NRK Meny
Normal

Beckham møter motstand etter huskjøp i slummen

RIO DE JANEIRO (NRK.no): David Beckham investerer millioner i en av Rio de Janeiros mindre eksklusive områder. 38-åringen falt for en eiendom i en favela da han var på karneval i Brasil.

Beckham Miami Stadium David Beckham

David Beckham blir eier av et hus til 2,5 millioner kroner i en av Rio de Janeiros favelaer. Her er den tidligere fotballspilleren i Miami, hvor han skal bygge my stadion for en Major League Soccer-klubb i samme by.

Foto: Wilfredo Lee / Ap

I favelaen Vidigal er det vanligvis de fattige som titter ned på de rike, men det kan forandre seg nå.

Ifølge brasilianske medier skal David Beckham ha betalt én million reals - nærmere 2,6 millioner kroner - for en eiendom i Vidigal.

Favelaen ligger i åskammen over Rio de Janeiros mest eksklusive nabolag, Leblon og Ipanema. På grunn av beliggenheten har favelaen også noen av de beste utsiktene over byen og Rios vakre strender.

Og huset som David Beckham akkurat har kjøpt, skal ha en fantastisk utsikt over byen og havet, ifølge den brasilianske nettavisen Veja.

Politiet tok over i 2011

Rio de Janeiro har rundt 1000 favelaer. De seks siste årene har 9000 spesialpolititjenestemenn blitt satt inn i 40 ulike favelaer med mål om: «å pasifisere volden». Deres oppgave er å rydde opp i slummen før det prestisjetunge OL og VM kommer til Rio.

Det nye nabolaget til David og Victoria Beckham, samt deres fire barn, ble pasifisert i 2011.

Det er blitt mindre åpenlys vold og narkotikahandel blant de 30.000 innbyggerne, men favelaen mangler fremdeles grunnleggende infrastruktur, gode skoler og helsestasjoner.

Det er heller ingen bank i nabolaget, og hvis man vil komme seg opp til toppen av favelaen – hvor utsikten er best – må man ta en motorsykkeltaxi.

Galopperende boligpriser

Vidigal er en perle for pengesterke eiendomsinvestorer og utbyggere, på grunn av den flotte beliggenheten i nærheten av noen av verdens mest berømte strender og den enestående utsikten.

Etter at området også ble mer trygt, har flere turister og utlendinger kommet til Vidigal. Enten for å leie, eller å sikre seg en fantastisk eiendom før prisene skyter enda mer i været.

Siden pasifiseringen i 2011 har prisene økt med 40 prosent i området, til økt uro fra lokalbefolkningen.

Tirsdag denne uken, få dager før nyheten om at kjendisparet Beckham hadde kjøpt hus i Vidigal, ble det arrangert debatt om det økende antallet turister og utlendinger som dukker opp i området.

Et femtitalls mennesker dukket opp på torgalmenningen for å komme med sitt syn på hva de mener om utviklingen.

Artiikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL-SLUMS/TOURISM To match feature BRAZIL-SLUMS/TOURISM

Førstemann til mølla? Med en utsikt som denne, eksisterer det en frykt for at billige og enkle hus i favelaen Vidigal blir byttet ut med dyre hoteller og luksuseiendommer.

Foto: Sergio Moraes / REUTERS

– Vet han hva han gjør?

Det er ikke alle som er begeistret for inntoget av nye beboere i bydelen. Med pengesterke turister og «gringos» er det en økende frykt for å bli skviset ut av nabolaget.

– Jeg synes Vidigal er blitt annerledes. Det er veldig dyrt. Det kommer mange folk fra andre steder enn her, turister og unge mennesker som betaler mye i husleie. Som gjør at de fattige faktisk ikke kan betale, fortalte en kvinnelig beboer.

Og det er heller ikke alle som ser blidt på at David Beckham kjøper hus for millioner i området.

– Vet han hva han gjør? Vet David Beckham at han Rio de Janeiro nå gjennomgår en sosial rengjøring, hvor den eneste hensikten er å tilrettelegge for å bygge nye eiendommer, spør den sosiale gruppen Geração Invencível retorisk på Facebook, og sikter til den omstridte pasifiseringen og «opprydningen» i Rio de Janeiro.

debatt i Vidigal

Lokalforeningen i Vidigal arrangerer en debattserie hvor temaet nettopp er framtiden i favelaen. På torgalmenningen vitner et banner om at pasifiseringspolitiet UPP er til stede.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia