NRK Meny
Normal

«Slektstreff» i europaliga-finalen

Athletic Bilbao og Atletico Madrid har mer til felles enn at de er to lag fra samme liga og skal møtes i finalen i europaligaen. Den ene klubben er nemlig avleggeren av den andre.

Atletico og Athletic

Klubber som er 'i slekt': Atletico Madrid og Athletic Bilbao. Stripene er nesten de samme, men nå skal de gjøre opp om Europas nest gjeveste pokal

Foto: Javier Soriano/Rafa Rivas / AFP

I tillegg til å ha tilnærmet likelydende navn og nesten identiske rød- og hvitstripede drakter, er klubbene også «i slekt». I nesten 20 år var de også i prinsippet samme klubb, det vil si at Atletico Madrid formelt var en gren av Athletic Bilbao.

Det er derfor «far og sønn» som nå har slått seg fram til den helspanske finalen i europaligaen i Bucuresti onsdag 9. mai.

Verftsarbeidere og studenter

Historien begynte mot slutten av 1800-talet, nærmere bestemt i 1889, da den engelske oppfinnelsen fotball var helt ny som organisert idrett.

Da var verftsindustrien i Spanias viktigste havneby Bilbao så omfattende at man måtte leie inn store mengder av utenlandsk arbeidskraft, ikke minst stålarbeidere fra England. En gruppe av disse stiftet Bilbao Football Club i 1889.

Noen år seinere, i 1898, ble Athletic Club stiftet av en gruppe baskiske studenter. De hadde studert i England og blitt grepet av fotball-basillen der før de vendte tilbake til hjembyen Bilbao. Merk den engelske stavemåten av klubbnavnet.

For å skaffe byen en slagkraftig klubb ble de to slått sammen i 1902. Klubben kalte seg først FC Vizcaya, men formaliserte sammenslåingen og tok navnet Athletic Club de Bilbao.

Athletic har alltid hatt som policy og har det fortsatt - at det bare skal være baskiske spillere eller spillere med baskiske røtter i klubben.

Opprettet underavdeling i Madrid

Diego Forlan med pokal

Atletico Madrids store øyeblikk: Diego Forlan løfter pokalen etter klubbens seier i den aller første europaliga-finalen i 2010

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Året etter flyttet tre av studentene til Madrid, og ønsket å "ta med seg” fotballen. Men samtidig forholdt de seg lojale til klubben i sin hjemby, så i stedet for å stifte en ny klubb, opprettet de likegodt en Madrid-avdeling av sin gamle.

Derfor fikk den navnet Athletic Club de Madrid og brukte naturlig nok også de samme draktfargene og stripene som faderklubben der hjemme.

Madrid-avdelingen fikk raskt suksess. De vant flere ganger det regionale mesterskapet i Midt-Spania, og i 1921 nådde de finalen i Copa del Rey. Der møtte de til overmål moderklubben Athletic Bilbao, som de tapte mot.

Om det hadde noe med finaletapet å gjøre, vites ikke, men seinere samme år brøt Athletic Club de Madrid forbindelsene til Athletic Club de Bilbao og erklærte seg som en uavhengig klubb. Men de beholdt skrivemåten og draktfargene.

Franco nektet utenlandske navn

Etter at den spanske borgerkrigen var over i 1939, satte krigsvinneren og Spanias nye diktator, general Franco, ned forbud mot utenlandsk-klingende navn på det meste. Begge klubbene måtte dermed skifte skrivemåte fra engelske Athletic til den spanske varienten Atletico.

Men mens Madrid-klubben har beholdt det siden, gikk Bilbao-klubben tilbake til Athletic straks Franco-tiden var over. Den spanske diktatoren døde i 1975.

Det er derfor at det er Athletic og Atletico som skal til Bucuresti for å spille europaliga-finale onsdag. Det bør bli en heidundrende familiefest.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.