Hopp til innhold

Spådom: USA vinner fotball-VM i 2030

BLOGG: Fotballinteressen i verdens tredje mest befolkede land når stadig nye høyder. Derfor tar jeg sjansen og utroper dem til VM-favoritter om 12 til 16 år.

USA fans

SOCCER FEVER: Aldri før har så mange amerikanere fulgt med på fotball-VM. Kun amerikansk fotball slår TV-tallene til fotballandslaget til USA.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Interessen for den runde ballen har aldri vært større i USA. Kun brasilianerne selv har kjøpt flere billetter til fotball-VM i Brasil enn amerikanerne. Mer enn 200.000 «yankees» tok turen sørover.

USAs åpningskamp mot Ghana ble sett av mer enn 11 millioner amerikanere. Det var ny rekord for en fotballkamp på amerikansk TV med klar margin.

Seks dager senere møtte amerikanerne Portugal. Kampen ble sett av 18,2 millioner amerikanere. Ny rekord igjen.

Enorme TV-tall

«Pøh, hva er vel 18 millioner TV-seere i en nasjon med mer enn 300 millioner innbyggere?», tenker du sikkert.

For å sette tallene i perspektiv:

  • 17,5 millioner i snitt så fjorårets finalekamper i Major League Baseball mellom Boston Red Sox og St. Louis Cardinals.
  • 15,5 millioner i snitt så årets NBA-finalekamper mellom Miami Heat og San Antonio Spurs.
  • 4,7 millioner så årets NHL-finalekamper mellom Los Angeles Kings og New York Rangers.

Det høres nesten rart ut, men akkurat nå er altså «soccer» den nest største TV-sporten i USA - selvfølgelig bak sporten som ligger amerikanernes hjerte aller nærmest - amerikansk fotball.

Brazil WCup US Soccer

SAMLES OM LANDSLAGET: Amerikanere har trukket til amerikanske fotballstadioner for å se fotball-VM på storskjerm. Her fra Arlington i Texas.

Foto: Tony Gutierrez / Ap

Hvor det hele begynte

Det er ikke bare gjetning at dagens knallgode USA-utgave er et produkt av USA-VM i 1994. Arrangementet ble mange amerikaneres første møte med sporten der 22 mann jager en ball i 90 minutter.

Flere av dagens USA-spillere har sine første fotballminner fra dette mesterskapet. Clint Dempsey var til eksempel 11 år da USA arrangerte fotball-VM for første gang.

Michael Bradley var seks år gammel da han så Norge trene før gruppespillskampen mot Italia. 7 år gamle Graham Zusi var deltager under åpningsseremonien i Chicago.

Gjennombruddet i 1994 bar umiddelbart frukter. Åtte år etter VM på hjemmebane var USA i VM-kvartfinale. Dessverre ble kampene i Sør-Korea og Japan spilt på svært ubeleilige tidspunkter for det amerikanske TV-publikummet.

Uansett handler det om å skape interesse hos de unge.

Interessen stor blant unge

Og beviselig har interessen fått en kraftig boost nå. Tirsdag kveld satt det millioner av amerikanske tenåringer og barn og fulgte sine stjerner på nært hold. De så et amerikansk lag som aldri ga seg.

I en nylig utført spørreundersøkelse svarte 14 prosent av amerikanere mellom 12 og 24 år at fotball er deres favorittidrett. Kun amerikansk fotball har større oppslutning i denne aldersgruppen.

Der den gjengse oppfatning av «soccer» tidligere har vært at det aldri scores mål i fotball - og at sporten derfor er kjedelig - har sporten nå fått en ny dimensjon:

USA er blitt gode nok til å utfordre de beste. «Shoot for the stars».

Troen på at USA kan lykkes har vokst frem. Emneknaggen #iBelieve har trendet på sosiale medier i USA under mesterskapet. Amerikanerne liker å samles om en felles tro.

«The American Dream» henger som et bakteppe over det amerikanske fotballeventyret. «Oss mot verden»-mentaliteten skaper bred oppslutning.

Og at landets superstjerner henger seg på fotballtrenden, gjør ikke akkurat fotball mindre populært. Flere av landets største artister og idrettstjerner har skapt blest rundt det amerikanske fotballandslaget.

«USA!! USA!!» tvitret Justin Timberlake under kampen mot Belgia.

«Kom igjen USA!» tvitret basketstjernen Kobe Bryant.

«Jeg skal peronlig tilby et kyss til hver av USA-spillerne dersom de vinner mot Belgia», tvitret Katy Perry - dama med flest Twitter-følgere i hele verden.

Når Katy Perry og Justin Timberlake forteller at de synes «soccer» er kult, synes ungdommen det også. Også den forholdsvis hippe presidenten Barack Obama har knyttet Team USA til sitt bryst.

Nok å ta av

Noen av dem som ser fotball-VM nå vil være USAs største fotballstjerner om 10-15 år.

Akkurat som Dempsey, Bradley og Suzi fattet interesse for fotball i 1994, vil årets utrolige mesterskap i Brasil skape nye drømmer og ambisjoner hos dagens unge og håpefulle.

Kun India og Kina har flere mennesker å ta av enn amerikanerne. Ingen fotballinteresserte land i verden har derfor bedre forutsetninger for å kunne dyrke frem fotballstjerner enn USA.

Fotballkompetansen er på vei. David Beckham skal lage fotballag i Miami. Flere vil følge etter.

I 2026, om 12 år, har USA varslet at de vil søke om fotball-VM. Det kan kanskje bli litt i tidligste laget for at USA skal kunne stable sammen et mesterlag. Men i 2030 tenker Argentina å søke. Et mesterskap på amerikansk jord om 16 år tror jeg fort kan ende med amerikansk gull.

  • Tror du USA kan bli en fotballstormakt i fremtiden? Del din mening i kommentarfeltet under saken!

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden