NRK Meny
Normal

- Det er en katastrofe

Brasils nye dopinglaboratorium blir ikke ferdig i tide til fotball-VM som begynner i juni. Da skal det etter planen analyseres 900 prøver.

Marco Aurelio Klein

Marco Aurelio Klein må se i øynene at Brasils dopinglaboratorium ikke blir klar til neste års fotball-VM

Foto: Buda Mendes / Getty Images For Laureus

– Det er en katastrofe, sier direktøren for Brasils antidopingbyrå.

Det største eksisterende laboratoriet i landet mistet i forrige måned autoriasajonen. Verdens antidopingbyrå (WADA) fant det ikke godt nok. WADA påpekte gjentatte feil i testene, og to vekk autoriseringen. Og uten den, kan det ikke ta gyldige tester.

De vil heller ikke rekke å få på plass nye apparater og nye rutiner i tide til å få tilbake godkjennelsen før VM, som åpner 12. juni neste år.

Og det nye som er under bygging, blir ikke ferdig i tide.

Derfor kaller direktør Marco Aurelio Klein det en katastrofe. Bygningen blir ferdig til VM, men man rekker ikke å få på plass og testet apparaturen.

FIFA regner med at det skal tas og analyseres 900 prøver før og under VM neste sommer.

– Vi skal være ferdig i god tid før OL i Rio i 2016, men vi rekker ikke VM, sier Klein i et intervju med telegrambyrået Ap.

Nå må trolig problemet løses ved at godkjente laboratorier i andre land setter opp avdelinger i Brasil, og utfører og analyserer testene under oppsyn av folk fra disse landene.

Klein foreslår at WADAs laboratorium i Lausanne i Sveits overvåker analysene blodprøvene, mens andre laboratorier i Europa eller USA tar seg av urinprøvene som blir avgitt.

– Men dette er selvfølgelig noe som må godkjennes av WADA og FIFA først, sier Klein.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.