NRK Meny
Normal

Bildet som får svenske fotballfans til å rase

Fredag kveld spredte det seg et bilde på sosiale medier av Hammarby- og Djurgården-spillere som står og holder rundt hverandre. Det falt ikke i god jord hos klubbenes rivaliserende supportere.

Hammarby Djurgården

Dette bildet sirkulerte på sosiale medier fredag kveld, etter at spillere fra to av Stockholms rivaliserende klubber stilte opp på en felles fotoseanse. Fansen likte dårlig det de fikk se. Foto: Twitter.

– Takk for at dere fikk meg til å spy, skriver en Hammarby-supporter på klubbens facebook-side.

I likhet med en rekke andre fans, både fra Hammarby og byrivalen Djurgården, var supporteren mildt sagt misfornøyd med bildet han fikk servert fra Tele2 Arena.

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo mener det omstridte bildet er en grei måte å symbolisere fair play på.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / NTB scanpix

Lørdag publiserte også den svenske avisen Expressen - som var til stede under de to klubbenes bildemarkering - et oppslag med bilde av Hammarby- og Djurgården-spillere som holder rundt hverandre.

Bildet ble tatt for å markere at de to Stockholm-klubbene fra og med denne helgen vil dele på Tele2 Arena, klubbenes nybygde og storslåtte fotballstadion. Supporterne ble imidlertid aldri informert om PR-stuntet.

Derfor lot heller ikke kritikken vente på seg da bildet lakk ut på Twitter fredag kveld.

– Dere pisser oss i ansiktet. Hvorfor? Hvorfor i helvete gjør dere noe som dette?, skrev en annen illsint supporter, ifølge Aftonbladet.

Høgmo: – Uproblematisk

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo mener det er greit å symbolisere fairplay på denne måten.

– Vi skal jo dele stadion og jeg synes det er greit å symbolisere det slik. Det går fint an å dele stadion, sier Høgmo til NRK.no.

– Alle vet at det er stor rivalisering mellom lagene. Når lagene møtes på banen så er vi rivaler. Det er investert mye penger i dette anlegget, sier Høgmo.

– Kan du forstå at fansen reagerer på at rivaliserende lag holder rundt hverandre?

– Det er det vanskelig for meg å svare på, sier fotballtreneren.

– Sykeste på lenge

Supporterne av Hammarby og Djurgården er, som normalt når man er fra samme by, bitre rivaler. At lagene skal dele arena er én ting, men fanskarene hadde neppe sett for seg at spillerne skulle dulle sammen på bilder.

– Hva i helvete gjør dere, Hammarby? Vil dere støte fra dere supporterne og bare være et underholdningsprodukt? Faen, uttrykker en supporter.

– Dette er det sykeste på lenge. Haha! Fy faen. "Vår arena". Jeg krever en forklaring, skriver en annen.

Hammarby-direktør Henrik Kindlund erkjenner at det var ugunstig at bildet ble lekket til sosiale medier før klubbene fikk sagt noe om markeringen.

– Det var uheldig at bildet kom ut på denne måten, sier Kindlund til Aftonbladet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Expressen Hammarby Djurgården

FAKSIMILE: Slik så Expressens oppslag ut lørdag. Spillerne fra Hammarby og Djurgården står sammen - med armene om hverandre - inne i Tele2 Arena. Klubbene skal fra denne helgen av dele stadion i Stockholm.

– Trenger ikke å elske hverandre

Han har forståelse for at supporterne ble opprørte, men mener samtidig at det ikke er grunn til å overdrive mishagsytringene.

– Vi har selvfølgelig fått en del påminnelser fra supportergrupper som er sinte og skuffet. Bildet ble uheldigvis spredd på sosiale medier. Men hvis fansen tenker seg litt om, så kanskje de ser relevansen i dette. Selv om de ikke liker selve bildet, sier Kindlund.

Han forklarer bildemarkeringen med at klubbene, til tross for rivaleriet, er opptatt av å respektere hverandre.

– Noe av det viktigste er at man respekterer sine motstandere og rivaler. Man trenger ikke å elske hverandre, men det må finnes en grunnleggende respekt.

Kenneth Høie

Kenneth Høie debuterer på sin nye hjemmebane Tele2 Arena søndag.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

– Det blir helt feil å tolke bildet som om vi uttrykker noen form for kjærlighet til Djurgården, eller motsatt, sier Kindlund, og understreker samtidig at bildet var en felles idé klubbene imellom.

De to leirene har ingenting imot å dele stadion med hverandre, slik for eksempel AC Milan og Inter Milan gjør i Milano.

– Det er ingen stor greie at vi spiller på samme bane som Hammarby. Alle vil ha sin egen bane, men det går ikke alltid, sier Djurgårdens norske keeper Kenneth Høie.

Stor prestisje

Interessen for de to Stockholm-klubbene er enorm for øyeblikket. Til tross for at Hammarby spiller i svensk 1.- divisjon, er det ventet at de vil selge ut stadion til lørdagens møte med Örgryte.

– Vi jobber for å få inn rundt 32 500 tilskuere på stadion, sier Hammarby-direktør Henrik Kindlund.

Klubben har allerede solgt over 30 000 av billetene. Det er 5000 billetter mer enn Djurgården foreløpig har solgt unna til søndagens hjemmemøte med Norrköping.

– Vi vil jo slå Djurgården i alt. Det er prestisje i dette, og det er godt å høre at vi ligger litt foran, smiler Kindlund.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.