"Ingen" vil anmelde Veigar-saken

"Alle" mener at Veigar Pall Gunnarsson-saken bør politianmeldes, men ingen vil levere inn noen anmeldelse.

Truls Haakonsen, Inge André Olsen og Veigar Páll Gunnarsson

Ingen vil så langt politianmelde saken omrking Veigar Pall Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Svein Graff

- Påtalenemndas innstilling er så fersk ennå at vi ikke har rukket å se grundig nok på den ennå, sier NFFs informasjonssjef Svein Graff

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

- Saken er ny for oss ennå, og vi har foreløpig ikke diskutert om vi skal anmelde den også som sivil sak, sier Fotballforbundets kommunikasjonssjef Svein Graff til NRK, og viser til at det er mindre enn ett døgn siden påtalenemnda anbefalte strenge straffer for både Stabæk og Vålerenga og enkeltpersoner i de to klubbene.

Påtalenemnda la i går fram sin innstilling, som går ut på strenge straffer for begge klubbene:

  • Stabæk bøtlegges med 500.000 kroner
  • Vålerenga bøtlegges med 350.000 kroner
  • Stabæks styreleder Erik Loe tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF i 18 måneder.
  • Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF i 18 måneder.
  • Vålerengas sportslige leder Truls Haakonsen tap av rett til å ha valgte eller oppnevnte tillitsverv innenfor NFF i 12 måneder.

- Merkelig om saken ikke politianmeldes

Politiet mener også at det er merkelig hvis ikke denne saken blir anmeldt, det samme gjør advokat Gunnar Martin Kjenner.

- Betyr ikke dette at det blir lagt betydelig press på NFF for å gå til politiet med saken?

- Det vil vi se på, men foreløpig er påtalenemndas konklusjoner nye for oss. Vi vil først og fremst se på hvordan denne saken er i forhold til NFFs lover og retningslinjer. Og politiet har full anledning til selv å ta opp saken, hvis de mener det er interessant, sier Graff til NRK.

- Betyr dette at dere vil avvente utviklingen?

- Nå ligger saken hos vårt doms- og sansksjonsutvalg, så får vi se, sier Graff.

Kan ta tid

Der kan den bli en stund, fordi partene har tre uker på seg til å legge fram og dokumentere saken fra sine synsvinkler. Deretter skal utvalget sette seg inn i dokumentasjonen før det kommer fram til en konklusjon.

- Vi kan ikke la dette trekke for lenge ut i tid, og kommer til å sette et visst press på å komme i gang med behandlingen av saken, sier utvalgsleder Sven Olav Larsen til NTB.

Og utvalgets dom kan ankes til NFFs ankeutvalg. Da vil saken ta enda lenger tid.

NIF vil ikke politianmelde

Heller ikke idrettspresident Børre Rognlien er ivrig etter å blande inn politiet og det sivile rettsvesenet.

- Jeg synes ikke det spørsmålet blir aktuelt før det eventuelt kommer fram at enkeltpersoner har fått økonomisk gevinst. Slik jeg kjenner saken, dreier den seg om forsøk på å unndra overgangspenger mellom klubber, og da hører den også hjemme i fotballforbundets eget doms- og sanksjonsutvalg, sier Rognlien til NTB.

Politiet selv kan ta opp etterforskning i saken, men vil i første omgang ikke gjøre det. Men det er et tema i politet, som følger utviklingen i saken, sier Gro Smogeli i Oslo-politiet til VG Nett .

– Ingen tror på klubbene

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Økonom og redaktør Trygve Hegnar mener at klubbene står igjen med null i tillit etter at denne saken ble avslørt.

– Det er absolutt ingen i hele Norge som tror noe som helst på at avtalen mellom Vålerenga og Stabæk var reell. Dette er en opplagt tåpelig konstruksjon for å lure unna penger som Nancy skulle ha, sier Trygve Hegnar til NRK.

Hva mener du burde skje med de ansvarlige?

– Det er kriminelt å svindle penger fra andre og det er det som har skjedd her, så jeg mener at dette er en sak for rettsapparatet, sier Hegnar videre.

Kan klubbene gjøre noe for å redde noe av anseelsen?

– Nei, det er for seint. Jeg tror ikke at de kommer opp med noen nye elementer før det skal avgjøres av doms- og sanksjonsutvalget, avslutter han.

- Nærmer seg grovt bedrageri

Gunnar Martin Kjenner

- Det er Nancy som er mest skadelidende, og det er naturlig at det er de som anmelder saken, sier advokat Gunnar Martin Kjenner

Foto: Knut Falch / SCANPIX

Advokat Gunnar Martin Kjenner mener det mest naturlige er at det er den franske klubben Nancy som politianmelder saken.

- Det er de som er den mest skadelidende parten, slik saken ser ut nå, sier Kjenner til NRK. Også en islandsk klubb skal ha penger fra salget av Gunnarsson.

- Også Stabæk bør applaudere en politigransking. Da har de sjansen til å renvaske seg fra beskyldninger som nå er ganske tunge, legger han til.

- Hva kan straffen bli for dem som måtte bli funnet skyldige i lovbrudd i forbindelse med denne overgangssaken?

- Bedrageri har en øvre strafferamme på 3 års fengsel. Grovt bedrageri har en ramme på 6 år, og hvis det stemmer at Nancy er lurt for 2 millioner kroner på en ulovlig måte, nærmer dette seg sterkt grovt bedrageri, sier Kjenner.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp