Hopp til innhold

Målkalas på Camp Nou

Barcelona slo Sjakhtar Donetsk 5-1 i første kamp i mesterligakvartfinalen.

Lionel Messi

Lionel Messi og Barcelona møter Sjakhtar Donetsk. Følg kampen fra kl 20.45.

Foto: JOSEP LAGO / AFP

NRK.no følger kampen spark for spark. Trykk F5 for å oppdatere!

Følg også: Følg Chelsea - Manchester United

90+2 - Kampen blåses av. Barcelona har slått Sjakhtar Donetsk 5-1. Sjakhtar hadde sin del av sjansene, men var ineffektive og dessuten svake bakover. Barcelona dominerte både sjansestatistikken og banespillet og storseieren var velfortjent.

90+1 - Bytte Barcelona: Afellay kommer inn for målskårer Iniesta.

87 - Pedro skyter over fra 25 meter.

86 - Mål, Barcelona. Alves herjer på høyrekanten og finner Xavi umarkert på elleve meter. Midtbanestjernen kan enkelt sette inn 5-1. Fem forskjellige spillere har scoret for hjemmelaget, men merkelig nok er ingen av dem Messi.

83 - Bytte Sjakhtar: Eduardo kommer inn for Hübschman

82 - Barcelona kontrer og Messi spilles fri på fem meter med åpent mål foran seg. Argentineren blåses imidlertid av for offside. Scoringen annuleres.

82 - Stolpeskudd fra Sjakhtar. Pasning i bakrommet fra Costa mot bakerste stolpe, der kommer Luiz Adriano fossende, avslutningen er bare centimeteren for dårlig.

81 - Alves fosser frem på høyrekanten, legger i boksen, avslutningen fra Iniesta går over.

80 - Fine kombinasjoner fra barcelona ender hos Alves som slår til med et skikkelig dårlig innlegg. Guardiola slår oppgitt ut med armene.

79 - Tempoet i kampen har falt noe de siste minuttene, men er fortsatt relativt høyt. Barcelona dominerer banespillet.

77 - Bytte Barcelona: Adriano erstattes av Maxwell.

77 - Gult kort til Fernandinho etter en sen takling.

75 - Bytte Sjakhtar: Willian tas ut, Alex Teixeira kommer inn.

74 - Costa spilles fri på venstrekanten, Pique rydder opp. Godt forsvarsspill av den tidligere unitedstopperen.

73 - Forsøket fra Dani Alves går høyt over.

72 - Messi tar med seg ballen på elegant vis, men feller på 25 meter. Frispark i god posisjon for hjemmelaget.

70 - Bytte Barcelona: Villa tas av banen og erstattes av Pedro

70 - Bytte Sjakhtar: Fernandinho kommer inn for Jadson.

69 - Sjakhtar har hatt ballen litt i det siste og vinner et hjørnespark. Barca får etterhvert slått unna.

65 - Rakitskiy feller Villa og pådrar seg gult kort.

63 - Messi skyter fra 20 meter, Pyatov slår ballen over mål. Barcelona fortsetter å presse, men skaper ikke noe på den påfølgende corneren.

60 - Mål, Barcelona. Hjemmelaget kontrer. Messi skjærer inn banen på 16 meter, legger ut til Keita som smeller ballen kontant i krysset. 4-1.

59 - Mål, Sjakhtar. Rakitskiy stusser frisparket fra Srna i mål med kneet. 3-1.

59 - Frispark til Sjakhtar på høyrekanten. Iniesta pådrar seg gult kort.

56 - Corner fra Sjakhtar klareres av Barcelona.

53 - Mål, Barcelona. Pique. Xavi slår en smart corner lavt inn til 12 meter. Der er Pique. Stopperen setter inn 3-0 med et godt plassert skudd. Sjakhtar er ikke med på notene i det hele tatt.

51 - Forsøket fra Xavi blir for svakt. Pyatov har full kontroll.

50 - Alves felles på 23 meter. Rat får gult kort. Frispark i god posisjon for hjemmelaget.

48 - Innlegg fra venstrekanten ender i beina til Luiz Adriano på bakerste stolpe, men spissen klarer ikke å få kontroll på ballen. Barcelona tar over.

46 - Barcelona setter i gang 2. omgang. Katalanerne triller ball innledningsvis.

45 +1 - Pause. Barcelona leder fortjent 2-0 etter første omgang. Sjakhtar har sett lite til ballen, men vært farlig frempå ved flere annledninger uten at de har klart å få hull på byllen.

44 - Villa er nære på å komme seg gjennom, men takles hardt av Rakitskiy. Dommeren er godt plassert å lar det passere. Villa har tydelig vondt i skulderen etter landingen.

43 - Iniesta felles i midtsirkelen og Barca får et frispark som tas raskt. Hjemmelaget fortsetter å holde ballen i laget.

41 - Busquets har fått seg en smell og ligger nede, men kommer seg raskt på beina igjen.

37 - Corner til Sjakhtar klareres av hjemmelaget.

33 - Mål, Barcelona. Alves tar et genialt løp inn i boksen fra sin høyre midtbaneposisjon. Iniesta slår en perfekt beregnet, høy gjennombruddspasning som Brasilianeren tar ned foran Pyatov og ekspederer i mål. 2-0.

31 - Alves slår inn fra høyre. Villa er umarkert på elleve meter og header på mål, men Pyatov redder.

28 - Overgang for Sjakhtar. Costa forsøker å finne Luiz Adriano to ganger, men begge forsøkene stoppes.

26 - Xavi drar av en mann, avanserer inn i feltet og spiller gjennom Alves på høyresiden, han chipper ballen inn i feltet, der venter Messi, men argentineren er et hode for lavt til å stange ballen i mål.

25 - Xavi slår en corner inn i feltet, den stusses ned på fem meter, rett i beina på Pique. Stopperen klarer ikke ta ned ballen og bortelaget får klarert.

23 - Adriano kommer seg til linja og legger ut i feltet. Sjakhtar får klarert.

19 - Messi er frekk og stjeler ballen fra en Ishchenko, dermed er han alene mot Pyatov fra skrå vinkel. Keeperen er raskt ute og Messi prøver en lobb, men Pyatov er våken og plukker ballen komfortabelt.

17 - Messi utfordrer og tas på 25 meter. Frispark i god posisjon for Barcelona. Messi forsøker skuddfoten og er halvmeteren unna å skru ballen i lengste kryss.

13 - Kjempesjanse til Sjakhtar. Luiz Adriano blir igjen spilt fri denne ganger etter et håpløst tilbakespill fra Alves. Valdes er våken og kommer ut og takler spissen på 20 meter. Ballen havner hos Willian som kan styre den inn i det åpne målet fra 30 meter. Forsøket går like utenfor. Pangstart på kampen.

12 - Costa spiller i bakrom, Luiz Adriano rykker fra forsvaret og er alene mot Valdes. Avslutningen blir for svak og går utenfor. God sjanse for bortelaget.

10 - Svak organisering i barcaforsvaret og Luiz Adriano blir spilt gjennom i bakrom. Brasilianeren klarer imidlertid ikke å sette fart på ballen og Katalanerne kommer seg på rett side.

8 - Hjemmelaget fortsetter å kontrollere banespillet. Fortsetter dette kampbildet er det lite håp for Sjakhtar.

5 - Barcelona holder ballen i laget. Ukrainerne har ikke klart å markere seg enda.

2 - Mål, Barcelona: Iniesta. Drømmeåpning for hjemmelaget. En gjennombruddspasning fra Messi går via en Sjakhtarspiller og i bena på Iniesta som ikke gjør noen feil alene mot keeper. 0-1.

1 - Sjakhtar sparker i gang 1. omgang og går rett i angrep. Ballen ender hos Valdes og Barcelona tar over.

Lagoppstillinger

Barcelona: Valdes, Alves, Pique, Xavi, Villa, Iniesta, Messi, Mascherano, Keita, Busquets, Adriano. Benk: Miño, Bojan, Pedro, Milito, Maxwell, Afellay, Thiago Alcantara.

Sjakhtar Donetsk: Pyatov, Hübschman, Jadson, Luiz Adriano, Willian, Douglas Costa, Mkhitaryan, Rat, Ishchenko, Srna, Rakitskiy. Benk: Khudzhamov, Fernandinho, Eduardo, Kobin, Stepanenko, Alex Teixeira, Chyzhov.

Barcelona går ut i en 4-3-3 formasjon, mens hjemmelaget spiller 4-2-3-1.

Barca favoritt

Katalanerne er blant de heteste kandidatene til å vinne mesterligaen og er relativt klare favoritter til å avansere til semifinalene på bekostning av de ukrainske mesterne. Sjakhtar er likevel ikke et lag Barcelona kan ta lett på. I 2009 vant ukrainerne uefacupen og på veien til kveldens kvartfinale har de slått sterke lag som Arsenal og Roma.

I mesterligasammenheng må Sjakhtar betegnes som en outsider. I 2008 vant de overraskende 3-2 hjemme mot Barcelona. Lagene møttes sist i Supercupen. Da vant Barcelona på overtid etter scoring av Pedro.

Slik gikk det i går:

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland