Omfattende demonstrasjoner i Brasil på VMs åpningsdag

RIO DE JANEIRO/OSLO (NRK.no): Bare timer før VM sparkes i gang brukte politiet i São Paulo tåregass og gummikuler mot demonstranter som protesterte mot at byen er vertskap for fotball-VM. Også i Rio de Janeiro har det vært demonstrasjoner.

I Sao Paulo i Brasil er det gatekamper og uro bare tre timer før fotball-VM sparkes igang.Sammenstøtene har vært kraftige og politiet bruker nå tåregass og gummikuler mot demonstrantene.

Brazil WCup Protests

Maskerte aktivister fortsetter demonstrasjonene i São Paulo torsdag kveld.

Foto: Nelson Antoine / Ap

Det er i tillegg varslet flere nye demonstrasjoner i Brasil. Blant annet i kveld.

Bråket i São Paulo begynte da flere demonstranter samlet seg nær en T-banestasjon i byen med banner der det var skrevet: «Hvis vi ikke får rettigheter, blir det ikke VM».

Ifølge nyhetsbyrået AFP planla demonstrantene å marsjere mot Corinthians Arena, der åpningskampen i VM skal spilles i kveld. Politiet fikk imidlertid brutt opp folkemengden.

En CNN-journalist ble skadet i sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Fire andre journalister skal også ha blitt skadet under demonstrasjonene, melder globo.com.

CNNs korrespondent Alex Thomas melder at produsenten Barbara Arvanitidis har brukket armen etter å ha blitt truffet av et prosjektil (se Instagram-bilde nederst i artikkel).

Politiet arresterer fotballdemonstranter

I Rio De Janeiro demonstrerte rundt 1000 mennesker mot fotball-VM, og flere ble dratt bort av politiet.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

Andre journalister i samme kanal skal ha fått skader i ansiktet.

Demonstrasjonene fortsetter

Ifølge AFP ble det brukt både tåregass, gummikuler og såkalte flash-granater for å spre menneskemengden. Politiet brukte blant annet gummikuler mot en demonstrant som nektet å flytte seg.

Demonstrasjonene har imidlertid bredt om seg i VM-byen etter at politiet stoppet den første folkemengden.

Nyhetsbyråer melder torsdag kveld om at rundt 100 maskerte aktivister velter trafikklys og prøver å blokkere trafikken i en av byens hovedgater. Politiet har avfyrt gummikuler mot demonstrantene og forsøkt å spre dem.

Målet til menneskemengden skal være å ta seg frem til Corinthians Arena, der åpningskampen i VM spilles. Der vil 60.000 forventningsfulle publikummere ta imot Brasil og Kroatia som åpner fotball-VM kl 22 (norsk tid).

Også demonstrasjoner i Rio

Woman is pushed by riot policemen

En kvinne skyves brutalt til side av politiet under den første demonstrasjonen i Sao Paulo.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Det har også vært demonstrasjoner i Rio de Janeiro på VMs åpningsdag. Rundt 1000 demonstranter protesterte mot FIFA og fotball-VM.

Da NRK.no var til stede på demonstrasjonen i Rio de Janeiro var stemningen fremdeles rolig. Politiet var på trygg avstand og betraktet folkemassen.

– Det er færre politifolk enn det pleier å være. Uansett om det kun er femti demonstranter, pleier det å være hundrevis av politifolk linjet opp langs gatene. Det gjør meg bekymret at det er så få politibetjenter her, det er et dårlig tegn, fortalte den brasilianske journalisten Luisa Migues før demonstrasjonstoget begynte å gå fra Avenida Presidente Vargas mot bydelen Lapa, lenger sør i Rio de Janeiro.

Hun var bekymret for at det kunne bli sammenstøt mellom politiet og de fredelige demonstrantene, og hun fikk rett.

Da demonstrantene kom til Lapa rundt klokken 19.00, begynte militærpolitiet å gripe inn i folkemengden og flere demonstranter blir dratt bort mot sin vilje. Noen blir dratt langs bakken, mens andre blir dyttet bort. Flere mennesker blir fraktet bort av politiet, med tjuetalls journalister og fotografer på slep.

Det blir også brukt pepperspray mot demonstrantene, som hovedsakelig består av mennesker fra ulike politiske organisasjoner.

Demonstrantene som får den sviende røyken i fjeset tar av seg t-skjortene for å beskytte ansiktet, og vannflasker blir sendt rundt for å rense øynene.

Saken fortsetter under bildet

Brazil WCup Protests

Politiet gikk hardt til verks for å stoppe demonstrantene i São Paulo.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

– Trenger ikke VM nå

Gregory Leao, en 27 år gammel jusstudent, var blant demonstrantene som ble stoppet av politiet tidligere i dag. Han sier til nyhetsbyrået AFP at de ønsket å storme stadion.

– Målet er å få en slutt på fotball-VM. Vi innser at vi ikke kommer til greie det, men vi tror at det brasilianske folket vil komme til å reise seg, sier han.

– Brasilianere elsker fotball, men vi trenger ikke dette (VM) akkurat nå.

Brasil har brukt store pengesummer på arrangementet, rundt 60 milliarder kroner, og motstanderne av fotball-VM protesterer mot at landet bruker så mye penger på VM når landet sliter med blant annet helse- og skolevesen og den offentlige transporten.

Streik skapte kaos

I ukene før VM har det derfor vært flere demonstrasjoner mot VM.

De t-baneansatte i São Paulo skapte også kaos i VM-byen i forkant av arrangementet da de streiket for høyere lønninger. Streiken ble avblåst kun to dager før VM, men fagforeningen har truet med å gjenoppta streiken.

Under prøve-VM i 2013 i Brasil demonstrerte flere millioner mennesker mot korrupsjon, skattenivå og dårlige offentlige tjenester - i tillegg til at det ble brukt så mye penger på fotball-VM. Frykten er at det skal bli like omfattende protester under fotball-VM.


Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp