David Luiz sendte Chelsea til finale med drømmetreff

Basel yppet seg i kampen om finaleplass i europaligaen, men Chelsea og David Luiz ga svar på tiltale. Nå møter de Benfica i finalen.

SOCCER-EUROPA/ Chelsea's David Luiz

David Luiz er kjent for sin gode skuddfot, og torsdag kveld viste han den frem igjen. Luiz skrudde ballen nydelig i krysset fra distanse i kampen mot Basel.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

– Jeg er veldig fornøyd med å være i finalen. Dette er enda en mulighet til å vinne en tittel. Vi har tapt tre finaler denne sesongen, så nå er det på tide at vi vinner, sier Chelsea-spilleren David Luiz til ITV etter kampen.

Luiz, som er kjent for sin gode skuddfot, fikk drømmetreff i det 58. minutt i kampen mot Basel.

Brasilianeren banket ballen i krysset fra distanse – helt utagbart for Yann Sommer i Basel-målet.

– Helt fantastisk! Og det var med den dårlige foten hans også. Han er høyrebent, sa CMore-ekspert Steffen Iversen om målet.

Chelsea, som i fjor vant mesterligaen, er klar for sin første europaligafinale etter 3-1-seieren på Stamford Bridge. London-laget vant 5–2 sammenlagt.

Møter Benfica

Motstander på Amsterdam Arena 15. mai blir Benfica, som beseiret Fenerbahce 3–1 hjemme og hevnet 0-1-tapet i Istanbul.

To mål av Oscar Cardozo avgjorde for portugiserne etter at Dirk Kuyt utlignet for Fenerbahce på et omstridt straffespark som kunne blitt et avgjørende bortemål.

Chelsea lå godt an etter sin 2-1-seier i Sveits forrige uke, men Basel var på høyde i første halvdel av returkampen og tok ledelsen rett før pause da Mohamed Salah ble spilt gjennom og scoret alene med Petr Cech.

Da trengte gjestene bare ett mål til for å ta finaleplassen, og mange Chelsea-tilhengere var skeptiske. Basel hadde nemlig skapt like mye som hjemmelaget i den første omgangen.

Målrush

Slik skulle det ikke fortsette. Frank Lampard, som med et stolpeskudd hadde Chelseas største sjanse i første omgang, prøvde seg igjen med et skudd fra distanse fem minutter ut i annen omgang.

SOCCER-EUROPA/ Chelsea's David Luiz

Slik feirer man et drømmemål.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Basel-keeper Yann Sommer greide ikke å holde ballen, og Fernando Torres utlignet fra kloss hold.

To minutter senere sto det 2–1. Victor Moses førte opp og serverte Torres i skuddposisjon. Avslutningen ble blokkert, men returen falt til Moses, som rolig satte ballen i mål.

I det 59. minutt kunne Basel vinke farvel til siste rest av finalehåp. David Luiz fikk drømmetreff med venstrebeinet fra 25 meter, og Sommer kunne bare beundre ballens ferd inn i krysset.

Fabian Frei traff tverrliggeren for Basel noen minutter senere, men flere mål ble det ikke for gjestene. Chelsea fikk dermed temmet det sveitsiske laget som slo ut
Tottenham i forrige runde og som forrige sesong sendte Manchester United ut av mesterligaen i gruppespillet.

Drømmen om enda en engelsk skalp ble knust i ni forrykende minutter etter pause.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Portugal

Benficas spillere jublet ellevilt da dommeren blåste i fløyta. I finalen møter de Chelsea.

Foto: Armando Franca / Ap

Fullt hus

Om to uker kan Chelsea bli den femte klubb som har vunnet alle tre europacupturneringer. Etter to titler i cupvinnercupen og en i mesterligaen kan det bli triumf i europaligaen (som er etterfølgeren til UEFA-cupen og før det messebycupen).

De fire andre med fullt hus er Barcelona, Bayern München, Ajax og Juventus, så blåtrøyene kommer i så fall i godt selskap.

Nicolas Gaitan ga Benfica en tidlig 1-0-ledelse i torsdagens andre semifinale, og dermed var lagene likt. Nederlenderen Kuyt utlignet for Fenerbahce på et straffespark dømt for hands etter et angrep som burde vært avblåst for offside.

Cardozo viste sitt måljegerinstinkt med to dyktige avslutninger som avgjorde kampen. Paraguayaneren gjorde 2–1 ti minutter før pause og det avgjørende 3-1-målet midt i annen omgang

Fotballnyheter