Hopp til innhold

– Hvis jeg hadde sagt det, ville jeg slitt mentalt

LILLESTRØM (NRK): Joshua King (23) sender et vennskapelig stikk til spisskonkurrentene før «må-score-kampen» mot Aserbajdsjan.

King

SPISSENE: Disse fire bærer hovedansvaret for å score mot Aserbajdsjan: Joshua King (f.v.), Adama Diomande, Håvard Nielsen og Alexander Søderlund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Høgmo

DIRIGERER: Her er landslagssjef Per-Mathias Høgmo under onsdagens trening.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Alle her vil starte. Hvis jeg hadde sagt at de som herjer i eliteserien skal ta plassen min, ville jeg slitt mentalt, sier King til NRK.

Etter å ha startet på topp med Håvard Nielsen (21) mot Sverige, ble 23-åringen drillet sammen med Alexander Søderlund (27) under store deler av onsdagens trening.

Her var også kompisen Adama Diomande (25) i gang for fullt. Rosenborg- og Stabæk-spissene topper toppscorerlista i eliteserien med henholdsvis 12 og 9 fulltreffere, men det skal ikke være nok til å true King.

Han fikk nemlig svarene han ønsket i løpet av omgangen mot Sverige.

– Jeg er kvitt skaden helt. Det var det viktigste med minuttene mot Sverige. Å vite at kroppen fungerer. Det satt litt i hodet etter å ha vært ute så lenge, sier King.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Søderlund

BOM, BOM, BOM: Her brenner Alexander Søderlund en av sine tre store målsjanser mot Sverige mandag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

NRK-ekspert: Gjør det enkelt!

De fire landslagsspissene har til sammen 6 landslagsmål på 47 kamper. Søderlund står for 18 av kampene – og fortsatt uten nettkjenning.

Per-Mathias Høgmos «Nye Norge» har totalt 14 mål på 18 kamper.

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tror hjemmelaget kan bli tvunget til å spille enkelt og direkte for å få den forløsende scoringen mot Aserbajdsjan.

– Noen ganger er du nødt til å spille litt primitivt, slå langt og vinne ball nummer to, sier Løken.

– Det er greit å bryte opp litt med langpasninger. Vi kan slå langt mot både Søderlund og Joshua. Vi har god kraft på topp, og det trenger vi, mener eksperten.

– Skal bli greit å få målet

Nordtveit

MATCHVINNER: Her ser Håvard Nordtveit (t.v.) sin egen heading gå i mål da Aserbajdsjan ble slått 1-0 i Baku.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Både Søderlund og Høgmo, som har sverget til en mer ballbesittende spillestil, innrømmer at langpasninger fort kan bli nøkkelen.

– Å være direkte mot dette laget, kan være veldig bra. De liker å ha ball, og de kan bli litt overrasket hvis vi angriper direkte, mener Søderlund.

Han påpeker at Aserbajdsjan blant annet hadde 50 prosent ballbesittelse til tross for 4-1-tap mot Serbia søndag.

– Vi har øvd ekstremt mye på etablert angrep, men det er viktig at vi varierer og er uforutsigbare. Slik at vi kan strekke motstanderen, bruke duellkraft og åpne opp for spillerne bak, sier Høgmo.

Landslagssjefen har også fire spissalternativer med mye kraft og duellstyrke.

– Jeg føler alle er på samme nivå, det er ingen som skiller seg sånn kraftig ut. Men det får Høgmo avgjøre fredag, sier Diomande til NRK.

– Det blir nok mye løping på meg. Jeg håper på mange sjanser igjen. Det skal bli greit å få det første målet, smiler Søderlund.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

 • Norsk stoppertalent debuterte i Bundesliga

  Jonathan Vonheim Norbye er 17 år gammel og et av de største stoppertalentene Norge har. Lørdag fikk han debuten for Leipzig da de møtte Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Norbye ble byttet inn på overtid i kampen som endte 2–2.

  Nordmannen, som er fra Alta, signerte for den tyske storklubben i fjor sommer.

  Jonathan Vonheim Norbye på Alta IFtrening i Finnmarkshallen.
  Foto: André Bendixen
 • To Reiten-målgivende da Chelsea ble seriemester

  Guro Reiten la opp til ledermålet før det var spilt to minutter, og Chelsea-kvinnene tok sitt femte seriegull på rad med 6-0-seier over Manchester United lørdag.

  Dermed kunne manager Emma Hayes feire en 14. tittel før hun forlater Chelsea og blir USAs landslagssjef.

  Dermed får både Reiten og Maren Mjelde med seg nok en tittel i blått. Mjelde forlater klubben etter sesongen, men fikk altså med seg et nytt seriemesterskap før hun drar.

  Chelsea
  Foto: AP
 • Seriemester Leverkusen fullførte bragd

  Xabi Alonso og Leverkusen fullførte et imponerende kunststykke da de med 2-1-seier hjemme mot Augsburg avsluttet Bundesliga-sesongen uten et eneste tap.

  Allerede 14. april var klubbens aller første Bundesliga-tittel i boks. Totalt ble det 28 seire på 34 kamper.

  Med 4–0 i siste kamp, sikret Stuttgart seg andreplassen, foran Bayern München – som tapte 2–4 borte mot Hoffenheim.

  Leverkusen
  Foto: Reuters
 • De Zerbi ferdig i Brighton

  Brightons trener Roberto De Zerbi slutter etter sesongen, skriver klubben på X.

  Den karismatiske italieneren har gjort sine saker svært godt siden han tok over høsten 2022. I sin første sesong ledet hanlaget til Europaligaen etter en 6. plass i serien. Han er blitt linket til trenerjobben i flere andre klubber grunnet suksessen i Brighton.

  Denne sesongen ligger på 10. plass før søndagens kamp mot Manchester United. Det blir De Zerbis siste kamp som sjef.

  Roberto De Zerbi
  Foto: Reuters
 • Phil Foden ble årets spiller i Premier League – slo Haaland og Ødegaard

  Phil Foden kom best ut i kåringen av sesongens beste Premier League-spiller. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard var blant de nominerte.

  – Å vinne denne prisen er noe jeg er ekstremt stolt over, sier Foden til Manchester Citys hjemmesider.

  Foden har scoret 17 mål og fått åtte målgivende på 34 ligakamper denne sesongen. 23-åringen vinner prisen for første gang, og sørger for at en Manchester City-spiller får prisen for femte sesong på rad.

  Kåringen er det Premier League selv som står bak, og vinneren ble bekreftet på deres hjemmesider lørdag – dagen før serieavslutning.

  Vinneren av prisen ble kåret gjennom stemmer fra folket, kombinert med et panel av fotballeksperter.

  I fjor fikk Haaland prisen som første nordmann etter en strålende debutsesong for Manchester City (52 mål på 53 kamper).

  Haaland har 27 nettkjenninger i Premier League før siste runde. Det gjør ham til en klar toppscorer, og totalt står jærbuen med 38 mål på 43 klubbkamper denne sesongen.

  Ødegaard var også inne på nominasjonslista. Arsenals kaptein har vært en bærebjelke for en klubb som kjemper om sin første ligatittel på 20 år.

  De øvrige nominerte var Cole Palmer (Chelsea), Declan Rice (Arsenal), Alexander Isak (Newcastle), Virgil van Dijk (Liverpool) og Ollie Watkins (Aston Villa). (NTB/NRK)

  Phil Foden
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette