NRK Meny
Normal

– Tøyer reglene så langt det går

SALVADOR/OSLO (NRK.no): Nederlands Tim Krul opprørte mange med oppførselen sin da han ble helten i straffesparkkonkurransen mot Costa Rica.

Tim Krul gjør det han kan for å psyke ut motstanderne mot Costa Rica

Se Kruls mange forsøk på utpsyking her.

Ett minutt før siste ekstraomgang mellom Nederland og Costa Rica var ferdig gjorde Nederland et uventet grep. Ut gikk førstekeeper Jasper Cillesen, og inn kom Newcastles Tim Krul som frem til da ikke hadde spilt et eneste minutt VM-fotball.

Krul reddet to straffer i straffesparkkonkurransen, og ble Nederlands store helt.

– Jeg hadde studert dem, og jeg bare ventet og reagerte. Jeg studerte dem sammen med de andre keeperne og keepertreneren, og alt gikk etter planen, sa han til NRK.no etter kampen.

Du visste hvor du skulle gå?

Ja, smilte han.

– Gjør ikke noe som ikke er lov

Hyller byttet

Erik Thorstvedt hyller byttet av keeper rett før slutten av andre ekstraomgang.

Foto: Lars Baron - FIFA / FIFA via Getty Images

Straffesparkkonkurransen ble preget av et mentalt spill, der mange reagerte på måten Tim Krul oppførte seg på. Keeperen benyttet seg av alle triks i boka, ropte til Costa Ricas skyttere, spradet rundt i feltet og før Costa Ricas siste straffe dunket han borti målet slik at det stod og ristet da Michael Umana skulle skyte. Bevisst strategi, ifølge han selv.

– Jeg psyket dem ut. Du må forsøke å gjøre alt du kan, uten å være for aggressiv. Jeg forsøkte å komme meg inn i hodene deres, sa han til BBC.

Tidligere landslagskeeper og nå TV 2-profil Erik Thorstvedt så straffesparkkonkurransen, og mener at det nå står så mye på spill at folk er villige til å omtales negativt et par dager om de klarer å få laget sitt videre.

– Trofeet er så stort, det står så mye på spill at man tøyer reglene så langt det går. Jeg vil ikke sette meg på noen moralsk høy hest her, og man kan mislike det, men han gjør ikke noe som ikke er lov, sier Thorstvedt som mener FIFA må komme på banen med et klarere reglement om man ønsker å unngå oppførsel som Krul sin i går.

Skryt fra Costa Rica

Den tidligere Fredrikstad-spilleren Celso Borges snakket med NRK etter kampen, og forteller at trekket med å bytte keeper tok Costa Rica litt på senga.

– Det var rart, jeg har aldri sett det før. Men de gjorde det rett, han var en lang kar som gikk bra til begge sider. Vi må bare gratulere Nederland, sa han til NRK.

Også Rosenborgs Christian Gamboa skrøt av Nederlands beslutning.

– De har erfaring, de visste at Krul var god på straffer. De har erfaring vi ikke har, forklarte han, før han la til at han var meget fornøyd med landets innsats i VM, og at han gledet seg til å komme tilbake til Trondheim.

Imponert over byttet

Thorstvedt er også meget imponert over keeperbyttet, og mener dette er noe trenerteamet til Nederland kan ha tenkt på i lang, lang tid.

– Det handler om å gjøre noe som roter litt med hjernen til motstanderen. Nå kan det godt hende at Cillesen hadde reddet to om han hadde blitt stående, men det er en detalj som får motstanderen til å tenke, sier han og mener trenerteamet med Louis van Gaal i spissen kan ha hatt en slik situasjon i tankene allerede da uttaket ble gjort.

Tim Krul snakker om straffesparkkonkurransen mot Costa Rica.

Tim Krul var stolt og glad etter kampen.

Hva synes du om Kruls oppførsel? Helt greit eller usportslig opptreden?

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.