlemsnasjoner å trekke seg ut av FIFA dersom de ikke rydder opp i egne rekker. Skulle mange nok land bryte ut, ville FIFA ha mistet sin posisjon som verdensfotballens øverste organ.

– Det har blitt gjort i andre idretter. Man kan trekke seg fra FIFA, og si at «vi er ikke fornøyde med at organisasjonen ikke drives på en ordentlig måte, og dette gavner ikke sporten vi elsker, så la oss komme opp med et alternativ», sier Pound.

Han ledet selv en kommisjon som ryddet opp i Den internasjonale olympiske komite (IOC) etter Salt Lake City-skandalen, der det kom frem at det hadde foregått bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av vinter-OL til Salt Lake City i 2002.

Korrupsjonskaos foran valget

Korrupsjonsanklagene har haglet mot og innad i FIFA (Det internasjonale fotballforbundet) i mange år, og president Sepp Blatters gjentatte forsøk på å bygge opp troverdigheten har ikke slått til.

Nå er han selv under etterforskning for å ha vært informert om at det skal ha foregått bestikkelser, uten å rapportere det. Blatter må forsvare seg under en høring i Zürich søndag.

Bare timer før høringen trakk hans eneste motkandidat til presidentvalget onsdag seg, Mohammed Bin Hamman.Også han er under etterforskning for den samme hendelsen, som skal ha funnet sted i forbindelse med et møte i Det karibiske fotballforbundet (CFU) 10. og 11. mai. Påstanden er at delegater på møtet, som handlet om presidentvalget i FIFA, skal ha mottat penger ulovlig.

Hevder å ha bevis

Møtet ble arrangert av Mohammed Bin Hamman og FIFAs visepresident Jack Warner.

Chuck Blazer, som er medlem i FIFAs eksekutivkomite, mener å kunne bevise at opp mot 40.000 dollar ble overrakt til delegater på møtet. Det var også Blazer som anmeldte saken mot Hamman og Warner.

Bin Hamman trakk seg altså søndag som presidentkandidat.

Bin Hamman: – FIFAs rykte er svekket

61-åringen Bin Hamman fra Quatar hevder avgjørelsen om å trekke seg ikke har noe med FIFAs gransking å gjøre, og at han lover å kjempe for å renvaske seg.

Han har i sin valgkampanje, altså før han trakk sitt kandidatur søndag, selv vært en uttalt forkjemper for å fjerne all mulig korrupsjon i FIFA.

– Det gjør meg trist at det å kjempe for saker jeg tror på, har hatt en dyr pris, nemlig at FIFAs rykte er blitt svekket. Det er ikke det jeg ønsket for FIFA, og det er uakseptabelt, sier Hamman søndag ifølge NTB.

– MÅ rydde opp

Pound er klar på at FIFA nå MÅ rydde opp på en åpen og ærlig måte, slik at tilliten til organisasjonen igjen kan bygges opp.

– Det er så mange beskyldninger om korrupsjon og skittent spill rundt FIFAs aktiviteter. Når det er så mye røyk, kan det også finnes ild, sier han.

Han forteller at da IOC tok affære, var det en meget smertefull prosess, men at det måtte gjøres for å bygge opp tilliten.

– Hvis det hersker en oppfattelse av at en organisasjon er full av korrupsjon, så er det opp til organisasjonen selv å enten vise at dette er feil, eller å ta i bruk alle midler for å rydde opp, sier Pound.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.