NRK Meny
Normal

– Solskjær kan samle oss

CARDIFF (NRK.no): – Vincent Tan er elsket og hatet men uten ham hadde vi ikke eksistert, sier Cardiffs supporterleder, som håper Ole Gunnar Solskjær kan skape ro i klubben.

ogs

Ole Gunnar Solskjær er den andre norske manageren i Premier League noen gang. Fansen håper han kan skape stabilitet i den nyopprykkede klubben.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi trenger en som Solskjær til å samle å bringe oss sammen igjen. De siste årene har splittet klubben. Vi trenger å stå sammen, se framover og vi trenger en som Solskjær til å samle oss.

cardiff

Cardiffs supporterleder Vincent Alm liker ikke alle påfunnene til klubbens eier, men ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær tror han var et godt valg.

Foto: Patrick Sten Rowlands

Det sier leder for Cardiff Citys supporterklubb, Vincent Alm. Til tross for at Ole Gunnar Solskjær har erstattet den svært populære manageren Malky Mackay blir nordmannen tatt imot med åpne armer av fansen.

– Makay ble behandlet dårlig. Han tok oss til det øverste nivået i England, og jeg tror han hadde holdt oss oppe denne sesongen også. Vi har vært vanskelige å slå. Men vi står uansett bak Solskjær nå, sier Alm.

Forgjengeren ønsker Solskjær lykke til

Supporterlederen legger likevel ikke skjul på at forgjengeren har lagt igjen noen utfordringer til Solskjær.

– Vi spiller kanskje ikke den mest underholdende fotballen. Det er noe Solskjær må ta tak i, sier Alm.

Den sparkede Cardiff-manageren Malky Makay snakket tirsdag kveld med pressen for første gang etter at han måtte forlate klubben. Til Wales Online sier han Solskjær er heldig som har fått jobben - og ønsker ham alt hell.

For snart en uke siden ble Solskjær Norges andre manager i Premier League-historien da han tok over Cardiff City - en klubb som kanskje skal være glad de fortsatt eksisterer.

For 13 år siden holdt de nemlig på å rykke ut av det profesjonelle ligasystemet i England.

Snuperasjon

Med et nødskrik berget Cardiff 22.-plassen blant 24 lag i engelsk fjerdedivisjon, og unngikk såvidt og bli ett av to lag som rykket ned.

Året etter karret de seg opp igjen, men allerede i 1999/2000-sesongen rykket Cardiff ned til nederste nivå igjen.

Da startet en real snuoperasjon.

Samir Hammam, en libanesisk forretningsmann solgte sine aksjer i Wimbledon samme år som Drillo fikk sparken, og kjøpte Cardiff City. I 2003 rykket Cardiff opp til det nest øverste nivået i engelsk fotball – og for første gang på 18 år var de nær det gode selskap igjen.

Klubben stabiliserte seg i divisjonen, men problemene var ikke over.

FBL-ENG-PR-ARSENAL-CARDIFF

Cardiff-eier Vincent Tan er kjent som en kontroversiell mann i engelsk fotball.

Foto: BEN STANSALL / Afp

I 2006 fikk klubben nye eiere. Da sto klubben i fare for å havne under administrasjon på grunn av en enorm gjeld. Klubben hadde over 400 millioner kroner i gjeld (etter dagens kurs), og mye av den gjelden står fortsatt ubetalt.

Året etter nådde klubben semifinalen i FA-cupen for første gang på 81 år. Den vant de, men i finalen ble det tap mot Portsmouth.

Suksess med kontroversielle Tan

I 2010 overtok styrtrike Vincent Tan og hans forretningspartnere kontrollen i klubben.

Etter tre år i hans ledelse rykket Cardiff opp til det gjeve Premier League-selskap i 2013.

Tan skapte kontroverser da han byttet ut klubbens emblem og skiftet hjemmedraktene fra blå til rød før debuten i den øverste divisjonen.

Nesten som for å gjøre det godt igjen bygget han et nytt treningsanlegg, et nytt stadion og fant frem penger til bruk i overgangsmarkedet.

Alm er likevel ikke helt overbevist.

– Innbyggerne i Cardiff er vant til forandringer. Både industrien og selve byen har vært gjennom forandringer, fotballklubben også, men å bytte fra blå til rød drakter har vært smertelig for mange, sier supporterleder Alm idet to Cardiff-fans passerer og roper «blue, blue» - mens de viser fram sine blå Cardiff-skjerf.

– Tan ga ut utallige røde skjerf på en hjemmekamp, men mange av de blir ikke brukt, legger han til i en alvorlig tone.

Håper draktfargen byttes

Alm mener supporterne ikke kan gjøre annet enn å godta den mektige Tans forandringer.

– Uten Vincent Tan hadde vi ikke eksistert lenger. Så stor var gjelden da han tok over. Til syvende og sist støtter vi laget, og ikke fargen på drakten, selv om vi håper de bytter tilbake. Det har splittet fansen i to, sier supporterlederen, som har fulgt klubben siden 1968.

Supporterlederen mener Tan har gjort mye bra for klubben, men at han ikke helt forstår fotballkulturen i England.

– Han bidrar mye til den lokale økonomien og har virkelig gjort mye bra for klubben, men han glemmer en ting. Dette er ikke buisness for oss. Dette er fotball. Dette er lidenskap. Jeg følger Cardiff til jeg dør, men jeg vil helst gjøre det i en blå drakt, fastslår Alm.

Fotballnyheter