Hopp til innhold

Av samme skole - men helt forskjellige

KOMMENTAR: José Mourinho og André Villas-Boas har lignende bakgrunn, men som trenere har de to portugiserne lite til felles.

kombo

José Mourinho og André Villas-Boas er ikke spesielt interesserte i å bli sammenlignet med hverandre, til tross for at de har samme bakgrunn.

Følg kampen 13.45: Tottenham - Chelsea

Selv to år etter at Villas-Boas ankom Chelsea som hovedtrener er det fristende å trekke sammenligninger mellom Tottenham-sjefen og Mourinho.

Fellestrekkene mellom trenerne, som møtes til dyst i Premier League, er åpenbare: begge er fra Portugals øvre middelklasse; begge ble skolert av Sir Bobby Robson; begge har vært hovedtrenere i Porto og Chelsea.

Fra et faglig perspektiv finnes det imidlertid en rekke ulikheter, som Villas-Boas belyste i går.

– Jeg har lært mye med Mourinho, men jeg er fullstendig annerledes fra ham med hensyn til personlighet, arbeidsmetoder og kommunikasjon. Vi har forskjellig filosofi, sa 35-åringen.

Av samme skole

Enkelte detaljer i duoens bakgrunn er dog verdt å nevne. Ingen hadde profilerte spillerkarrierer, men ble i stedet skutt inn i et profesjonelt klima hvor læreforholdene var ideelle.

Mourinho studerte først sportsvitenskap ved det tekniske universitetet i Lisboa. Etter roller som gymlærer, speider og trener ble han Robsons oversetter og senere assistenttrener i Sporting Lisboa, Porto og Barcelona.

Villas-Boas vurderte å bli sportsjournalist før han konfronterte Robson i sin egen boligblokk som 16-åring. Han krevde en forklaring på den begrensede spilletiden til Domingos Paciência, den tidligere Deportivo La Coruña-treneren som den gang var en ung spiss.

Villas-Boas ble tatt inn i Porto og gikk deretter gradene under Mourinho i Chelsea

SPORT SOCCER

Den avdøde, tidligere England-treneren Sir Bobby Robson har lært opp både Mourinho og Villas-Boas.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

og Inter (via et kort opphold som trener for Jomfruøyene i en alder av 21 år).

Med slikt til felles virker det overraskende at trenernes filosofier er så ulike. Det var imidlertid begrenset hvor mye Villas-Boas lærte under Mourinho. Han skrev for det meste speiderrapporter på sin Blackberry, og mangelen på tid på treningsfeltet sies å være hovedgrunnen til at Villas-Boas forlot Inter Milan i oktober 2009.

Likevel observerte han nok til å ta med seg et av hovedkonseptene til Mourinho da han tok over portugisiske Académica kort tid etter.

«Taktisk periodisering»

Der innførte han «taktisk periodisering», et treningsprinsipp introdusert av Vítor Frade, en tidligere professor ved Universitetet i Porto.

Konseptet handler om å bruke øvelser som kombinerer faktorene taktikk, teknikk, fysikk og psykologi. I motsetning til ren løpetrening konstrueres øvelsene slik at alle fire delene trenes samtidig. Øktene er intensive og korte. Alt skjer med ballen. Alt går i ett.

Dette påvirker måten Mourinho tar ut laget på. En spiller anses ikke som kampklar bare fordi han er i god fysisk kondisjon. De fire faktorene må være tilfredsstilt før en spiller skal ut i strid.

Ironisk nok har verken Villas-Boas eller Mourinho vært på Frades forelesninger. Det har imidlertid Rui Faría, en tidligere student ved Universitetet i Porto, som Mourinho ansatte i trenerapparatet da han tok over portugisiske União de Leiria i 2001 – og som på tross av sin rolle som fysisk trener alltid har vært managerens høyre hånd.

Med sin utdannelse representerer Faria den vitenskapelige bakgrunnen som ligger i bunnen av Mourinhos og Villas-Boas’ trenerkompetanse. Det må dog sies at duoen har tilpasset modellen på forskjellig vis.

Én kyniker; én idealist

Når det gjelder trenernes spillestil er forskjellene enorme. Mens mye har blitt sagt om taktikeren Mourinho, kom det mest treffende utsagnet fra Louis van Gaal, som portugiseren jobbet under i Barcelona etter at Robson forlot klubben.

«Min filosofi er å alltid spille offensiv fotball, fordi jeg mener folk bør underholdes», sa nederlenderen. «Hans filosofi er å vinne».

Mourinho er pragmatikeren, kynikeren. Underholdning og popularitet har lav verdi. Friheten fra en bestemt idealisme har gjort at Mourinho kan tilpasse seg kulturer på kort tid. I England skapte han en dynamisk 4-3-3 med fysiske spillere; i Italia vant han mesterligaen med den defensive fotballen som ofte forbindes med støvellandet; i Spania vant han La Liga med et mer raffinert system.

Villas-Boas er det motsatte. Etter å ha vunnet serien med Porto gjennom et ambisiøst 4-3-3 system – hvor atletiske midtstoppere satte forsvarslinjen høyt – prøvde han å kopiere oppskriften i Chelsea. Det fungerte ikke.

Stallen klarte ikke å tilpasse seg et så åpent og offensivt system. Men selv etter et 5-3 tap mot Arsenal på Stamford Bridge forsvarte Villas-Boas sin stil. Akkurat som han gjorde i går.

– Min filosofi er å ha offensive lag som har ballen og tar kontroll på kampen. Uansett kamp spiller vi for å vinne, selv om det av og til kan koste dyrt.

«Pappa Mourinho»

SOCCER-CHAMPIONS/VALENCIA

Mourinho er kjent for å ha et nært forhold til spillerne sine, og gir dem gjerne en god klem - som her med Didier Drogba.

Foto: VICTOR FRAILE / REUTERS

Forskjellen på spillerbehandlingen er også stor. Mourinho er kjent for å ha et tett forhold. Under et trenerseminar i Los Angeles under Real Madrids sesongoppkjøring i august 2012 fortalte Mourinho at han behandler spillergruppen som en familie.

Han har ingen problemer med å kysse, gråte med eller sparke spillerne. Alt tilhører familien. Han trakk attpåtil frem sin egen familie som referanse; et nettverk hvor medlemmene kan dele følelser og idéer.

Mourinho er naturligvis overhodet i denne familien, en referanse flere spillere bruker. «Han støttet meg og hjalp meg, og mange andre spillere også», sa Didier Drogba i april. «Det er derfor vi kaller ham pappa».

Rollen er vanskeligere å spille for Villas-Boas, som er mer enn seks år yngre enn sin reservekeeper Brad Friedel (42).

Villas-Boas vet det, og velger heller å gi spillerne mer frihet. Holdningen er roligere og mer diplomatisk. Et eksempel kom i Europa League-kampen mot Inter Milan i mars. Etter 70 minutter kalte Villas-Boas til seg Aaron Lennon og Gareth Bale. Han spurte om de ønsket å spille videre. Begge sa ja, og ingen bytter ble foretatt før senere.

Ulike ambisjoner

Et slikt scenerio, utenkelig under Mourinhos ledelse, gir en passende kontrast mellom de to trenerprofilene. Selv om begge er innovative med hensyn til speidermetoder, fysisk trening og taktikk, er forskjellene enorme utover det.

Duoens fremtidsplaner er også ulike. Mourinho vil fortsette å trene til han er 70, mens Villas-Boas har uttrykt et ønske om å legge opp innen 10 år på grunn av presset og intensiteten som legges på treneres skuldre.

Mourinho har sagt han vil trene det portugisiske landslaget. Villas-Boas har ambisjoner om å delta i Rally Dakar.

Livsperspektiver blir ikke stort annerledes enn det. Om Villas-Boas og Mourinho virkelig har én ting til felles, så er det ønsket om å gjøre ting på deres egen måte.

Fotball

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Brann med skarp advarsel til fansen

    Brann fraråder på det sterkeste supportere om å kjøpe billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord på svartebørsen. Klubben påpeker at dette er ulovlig.

    Branns hjemmekamp på fotballens festdag ble som alltid utsolgt på svært kort tid. Nå har bergensklubben registrert at mange både ønsker å selge og kjøpe til billetter til langt over markedspris.

    På egne nettsider advarer Brann mot å la seg lokke av dette.

    «Kort tid etter at det åpne salget av billetter til 16. mai-kampen mot Sandefjord startet var det utsolgt, og det er mange som prøver desperat å sikre seg billetter. Brann vet også at flere tilbyr seg å selge sin plass til en grov overpris», skriver klubben i en uttalelse.

    Svartebørs-salg omtales videre som uakseptabelt og et brudd på norsk lov.

    (NTB)

    Eliteserien 2023: Hamkam - Brann
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer

    Svein Oddvar Moen gir seg som toppdommer og blir ansvarlig for VAR i Norge. Det skriver Norges Fotballforbund i en pressemelding.

    Rollen som VAR-ansvarlig strekker seg ut året. Moen har dømt på toppnivå siden 2003.

    – Det er virkelig en spennende utfordring, og jeg gleder meg til å få være med på å utvikle VAR og norsk fotball. Jeg gir meg som dommer på banen litt tidligere enn jeg hadde tenkt, men det er en tid for alt, sier Moen i pressemeldingen.

    NM fotball cup 2023: Molde - Strømsgodset
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Van Dijk bekrefter: Blir en del av «nye» Liverpool

    To kamper i Premier League gjenstår før manager Jürgen Klopps ni år lange regjeringstid på Anfield er over.

    Virgil van Dijk har ett år igjen av kontrakten med klubben som må igjennom en betydelig forandring når tyskeren forsvinner ut av porten.

    Alt tyder på at van Dijks landsmann Arne Slot blir Klopps erstatter.

    – Fokuset er på de to siste kampene, og deretter må vi konsentrere oss om hvem som blir ny manager og hvordan den overgangen blir. Jeg blir en del av det, sa van Dijk etter søndagens 4-2-seier over Tottenham.

    Det er ikke kjent hvilke spillere som forsvinner og hvem som blir på Anfield, men van Dijk sier at det ikke er noen tvil for hans del.

    – Jeg trives her, og jeg elsker klubben, sier 32-åringen. (NTB)

    Virgil van Dijk
    Foto: AP
  • Fire Reiten-mål (!) da Chelsea knuste Bristol City 8-0

    Guro Reiten scoret fire ganger og la opp til to mål da Chelsea knuste Bristol City 8-0 i siste hjemmekamp under manager Emma Hayes.

    Med sitt målshow sendte hun Chelsea inn i gullkampen igjen for fullt. Laget er tre poeng bak serieleder Manchester City med en kamp mindre spilt, og nå med bedre målforskjell.

    (NTB)

    Britain Soccer Women's Super League
    Foto: Adam Davy / AP
Erling Braut Haaland