Hopp til innhold

Bildet som får svenske fotballfans til å rase

Fredag kveld spredte det seg et bilde på sosiale medier av Hammarby- og Djurgården-spillere som står og holder rundt hverandre. Det falt ikke i god jord hos klubbenes rivaliserende supportere.

Hammarby Djurgården

Dette bildet sirkulerte på sosiale medier fredag kveld, etter at spillere fra to av Stockholms rivaliserende klubber stilte opp på en felles fotoseanse. Fansen likte dårlig det de fikk se. Foto: Twitter.

– Takk for at dere fikk meg til å spy, skriver en Hammarby-supporter på klubbens facebook-side.

I likhet med en rekke andre fans, både fra Hammarby og byrivalen Djurgården, var supporteren mildt sagt misfornøyd med bildet han fikk servert fra Tele2 Arena.

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo mener det omstridte bildet er en grei måte å symbolisere fair play på.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / NTB scanpix

Lørdag publiserte også den svenske avisen Expressen - som var til stede under de to klubbenes bildemarkering - et oppslag med bilde av Hammarby- og Djurgården-spillere som holder rundt hverandre.

Bildet ble tatt for å markere at de to Stockholm-klubbene fra og med denne helgen vil dele på Tele2 Arena, klubbenes nybygde og storslåtte fotballstadion. Supporterne ble imidlertid aldri informert om PR-stuntet.

Derfor lot heller ikke kritikken vente på seg da bildet lakk ut på Twitter fredag kveld.

– Dere pisser oss i ansiktet. Hvorfor? Hvorfor i helvete gjør dere noe som dette?, skrev en annen illsint supporter, ifølge Aftonbladet.

Høgmo: – Uproblematisk

Djurgården-trener Per-Mathias Høgmo mener det er greit å symbolisere fairplay på denne måten.

– Vi skal jo dele stadion og jeg synes det er greit å symbolisere det slik. Det går fint an å dele stadion, sier Høgmo til NRK.no.

– Alle vet at det er stor rivalisering mellom lagene. Når lagene møtes på banen så er vi rivaler. Det er investert mye penger i dette anlegget, sier Høgmo.

– Kan du forstå at fansen reagerer på at rivaliserende lag holder rundt hverandre?

– Det er det vanskelig for meg å svare på, sier fotballtreneren.

– Sykeste på lenge

Supporterne av Hammarby og Djurgården er, som normalt når man er fra samme by, bitre rivaler. At lagene skal dele arena er én ting, men fanskarene hadde neppe sett for seg at spillerne skulle dulle sammen på bilder.

– Hva i helvete gjør dere, Hammarby? Vil dere støte fra dere supporterne og bare være et underholdningsprodukt? Faen, uttrykker en supporter.

– Dette er det sykeste på lenge. Haha! Fy faen. "Vår arena". Jeg krever en forklaring, skriver en annen.

Hammarby-direktør Henrik Kindlund erkjenner at det var ugunstig at bildet ble lekket til sosiale medier før klubbene fikk sagt noe om markeringen.

– Det var uheldig at bildet kom ut på denne måten, sier Kindlund til Aftonbladet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Expressen Hammarby Djurgården

FAKSIMILE: Slik så Expressens oppslag ut lørdag. Spillerne fra Hammarby og Djurgården står sammen - med armene om hverandre - inne i Tele2 Arena. Klubbene skal fra denne helgen av dele stadion i Stockholm.

– Trenger ikke å elske hverandre

Han har forståelse for at supporterne ble opprørte, men mener samtidig at det ikke er grunn til å overdrive mishagsytringene.

– Vi har selvfølgelig fått en del påminnelser fra supportergrupper som er sinte og skuffet. Bildet ble uheldigvis spredd på sosiale medier. Men hvis fansen tenker seg litt om, så kanskje de ser relevansen i dette. Selv om de ikke liker selve bildet, sier Kindlund.

Han forklarer bildemarkeringen med at klubbene, til tross for rivaleriet, er opptatt av å respektere hverandre.

– Noe av det viktigste er at man respekterer sine motstandere og rivaler. Man trenger ikke å elske hverandre, men det må finnes en grunnleggende respekt.

Kenneth Høie

Kenneth Høie debuterer på sin nye hjemmebane Tele2 Arena søndag.

Foto: ANDERS WIKLUND / NTB scanpix

– Det blir helt feil å tolke bildet som om vi uttrykker noen form for kjærlighet til Djurgården, eller motsatt, sier Kindlund, og understreker samtidig at bildet var en felles idé klubbene imellom.

De to leirene har ingenting imot å dele stadion med hverandre, slik for eksempel AC Milan og Inter Milan gjør i Milano.

– Det er ingen stor greie at vi spiller på samme bane som Hammarby. Alle vil ha sin egen bane, men det går ikke alltid, sier Djurgårdens norske keeper Kenneth Høie.

Stor prestisje

Interessen for de to Stockholm-klubbene er enorm for øyeblikket. Til tross for at Hammarby spiller i svensk 1.- divisjon, er det ventet at de vil selge ut stadion til lørdagens møte med Örgryte.

– Vi jobber for å få inn rundt 32 500 tilskuere på stadion, sier Hammarby-direktør Henrik Kindlund.

Klubben har allerede solgt over 30 000 av billetene. Det er 5000 billetter mer enn Djurgården foreløpig har solgt unna til søndagens hjemmemøte med Norrköping.

– Vi vil jo slå Djurgården i alt. Det er prestisje i dette, og det er godt å høre at vi ligger litt foran, smiler Kindlund.

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland