Norge reddet uavgjort foran 6.796 tilskuere

ULLEVAAL (NRK.no): Daniel Braaten (31) reddet litt av den norske æren med å score i sin 50. landskamp og sikre uavgjort mot Island. Islendingene kunne imidlertid juble for playoff-plass.

Daniel Braaten og Per Ciljan Skjelbred

Daniel Braaten jubler sammen med mannen bak den målgivende pasningen, Per Ciljan Skjelbred.

Fyldig livereferat: Norge - Island 1-1

Kolbeinn Sigthorsson

Kolbein Sigthorsson sendte Island i ledelsen med en meget presis avslutning tidlig i kampen.

– Førsteomgangen er vi gode frem til Island scorer. Så har vi en dårlig periode frem til vi får scoringen. Etter det er vi gode, sier Per-Mathias Høgmo til TV2 umiddelbart etter kampen.

6.796 tilskuere - rundt 3000 av dem islendinger - var til stede da Oslo-gutten Daniel Braaten utliknet Islands ledelse med en sterk prestasjon i det 30. minutt.

Dårligste tilskuertall siden '92

Etter en gjennombruddspasning fra Per Ciljan Skjelbred løp Braaten seg fri fra to Island-forsvarere og fikk plassert ballen til side for keeper.

Kvarteret før hadde Island tatt ledelsen på sin første sjanse i kampen ved lagets toppscorer Kolbeinn Sigthorsson.

Det er forøvrig det dårligste tilskuertallet i kvalifiseringskamp på Ullevaal siden møtet med San Marino i 1992.

– Vi tar et steg videre. Jeg begynner å se konturene av ting, men det er fortsatt mye å jobbe med, sier Høgmo.

Den nye landslagssjefen tok altså ett poeng på sine to første kvalikkamper. Egil «Drillo» Olsen var ikke til stede på Ullevaal.

– Det er bare beklage

I andre omgang hadde «Nye Norge» ballen klart mest, og spesielt Per Ciljan Skjelbred hadde mye ballkontakt. Tysklandsproffen klarte imidlertid ikke å spille flere av lagkameratene frem til opplagte målsjanser.

Stefan Johansen og Tarik Elyounoussis skuddforsøk endte rett på keeper eller utenfor. Aleksander Tettey hadde også et brukbart forsøk, men Island-keeper Hannes Thór Halldórsson reddet godt.

– Det er bare å beklage. Vi er ikke bedre. Du ser det i dag også, vi skaper ikke all verden, sier Tom Høgli til NRK.

I stedet var det Island som var farligst på kontringer.

Keeper Rune Almenning Jarstein reddet Norge ved flere anledninger - blant annet da den tidligere Barcelona- og Chelsea-stjernen Eidur Gudjohnsen avsluttet godt midtveis ut i omgangen.

Derfor drar vi ikke til Brasil

– Vi synes ikke dette er noe artig, vi spillerne heller. Nå kan vi forhåpentligvis få ro og en ny start, sier Høgli.

– Det er mye å ta tak i. Vi har ikke vært gode nok, rett og slett. Men nå har vi fått inn en ny trener, alle har bra med energi, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier Stefan Johansen.

Tarik Elyounoussi oppsummerer den norske VM-kvaliken slik:

– Vi tapte hjemme mot Albania, og fikk en dårlig start med tap på Island. Vi kom bra tilbake med resultater mot Sveits (borte) og Kypros. Men etter det har det vært dårlig. Derfor fortjener vi ikke Brasil-tur, sier Elyounoussi.

– Vi er ikke gode nok. Det er ikke mer å si. Vi fortjener ikke å være i Brasil, sier Hangeland resolutt.

Kamara-smell

Strømsgodset-spissen Ola Kamara fikk sin første landskamp fra start, men midtveis ut i andreomgang måtte 23-åringen byttes ut.

Etter en kollisjon med en islandsk forsvarer holdt angriperen seg til brystet, og klarte ikke å fortsette kampen.

Etter kampen var han imidlertid oppe på beina igjen.

– Han kjørte en hockeyblokk rett i solar plexus på meg, og da var det rett ut. Jeg prøvde å gi litt juling tilbake, men det var ikke noe håp. Jeg måtte bare bytte, sier Kamara til NRK.

4.-plass i kvaliken

Med kveldens ene poeng endte Norge på 12 poeng i denne VM-kvalifiseringen. Totalt tre seire, tre uavgjort og fire tap. Det holdt til en fjerdeplass.

Sveits er soleklare gruppevinnere med 24 poeng, mens Island går til playoff med 17 poeng.

Strømsgodset-spissen har imidlertid klokkertro på at «Nye Norge» vil reise seg.

– Per-Mathias har vært en frisk pust inn, og jeg tror dette ender i Frankrike i 2016, sier Kamara, og sikter til fotball-EM som arrangeres i Frankrike om to og et halvt år.

• Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

Britain Soccer Women's Super League
  • Moi-dobbel da FCK vant

Mohamed Elyounoussi scoret de to første målene da FC København slo Silkeborg 3-0 i dansk superliga. Nå er laget bare ett poeng bak serieleder Brøndby.

Brøndby tapte 2-3 borte for Midtjylland tross en scoring av Ohi Omoijuanfo. Det gjør at det er svært jevnt i gullkampen. Ett poeng skiller mellom de tre første, og tre mellom de fire første, når fire serierunder gjenstår.

Mohamed Elyounoussi
  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

Britain Soccer Women’s Super League
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

Friidrett - Trond Mohn Games
  • 2-1 til Brann

SISTE: Innbytter Anna Aahjem setter ballen i mål med 10 minutter igjen av kampen. Brann har dominert andre omgang, og påført Rosenborg årets to første baklengs.

Mathine Østenstad uliknet for Brann rett etter pause. Straffen ble gitt etter at RBK-keeper Rulyte går for hardt inn i en duell. Brann-trener Martin Ho har gjort tre bytter i pausen, og dette har gitt effekt.

Frøya Dorsin sendte bortelaget i ledelsen i åpningskampen på Brann stadion. Langskuddet 31 minutter inne i kampen kom etter at Rosenborg vant ballen, som følge av en hands dommer Karoline Jensen overså.

Det ble en sjansefattig og jevnspilt første omgang.

Totalt 6051 supportere har søndag tatt turen til tilskuerbenken på Brann stadion.

SENDTE BRANN I LEDELSEN: Innbytter Anna Aahjem