– Det kan ikke forsvares

Luis Suarez gikk nok en gang over streken, og det var langt fra første gang. Til og med hans egne supportere er sjokkert over oppførselen hans.

Luis Suarez holder seg til tennene

Luis Suarez holder seg til tennene etter å ha bitt Chiellini.

Foto: Ricardo Mazalan / Ap

Uruguay er videre i fotball-VM, med det er ikke det folk kommer til å huske fra kampen mellom Uruguay og Italia.

Luis Suarez satte tennene i Giorgio Chiellini, uten at dommeren valgte å slå ned på det. Chiellini gikk rundt og viste tannmerkene Suarez lagde på skulderen hans, uten at det hjalp.

– Det kan ikke forsvares, det er rullegardina som går ned enda en gang, sier Thorbjørn Flatin, redaktør for nettsiden til Liverpools offisielle norske supporterklubb, til NRK.

Biter Suarez?

Se Suarez sette tennene i Chiellini.

– Trenger hjelp

Flatin sier det som et sjokk å se Suarez bite til enda en gang.

– Han trenger åpenbart hjelp. Jeg syntes denne sesongen var et stort steg i riktig retning, han har blant annet fått hjelp av en idrettspsykolog, og han har hatt en strålende sesong på alle måter, så det var et sjokk å se det, sier Flatin.

Listen over kontroverser rundt Luis Suarez er tilsynelatende endeløs. Mot Italia kom Liverpool-stjerna i fokus for biting for intet mindre enn tredje gang i karrieren.

Når du i tillegg tar med utestengelse for rasisme, viljehands på streken i VM og gjentatte forsøk på filming, begynner Suarez å miste sin markedsverdi, selv om han var den soleklart beste spilleren i Premier League i fjor.

Biting

Den 20. november 2010, mens han spilte for Ajax, satte Suarez tennene i en motstander for første gang. Det var PSVs Otman Bakkal som fikk unngjelde. Suarez ble utestengt i sju kamper.

Men han lærte tydeligvis ikke. To og et halvt år senere bet han til igjen, denne gangen mot Chelseas Branislav Ivanovic. FA utestengte Suarez i ti kamper.

Luis Suarez

Branislav Ivanovic hyler etter å ha blitt bitt av Suarez.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Og så kom jubelsesongen. Liverpool hadde sin beste sesong på lenge, og Suarez var deres soleklare ener. Men det har tydeligvis ikke fått Suarez på bedre tanker. Mot Italia viste Suarez nok en gang de taktene ingen har lyst til å se i fotball.

Rasisme og viljehands

Suarez har også blitt upopulær på andre måter. I kvartfinalen mot Ghana i VM 2010 handset Suarez på streken for å redde Uruguay fra tap, og ble utvist. Suarez gikk av banen med bøyd hode, men Uruguay kunne feire avansement minutter senere.

I tillegg ble han i 2011 utestengt i åtte kamper for å ha kommet med rasistiske bemerkninger til Patrice Evra. Totalt 25 kamper utestengelse for biting og rasisme har Suarez fått i løpet av karrieren, og det er før FIFA har bestemt hvordan han skal straffes etter kveldens kamp.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters
 • Salah sendte Egypt videre i afrikamesterskapet i straffedrama

  Stjernevingen Mohamed Salah satte inn det avgjørende målet da Egypt slo Elfenbenskysten i på straffer og tok seg til kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball.

  Det måtte straffesparkkonkurranse til etter at lagene spilte 120 jevne og målløse minutter på arenaen i kamerunske Douala.

  I straffesparkkonkurransen dummet Manchester United-stjernen Eric Bailly seg ut. Lagene hadde scoret på to straffer hver da han satte et dårlig forsøk rett på keeper uten tilløp.

  Egypt scoret på alle sine forsøk og kunne dermed juble for avansement. Liverpool-stjernen Salah scoret på den avgjørende straffen. (NTB)

  Mohamed Salah
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Premier League gjør det vanskeligere å få utsatt kamper

  Fotballigaen Premier League tar grep for å unngå at klubber får utsatt kamper med mindre de har et betydelig smitteutbrudd i sine tropper.

  Den nye regelen er innført etter uenigheter og kritikk fra klubber og fans den siste tiden. Enkelte PL-klubber har fått utsatt kamper på grunn av korona- og skadeutsatte staller, mens andre har fått avslag på sine søknader.

  Onsdag fastslår Premier League at klubber som fra nå av søker om å få utsatt kamper på grunn av covid-19, må kunne vise til minst fire positive tilfeller i troppen sin.

  Regelendringer trer i kraft foran den neste kampen i ligaen, som spilles 5. februar. Da skal Burnley i aksjon mot Joshua Kings klubb Watford.

  Fra før har regelen vært at en klubb må kunne bevise at den har færre enn 13 utespillere og én keeper i A-lagstroppen tilgjengelig. Da har man ikke skilt mellom koronasykdom og andre årsaker til forfall.

  I desember og januar ble 22 kamper i den engelske toppdivisjonen utsatt på grunn av pandemien. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP
 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters